Ruoka maistuu rullan sisällä. Kuva: Sami Repo.
Ruoka maistuu rullan sisällä. Kuva: Sami Repo.

Tortillaletun proteiinipitoinen vaihtoehto on ohueksi paistettu munakas.

Rullaruoka on nyt in. Olemme jo hyvän aikaa rullailleet jauhelihaa tai papuja tortillalättyjen sisään, eivätkä riisipaperista pyöräytetyt vietnamilaiset kesärullatkaan ihan tuntematon herkku ole.

Uusi vuosi tuo mukanaan uusia kujeita, joten kun rullaruokahimo yllättää seuraavan kerran, kokeilepa kääräistä suosikkitäytteesi ohuen japanilaisen munakkaan eli tamagoyakin sisään.

Tamagoyaki valmistetaan samalla periaatteella kuin perinteinenkin munakas: ruokalusikallinen nestettä jokaista kananmunaa kohti. Halutessasi voit käyttää munakkaan nesteenä merilevä- ja kalapohjaista dashi-lientä ja lisätä munakasmassaan pari ruokalusikallista sokeria, jolloin munakkaasta tulee japanilaistyyppisen makea.

Kannattaa muistaa, että japanilainen munakas pitää paistaa kyllin isolla, halkaisijaltaan 27-senttisellä pannulla, jotta siitä saa tarpeeksi ohuen. Suosi pinnoitettua pannua ja kypsennä munakas keskilämmöllä, niin onnistut!

Valmiit munakkaat voi täyttää kulloisenkin mielihalun mukaan. Jos valmistat munakkaat japanilaistyylisesti dashin ja sokerin kanssa, sopivat täytteeksi erityisen hyvin merilevä, graavilohi ja idut.

Perinteiseen munakasmassaan kääräistynä erityisen herkullisia ovat esimerkiksi ohuet kinkkusiivut, juustoraaste, katkaravut tai ohuet vihreät pavut. Rapeutta ja raikkautta saat esimerkiksi raastetulla kaalilla tai jo mainituilla iduilla.

Katso tamagoyaki-rullien tarkka resepti täältä!

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.