Granaattiomena-valkosuklaapavlova on joulupöydän kuningatar. Kuva: Arto Vuohelainen
Granaattiomena-valkosuklaapavlova on joulupöydän kuningatar. Kuva: Arto Vuohelainen

Rubiininpunainen granaattiomena koristaa kakut mutta sopii mainiosti myös salaatteihin, couscousiin ja juomiin. Katso ideat trendiherkun käyttöön!

Granaattiomena hehkuu tänä jouluna monen kodin pöydässä muodossa tai toisessa. Tämä punainen, runsaista siemenistään tunnettu vitamiinipitoinen hedelmä sopii niin juomiin kuin makeisiin ja suolaisiin ruokiin. Hedelmästä rapsutetaan nimenomaan rubiininpunaiset hedelmät syötäviksi.

Makeat

Kakuissa ja jälkiruoissa granaattiomenan siemenet ovat näyttäviä koristeita ja mauntuojia. Ne sopivat esimerkiksi joulun päräyttävimmän kakun kuorrutteeksi.

Joulun päräyttävin rubiinikakku löytyy täältä.

Toinen jouluun erinomaisesti sopiva, näyttävä kakku on granaattiomena-valkosuklaapavlova (kuva ylhäällä). Granaattiomena-valkosuklaapavlovan ohjeen löydät täältä.

 

Yksinkertaisista aineksista valmistuvat mureat pikkusyötävät, granaattiomenaskonssit, iltapäiväteelle tai vaikkapa brunssille. Nämä skonssit ovat yhdistelmä suolaista ja kirpeää. Katso ohje täältä.

Suolaiset

Granaattiomena sopii erinomaisesti myös salaatteihin ja couscousiin.

Lämmin lehtikaali-granaattiomenasalaatti löytyy täältä.

Couscousin jyväset saavat kunnolla kosteutta kastikkeesta ja kosolti makua ja mukavaa suutuntumaa granaattiomenasta.

Couscousin ohjeen löydät täältä.

Juomat

Granaattiomena ja vadelmat saavat margaritan punastumaan ja maistumaan niin hyvältä, että juoma kelpaa vaikka jälkiruoaksi.

 

Margaritan reseptin löydät täältä.

Myös rahkajuomassa granaattiomenan siemenet maistuvat, katso resepti täältä.

Viisi ohjetta, jotka ehdit valmistaa milloin tahansa.

Kolme ruokalajia parissakymmenessä minuutissa? Ei voi olla totta. Mutta kyllä vain! Näillä ohjeilla teet alkuruoan minuutissa, pääruoan vartissa, ja kun jälkkärin valmisteluun on edellisenä päivänä käytetty viisi minuuttia, niin se onkin jo valmiina. Minimiponnistuksella maksimitulokseen!

Jos totta puhutaan, niin harvemmin on tarvetta kokata kokonaista menua pikavauhtia. Sen sijaan arkipäivien kiireiden puristuksessa on aina käyttöä maukkaalle ruualle, joka syntyy esimerkiksi viidessä minuutissa. Siksi keräsimme Sopan nopeimmat reseptit. Ne ovat pöydässä suunnilleen siinä ajassa, kun vieraat riisuvat takkinsa tai lapset käyvät pesemässä kädet.

1. Minuutin italialaiset kinkkukierteet

Maailman nopein alkuruoka on hienostunut ja simppeli – ihan niin kuin Italiassa. Se syntyy yksinkertaisesti kääräisemällä täytteet parmankinkkusiivuihin. Ohjeessa täytteeksi ehdotetaan vuohenjuustoa, rucolaa ja sinappia, mutta voit toki valita omat suosikkisi.

Kinkkukierteiden ohjeen löydät täältä.

2. Viiden minuutin tomaattikastike

Tämä kastike on valmis jo ennen kuin pasta on kiehunut! Pyreestä tehty tomaattikastike on niin nopea, että hitaampia hirvittää.

Tomaattikastikeen ohjeen löydät täältä.

3. Nuudelipelastaja

Nuudelipelastaja syntyy myös viidessä minuutissa, ja sen lempinimi on "töitten jälkeen"– joka viittaa siihen, että pitkän työrupeaman jälkeen haluaa jotain superhyvää minimiponnistuksella. Tämä on juuri sitä. Laadukkaat nuudelit, avokadoa ja hieman – japanilaishenkistä luksusta, ja itkettävän hyvää.

Nuudelipelastajan ohjeen löydät täältä.

4. Vartissa valmis broilericurry

Curryt, nehän vaativat mausteiden herättelyä ja liemien keittämistä ja...Joopa joo. Maailman nopein curry syntyy vartissa kaupan valmiiksi grillatusta broilerista ja kukkakaalista, eikä häviä maun puolesta ollenkaan rakkaudella haudutetuille maustepadoille.

Pikacurryn ohjeen löydät täältä.

5. Pikafudge

Pitäähän jotain herkkuakin olla! Maukkaan fudgen voi valmistaa kiireenkin keskellä, sillä se syntyy vain viidessä minuutissa. Fudge jähmettyy itsekseen jääkaapissa yön yli ja seuraavana päivänä pääset herkuttelemaan välittömästi.

Pikafudgen ohjeen löydät täältä.

Lämpimät voileivät eivät ole pelkkää retrofiilistelyä. Näillä ohjeilla ne muuttuvat myös illanistujaisten keskipisteeksi tai superherkulliseksi, moderniksi aamupalaksi.

1. Kappelileivät lohella

Muistatko kappelileivän, suomalaisten suosikin 1970-luvulta? Tätä lohikappelia mehevöittää valkokastike. Dijoninsinappi tuo muhkeaan leipään miellyttävää särmää.

Lohileipien ohjeen löydät täältä.

2. Nyhtöleipä pestolla ja juustolla

Kolme raaka-ainetta ja 20 minuuttia aikaa – ja yhtäkkiä edessäsi on upea herkku, minkä tahansa illanistujaisten keskipiste. Tästä vieraat saavat nyhtää itselleen juuri niin monta palaa kuin haluavat. Samalla nautitaan upeasti venyvästä juustosta!

Nyhtöleivän ohjeen löydät täältä.

3. Lämpimät tomaattileivät

Nämä nopeat uunileivät maistuvat hieman pizza margheritalta.

Tomaattileipien ohjeen löydät täältä.

4. Tuna melt -toast

Savujuustolla ja avokadolla tuunatut tonnikalatoastit ovat nopeaa arkiruokaa tai tuhtia syötävää viikonloppubrunssille.

Tuna melt -leipien ohjeen löydät täältä.

5. Lämmin voileipäkakku

Eivätkö yksittäiset leivät riitä? Tee kokonainen kakku! Lämmin voileipäkakku on maukas tarjottava erilaisiin juhliin.

Lämpimän voileipäkakun ohjeen löydät täältä.