Kukkakaaliriisi on hyvä lisuke broiskulle ja tsatsikille. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kukkakaaliriisi on hyvä lisuke broiskulle ja tsatsikille. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kukkakaali on yksi monikäyttöisimmistä kasviksista. Siitä on helppo tehdä pizzaa, sosetta tai jopa riisiä.

Kukkakaali tuntuu olevan tällä hetkellä kaikkien huulilla. Kauniiksi paahdetut kukkakaalit vilkkuvat Instagram-feedissä. Kukkakaali taipuu pizzapohjaksi ja siitä syntyy kevyempi "perunamuusi".

Yksi kukkakaalin erikoiskyvyistä on muuntua riisiksi.

Kukkakaaliriisi on helpointa tehdä monitoimikoneella tai raastimella. Raaka kukkakaali hienonnetaan pieneksi muruksi eli "riisiksi". Muru kypsennetään paistamalla pannulla noin 7 minuuttia. Kypsennyksen voi tehdä myös lisäämällä pannulle kukkakaalimurun lisäksi muutaman sentin vettä. Kun vesi on kiehunut loppuun, "riisi" on valmis.

"Riisin" voi syödä lämpimänä lisukkeena tai sen voi sekoittaa kuskusin tyyliseksi salaatiksi. Kun paiston lopuksi lisää pannulle vähän valkoviiniä ja kourallisen parmesaania, syntyy italialaistyylinen kukkakaalirisotto.

Kukkakaaliriisi on kevyt vaihtoehto hiilihydraattien tai gluteenin välttelijöille, mutta myös hauska kesälisuke, jolla saa vaihtelua tavanomaisiin arkilisukkeisiin. Suomalaisen kukkakaalin kausi on aluillaan ja pikkuisia kaaleja voi löytää jo ainakin torikauppiailta.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!