Uuniperuna ei ansainnut sitä unohdusta, jonka se koki 1990-luvun kukoistuksen jälkeen. On aika palauttaa uuniperunan maine ja antaa sille toinen mahdollisuus. Se tehdään paistamalla uunipottu kahdesti ja tekemällä sen kuorista uuniperunalastuja.

Täytteitä oli kolme: kinkku, tonnikala ja katkarapu. Katkaraputäytettä kutsuttaisiin tänä päivänä skagen röraksi, silloin se oli katkarapu-kermaviilikastike. Myös aurajuusto oli kova sana. Oli 1990-luvun alku, ja uuniperuna nautti kukoistuskauttaan. Se ei tiennyt Matti Vanhasesta vielä mitään.

Uuniperuna-annoksessa oli myös väsyneen näköistä salaattia, mutta kenellekään ei jäänyt epäselväksi, kumpi lautasella dominoi. Pottu oli ruma, mutta niin kaunis.
Uuniperunoita sai lounaaksi Helsingin yliopiston Porthanian rakennuksen lähikuppiloista, eikä mikään muu ruokalaji pystynyt päihittämään uuniperunan soidinhuutoa. Kaavimme uuniperunan "lihan" kuorista viimeistä murua myöten.

Kun opiskeluaikojen jälkeen rahaa oli käytettävissä enemmän, uuniperuna menetti houkutuksensa. Se saattoi vielä päästä lautaselle, mutta syrjäytyi lisukkeeksi ja seuralaiseksi. Se ei ollutkaan yksin enää mitään, vaan tarvittiin pihvi, lohipalanen tai kana pääosaa esittämään. Uuniperunan täytteet jäivät, tuli trendikkääksi syödä sitä voin ja suolan kera. Uuniperunaa ei enää syöty huolellisesti.

Käsittämätöntä, mutta joku jätti sentinkin verran perunaa kuoriin!

Vuonna 2007 uuniperuna joutui tahtomattaan poliittisen kohun keskelle, kun silloisen pääministerin ex-tyttöystävä mainitsi useaan kertaan kohukirjassaan Pääministerin morsian Matti Vanhasen rakastavan uuniperunoita. Rakkautensa uuniperunaan Vanhanen oli tunnustanut jo julkisesti muutenkin. Mutta kirjassa hänen väitetään sanoneen, että tyttöystävä maistui paremmalta kuin uuniperuna!
"Vanhanen pilasi uuniperunan maineen", eräs toimittaja kirjoitti Twitterissä pari päivää sitten.
Kukaan ei enää pyytänyt uuniperunalle.

Mutta uuniperuna osaa mediapelin. Se on viisaasti antanut kohun laskeutua ja puhdistelee nyt pölyjä takistaan. Se aikoo tehdä paluun: kuoreltaan rapeampana kuin koskaan, sisältä kermaisena, kuten amerikkalaiset sanovat.
Onkin ollut kova ikävä uuniperunaa.

Hiljaiset signaalit kertovat, että kodeissa on alettu jälleen rakentaa uuniperunapitopöytiä, ja tänä vuonna uuniperuna on kelpuutettu jopa uudenvuoden juhlapöytään. Sen rinnalle kuuluu kurinalainen rouskusalaatti ja ehkä tupotuore graavilohi. Mutkatonta, this is Finland!

Ai että sitä herkkua, kun vetää tutun ristiviillon jauhoisen uuniperunan pitkään kylkeen, puristaa viillon auki ja katsoo, kun höyrypilvi purkautuu ulos ja peruna antautuu lohkeillen ottamaan täytteen vastaan.

Vuoden 2015 uuniperuna on yhtä edullista kuin ennenkin: kilo rosamundia maksaa 1,50 e, ja kestävän kalastuksen hyvälaatuinen tonnikalapurkki kolmisen euroa.

Täytteet, ne ovat nyt uudella tasolla. Nyt käytämme voin ja 90-luvun täytteiden lisäksi piparjuuritahnaa, pestoa, harissaa, kapriksia, savulohta, srirachaa, poroa, seitania ja chilimajoneesia, sillä uuniperunan kera sopii lähes mikä maku tahansa. Jopa pulled pork!

Näin valmistat pinnalta rapeat, sisältä kiinteänmehukkaat uuniperunat amerikkalaiseen slow-tyyliin, pintasuolattuina:

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Pese uuniperunat hyvin. Hiero niiden pinta oliiviöljyllä tai sulatetulla voilla ja halutessasi suolalla. Näin saat perunan kuorista rapeat.
3. Pistele perunoiden pintaan haarukalla muutama reikä. Paahda perunoita uunissa parin tunnin ajan.
4. Ota perunat uunista, tee pitkään "selkään" ristiviilto ja avaa uuniperuna. Lisää viillon sisään haluamasi täyte.

Jos haluat uuniperunat valmiiksi nopeammin, voit paahtaa ne uunissa 200 asteessa tunnin ajan. Mikrossa uuniperunat valmistuvat täydellä teholla noin 12–15 minuutissa.

Vinkki 1: Voit paahtaa uuniperunat myös merisuolapedillä, jolloin suolaa levitetään pellille uuniperunoiden alle parin sentin verran. Suolan voi käyttää uudestaan.

Vinkki 2: Folion käyttäminen uuniperunoiden ympärillä on mielestämme turhaa: kuoresta ei tule rapea.

Vinkki 3: Jotkut laittavat uuniin kuumaa kestävään astiaan muutaman desilitran vettä, jolloin höyry rapeuttaa kuorta entisestään.

EKSTRA: Kahteen kertaan uunissa paahdetut uuniperunat

Kuva: Istockphoto

Kun uuniperunat ovat ensimmäisen paiston jälkeen lähes valmiit, ota ne uunista. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Tee perunan pitkään sivuun ristiviilto ja avaa uuniperuna varovasti. Poista sisälmys lusikalla varovasti ja laita se kulhoon. Sekoita perunan joukkoon esimerkiksi ranskankermaa ja raastettua cheddarjuustoa ja yrttejä. Laita täyte takaisin perunan sisään ja ripottele pinnalle vielä voita ja juustoraastetta. Käytä uunissa vielä noin 10-15 minuuttia.

Ehdoton must: uuniperunan kuoret eli potato skins löydät täältä! Uuniperunan kuoret voi ja kannattaa muutenkin syödä. Niissä on paljon B- ja C-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia.

 

 

Ps. Kokeile tehdä myös uunibataattia. Täytteeksi sopii esimerkiksi tahini, sitruuna ja lehtikaalimuhennos.