Uusi ihmevehje lupaa säilyttää avatun viinin muuttumattomana jopa vuosia. Kuva: Coravin.
Uusi ihmevehje lupaa säilyttää avatun viinin muuttumattomana jopa vuosia. Kuva: Coravin.

Uusi vempain mullistaa tapamme juoda viiniä. Vai mullistaako?

Istun espanjalaisen viinibaarin tiskillä. Vieressä seisovassa jäähdyttimessä makaa valikoima paikallisia arkiviinejä, arvokkaammat pullot seisovat hyllyssä baari-isännän takana. Tilaan ”vähän parempaa” viiniä, olenhan lomalla.

Siemaisen juomaa ja katselen tiskille nostetun pullon etikettiä. Hetken tutkailtuani joudun hieraisemaan silmiäni – korkki on edelleen avaamaton, vaikka tarjoilija on juuri kaatanut pullosta.
”Onko Coravin sinulle uusi juttu?” tarjoilija kysyy huomattuaan hämmästelyni.

Amerikkalainen Coravin saapui Euroopan markkinoille tänä vuonna. Se on vempain, jolla saa viinin ulos pullosta avaamatta korkkia. Viiniin päästään käsiksi korkin ja suojakapselin läpi työnnetyn ohuen neulan avulla. Kun viini valuu, Coravin täyttää pulloon syntyneen vajauksen argon-kaasulla. Näin viini säästyy pahimmalta viholliselta, hapelta, ja pulloon jäänyt juoma säilyy hyvänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarjoilija tuo pullon lähemmäksi kasvojani ja osoittaa sormellaan pikkuruista reikää suojakapselin pinnassa. Siitä viini on tullut lasiini. Suojakapselin alla oleva korkki on kuulemma jo ummessa. Neula kun on niin ohut, ettei se jätä pysyvää reikää. Todisteeksi tarjoilija kääntää pullon ympäri, eikä pisaroita tipu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hämmästyttävää. Nuori baarinomistaja voi nostaa pullon takaisin hyllyyn ja luottaa, että viikon tai jopa kuukausien kuluttua viini on edelleen yhtä raikasta. Ihmevempaimen valmistaja lupaa vuosien säilyvyyden viinille.

Coravin ei ole ensimmäinen, joka yrittää pidentää avatun pullon ikää. Monelle tutulla Vacuvinillä pumpataan pulloon jäänyt ilma ulos. Uutta Coravinissä on se, että se lupaa viinin säilyvän sellaisena kuin pulloa ei olisi koskaan avattukaan.

Onko uusi keksintö vallankumous viinimaailmassa? Sen avulla viiniharrastaja voi tarkistaa arvopullonsa kypsymisen eri vaiheissa. Juoda vaikka siemauksen aina palkkapäivänä. Eikä ravintoloilla ole enää mitään syytä olla myymättä kaikkia viinejä myös laseittain.

Vempaimella on varjopuolensakin. Voinko enää luottaa, että ostamani pullo on avaamaton (jos näköni ei riitä erottamaan pientä reikää)? Rupeavatko rikolliset vaihtamaan sijoituspullojen sisältöjä?

Myös hinta rajoittaa uuden keksinnön yleistymistä. Coravin maksaa nettikaupassa melkein 250 euroa, ja täytteeksi tarvittava argon-kaasukin on arvokasta. Siksi espanjalaisen baarin omistaja käyttää Coraviniä vain niihin selkänsä takana oleviin viineihin.

Videolla amerikkalainen viinikauppias esittelee, kuinka Coravin-keksintö oikeasti toimii.

[youtube id="sLWLgmjrbv4"]

Sisältö jatkuu mainoksen alla