Kukkakaalicurry on oikea pikaruoka, sen valmistamiseen kuluu vaivainen vartti. Kuva: Pia Inberg.
Kukkakaalicurry on oikea pikaruoka, sen valmistamiseen kuluu vaivainen vartti. Kuva: Pia Inberg.

Kukkakaali on noussut jälleen suosituksi, jopa trendikkääksi raaka-aineeksi. Eikä kukkakaali ole enää vain gratiinien osa, vaan siitä tehdään salaatteja, pizzaa ja jopa rieskaa. Poimimme iloksenne parhaat kukkakaali-ideat.

Vielä muutama vuosi sitten ajatus kukkakaalista toi monen mieleen vain gratiinin ja kesäkeiton. Monipuolinen kukkakaali on kuitenkin varsin mainio raaka-aine vähän yllättävämpäänkin kokkaukseen. Nauti kukkakaalista kokeilemalla näitä helppoja reseptejä!

Vaivaton katseenvangitsija

Helpoimmalla kukkakaalin kanssa pääsee, kun sen panee vain kokonaisena uuniin paahtumaan. Pitkä kypsennysaika takaa juuri sopivan napakan rakenteen ja herkullisen paahtuneen maun. Ja kun sivelet kukkakaalia paistamisen aikana kipakalla kapristahnalla, on lopputulos suorastaan hurmaava. Tarjoile uunikukkakaali kalaruokien lisukkeena tai kasvisaterian näyttävänä osasena.

Saat kokonaisena paahdetun kukkakaalin reseptin tästä.

 

Vikkelä curry vartissa

Kypsä grillikana ja kukkakaali muodostavat perustan tälle pikaiselle kastikkeelle, joka maistuu mainiolta riisin tai hyvän leivän kanssa. Vartissa valmiin curryn maku tulee valmiista currytahnasta, jonka tulisuus taittuu kermalla ja jogurtilla. Rohkea kotikokkaaja kokeilee kastiketta myös pastan kanssa.

Kukkakaalicurryn ohjeen saat tästä.

 

Aasialainen alkukeitto

Tämä hauska pikkukeitto tarjoillaan alkuruuaksi shottilaseista. Aasialaisittain maustetun sosekeiton seuraksi pyöräytetään vielä lisää kukkakaalia, nimittäin nopeasti pannulla paistettuja kukkakaalinnuppuja. Kokeile basilikalla maustettuja kukkakaalinnuppuja myös kulhoruokien tai salaattien osasena.

Kukkakaalishotin ja -nuppujen ohjeen saat tästä.

 

Rakastettu rieska

Muhevat perunarieskat maistuvat kaikille, mutta rieskat voi vaihteeksi pyöräyttää myös kukkakaalista. Kun käytät rieskoihin mantelijauhoa, on lopputulos lisäksi gluteenitonkin. Näiden rieskojen onnistuminen riippuu täysin raaka-aineiden laadukkuudesta, satsaa siis hyvään oliiviöljyyn!

Ota kukkakaalirieskojen ohje talteen tästä.

 

Pizzapohjan piristys

Kukkakaalia, kananmunaa, parmesaania ja tilkka vettä. Siinä tarpeet jauhottomaan pizzapohjaan. Ideana on raastaa kukkakaali pieneksi muruksi ja pehmentää se vesitilkassa. Puristele ylimääräiset vedet pois ja lisää juusto ja kananmuna. Kevyt esipaisto ja suosikkitäytteet päälle. Sitten vain herkuttelemaan!

Kukkakaalipizzan ohje löytyy täältä.

Jäikö nälkä? Vielä lisää ihania kukkakaalireseptejä saat klikkaamalla tästä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin