Kun huomioit muutaman seikan, saa moniallergikko lautaselleen muutakin kuin ilmaa. Kuva: Istockphoto.
Kun huomioit muutaman seikan, saa moniallergikko lautaselleen muutakin kuin ilmaa. Kuva: Istockphoto.

Allergikkovieraiden kestitseminen ei ole vaikeaa. Näillä pomminvarmoilla vinkeillä toivotat tervetulleeksi kaikenlaiset vieraat kevään valmistujaisjuhlissa.

Tuttu tilanne: ystäväni on järjestänyt syntymäpäiväjuhlat. Matkalla juhlapaikalle kipaisen kaupan kautta ja napaan mukaani gluteenittoman ja maidottoman keksipaketin sekä purkin soijamaitoa, sillä en koskaan voi luottaa siihen, että löydän juhlissa mitään sopivaa suuhunpantavaa.

Saapuessani ystäväni kotiin huomaan pian olleeni oikeassa, sillä buffetpöydässä ei juuri ole moniallergikolle valinnanvaraa: täytekakku, bbq-maustetut perunalastut, mozzarellasalaatti, crostinit... Onneksi ystäväni on myös hankkinut kulhollisen viinirypäleitä. Ja onneksi muistin syödä kotona ennen lähtöä.

Kun moniallergikko on tulossa kylään, ihmiset jäätyvät: mitä ihmettä laittaa tarjolle? Allergikkovieraiden kestitseminen ei ole vaikeaa. Tässä muutama helppo vinkki, jolla selviydyt vieraasta kuin vieraasta.

Selvitä ja tarkista

Kannattaa ottaa selvää kyseisestä allergiasta tai erikoisruokavaliosta etukäteen välttyäksesi hankalilta tilanteilta. On esimerkiksi tärkeää erottaa vakava allergia lifestyle-ruokavaliosta. Esimerkiksi Eviran nettisivuilta löydät laajasti tietoa allergioista ja linkkilistan muille hyödyllisille sivuille joilla pääset hyvään alkuun. Paras lähde on yleensä kuitenkin allergikko itse: kysele mitä ruoka-aineita hän välttelee ja millä hän itse korvaa ne kotikeittiössä. Jos gluteenittoman kakun tekeminen tuntuu vaikealta, kysy keliaakikkoystävältäsi, jos voisitte ehkä tehdä kakun yhdessä.

Suunnitele erikoismenusi

Nyt kun tiedät perusasiat vieraasi rajoitteista, suunnittele ainakin osa tarjottavista myös allergikolle sopiviksi. Esimerkiksi buffetpöydässä on tärkeää, että kaikille juhlijoille löytyy enemmän kuin yksi sopiva vaihtoehto. Voit myös suunnitella ruokia, jotka on helppo muuntaa sopiviksi allergikolle. Tähän sopivat erinomaisesti esimerkiksi salaatit. Maitoallergikolle voit korvata salaatissa juuston avokadolla, venhäallergikolle krutonkien paikan ottavat paahdetut pähkinät tai siemenet. Mikään ei yllätä erikoisruokavaliota noudattavaa vierasta iloisemmin kuin se, että omat eväät saavat jäädä laukkuun toisia juhlia varten.

Pieniä huomaavaisuudenosoituksia

Mikäli päivälliselle on kutsuttu maitoallergikko tai vegaani, on syytä hankkia kahvimaidoksi jokin kasvimaito. Soijamaito on yleensä varma vaihtoehto, mutta vieraasi vältellessä soijatuotteita tartu manteli- tai kauramaitoon, ne toimivat parhaiten kahvissa.

Keliaakikko tai vehnäallergikko jää helposti ilman leivänpäällystettä jos pöydässä on vain yksi leviteastia. On siis huomaavaista valmistella hänelle oma pieni levitekuppinsa. Täytä kuppi aina rasiasta, josta ei vielä ole otettu levitettä tavalliselle leivälle.

Jos suunnittelet grillijuhlia, varaa aineksia kasvispihvientekoon sekä paljon kasviksia grillattavaksi kaikille lihaa vältteleville vieraille.

Näillä pääset hyvään alkuun leipomisessa

Korvaa lehmänmaito millä tahansa kasvimaidolla. Toimii lähes missä tahansa reseptissä. Yleensä varmin vaihtoehtomaito on soijamaito.

Kananmuna on helppo korvata vesi-kikhernejauhoseoksella. Mittaa vain kuppiin sama määrä vettä kuin tarvitsisit kananmunaa (1dl on noin kaksi pienehköä kananmunaa) ja suurusta sitten kikhernejauholla kunnes saat kananmunamaisen koostumuksen.

Ihanaa pähkinäistä kakku- tai piirakkapohjaa varten korvaa vehnäjauhot manteli- tai hasselpähkinäjauhoilla. Takaan, että tulos on vielä maukkaampi kuin vehnäjauhoversio.

Maidottomia leipomuksia varten korvaa sulatettu voi kookosöljyllä tai oliiviöljyllä. Joissakin resepteissä osan voista voi myös korvata avokadososeella.

Tärkeitä vinkkejä

Tässä vielä muutama tärkeä tiedonjyvä:

Maitoallergia ja laktoori-intoleranssi eivät ole sama asia. Maidottomalle henkilölle eivät sovi tuotteet, joissa on maitoa, eivät edes laktoosittomat tuotteet. Esimerkiksi kaikki juustot, jäätelöt, maitosuklaat, toffeet, kermat ja jugurtit puuttuvat maitoallergikon ruokavaliosta kokonaan.

Keliakia ja vehnäallergia ovat myös kaksi eri asiaa. Keliaakikolle ongelman tuottaa gluteeni, jota löytyy lähes kaikista viljoista, kuten vehnästä, ruiksesta, ohrasta ja kaikista niitten eri muodoista (esim. speltti). Joillekin keliaakikoille ei sovi edes kaura, ellei se ole gluteenitonta kauraa.

Vehnäallergikko pystyy syömään kaikkea muuta paitsi vehnää, mutta ole tarkkana - jotkin gluteenittomat tuotteet myös sisältävät vehnää vehnätärkkelyksen muodossa. Joskus myös glukoosifruktoosisiirappi on tehty vehnästä, mutta sitä ei tarvitse mainita tuoteselosteessa.

Kumpikaan näitä erikoisruokavalioita noudattavista ryhmistä ei voi käyttää ruoanvalmistusvälineitä, jotka on valmistettu huokoisesta materiaalista (teflon, alumiini, puu) ja joilla on joskus valmistettu jotakin vehnä- tai gluteenipitoista. Huomioi, ettei huolellisinkaan pesu voi valjastaa tätä välinettä enää vehnäallergikon tai keliaakikon käyttöön.

On syytä hankkia gluteeniton soijakastike, oli sitten kumpi vain näistä tapauksista tulossa sushipäivälliselle.

Linkit

Eviran ruoka-allergiasivusto

Grillaajan kasvispihvi

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.