Kynttiläillallisen voi järjestää myös keväisesti. Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto / Ullamaija Lähteenmäki</span>
Kynttiläillallisen voi järjestää myös keväisesti. Kuva: Sanoma-arkisto / Ullamaija Lähteenmäki

Earth hour -tapahtumaa vietetään lauantaina 19.3. Kokosimme herkullisimmat ilmastoystävälliset reseptit maailman suurimpaan kynttiläillalliseen.

Lauantaina 19.3. vietetään kymmenettä kertaa Earth hour -tapahtumaa. Ajatuksena on kiinnittää päättäjien huomio ilmastoa koskeviin asioihin sammuttamalla valot tunniksi ja kokoontumalla kynttiläillallisen ääreen.

Näin järjestäjä WWF kuvailee tapahtuman tausta-ajatusta: "Suomessa Earth hour kutsuu kaikki maailman suurimmalle kynttiläillalliselle. Ruoka muodostaa noin viidesosan yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne. Tulevaisuudessa ruuan suhteellinen osuus kulutuksemme ilmastovaikutuksista todennäköisesti kasvaa entisestään."

Earth hourin tarkoitus ei siis ole säästää sähköä vaan kiinnittää huomiota ilmaston tilaan. Valot sammutetaan 20.30-21.30 ajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

5 vinkkiä Earth hour -illalliseen

Kaikki yhdessä padassa

Kasvisruokien suosiminen on lähtökohtaisesti ilmastoystävällinen valinta. Paimenenpiiras saa kyytiä, kun sen vegaaniversio maustetaan villisti ja muusiin sekoitetaan reilu tymäys tahinia. Pinta koristellaan viehkeästi seesaminsiemenillä! Samalla idealla voit koota uunivuoan myös linsseistä, jos soijarouhe ei nappaa. Poimi resepti täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vihreä Earth hour -pizza

Pizza on helppo lemppariruoka, josta syntyy monenlaisia ilmastoystävällisiä versioita. Kasvispizzaan sujahtavat helposti paprikat, oliivit, vihreät pavut, kesäkurpitsa, paahdetut munakoisot ja sipulit. Jos haluaa oikein hifistellä, voi vaihtaa jopa juuston vegaaniseen! Vähän erilainen kasvispizza on kokonaan vihreä viherpizza, joka viimeistellään hummusnokareilla. Poimi resepti täältä!

Mausteinen juureskeitto

Juurekset ovat talvella paras valinta kasvisosastolla. Ne ovat pohjolan kausiruokaa juuri nyt, kun mikään ei vielä kasva. Monipuolinen borssi yhdistää punajuurta, mukulaselleriä ja porkkanaa. Mukaan keittoon sujahtavat, myös kaudessa olevat, kaali ja sipuli! Keitto viimeistellään kikherneillä. Nyt koittaa yllätysmomentti: keitto nimittäin tarjoillaan harissajogurtin kera! Pohjoisafrikkalainen mausteseos on kuin luotu borssille. Nappaa reseptit täältä!

Hurjan herkullinen simpukkapasta

WWF:n oma resepti simpukkapastaan antaa selkeän ohjeistuksen simpukoiden valintaan. Earth hour -shoppailija varmistaa kalatiskillä, että simpukat ovat varmasti MCS-merkittyjä. Kotona simpukat keitetään ja maustetaan ihanan täyteläisesti chilillä, paprikalla ja kermalla. Kastike sekoitetaan pastaan ja lauantain ihanin lohturuoka on valmis. Katso resepti täältä!

Parhaat kasvispihvit ikinä

Herkullisen mehukkaat cashewpähkinä-porkkanapihvit sopivat koko perheelle. Jos korianteri tuntuu erikoiselta, vaihda se  vähän miedompaan lehtipersiljaan. Porkkanapihvit maistuvat esimerkiksi keitetyn ohran tai perunoiden ja kermaviilikastikkeen kanssa tai pitaleivän sisällä. Löydät reseptin täältä!

Kuvat: Pia Inberg ja Sabrina Bqain/ WWF Suomi

Sisältö jatkuu mainoksen alla