Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Lasagne ilman tomaattikastiketta? Ei jokapäiväistä muttei täysin mahdotonkaan ajatus.

Lasagnessa kastikkeella on kaksi tehtävää: soosi mehevöittää ja pehmentää pastalevyt ja tuo ruualle sen ydinmaun. Eikä ruuan ydinmaun suinkaan tarvitse liittyä tomaattiin, ei edes silloin, kun kyseessä on italialainen ruoka. Esimerkiksi Glorian Ruoka & Viinin jättisuosittu valkoinen pizza päällystetään tomaattikastikkeen sijaan sitruunalla maustetulla ranskankermalla.

Valkoinen lasagne eli lasagna bianca ei ole mikään dieettiruoka. Tosin aika harva lasagne taitaa sellainen olla. Lassen ytimen muodostaa valkokastike.

Erityisen hyvin valkoinen lasagne sopii juuston ystäville, pastavuoasta kun löytyy peräti kolmea erilaista juustoa: parmesaania, mozzarellaa ja vielä jotain voimakasta juustoa.

Ehkä hauskinta valkoisessa lasagnessa on kuitenkin se, ettei sitä päällystetä tuttuun tapaan juustolla, vaan valmiin lasagnen pinnalle ripotellaan timjamin kanssa paistettuja herkkusieniä, jotka on vielä terästetty tilkalla sitruunamehua.

Juusto ja sienet on täydellinen makupari, varsinainen umami-ilotulitus.

Löydät valkoisen lasagnen reseptin täältä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.