Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Lasagne ilman tomaattikastiketta? Ei jokapäiväistä muttei täysin mahdotonkaan ajatus.

Lasagnessa kastikkeella on kaksi tehtävää: soosi mehevöittää ja pehmentää pastalevyt ja tuo ruualle sen ydinmaun. Eikä ruuan ydinmaun suinkaan tarvitse liittyä tomaattiin, ei edes silloin, kun kyseessä on italialainen ruoka. Esimerkiksi Glorian Ruoka & Viinin jättisuosittu valkoinen pizza päällystetään tomaattikastikkeen sijaan sitruunalla maustetulla ranskankermalla.

Valkoinen lasagne eli lasagna bianca ei ole mikään dieettiruoka. Tosin aika harva lasagne taitaa sellainen olla. Lassen ytimen muodostaa valkokastike.

Erityisen hyvin valkoinen lasagne sopii juuston ystäville, pastavuoasta kun löytyy peräti kolmea erilaista juustoa: parmesaania, mozzarellaa ja vielä jotain voimakasta juustoa.

Ehkä hauskinta valkoisessa lasagnessa on kuitenkin se, ettei sitä päällystetä tuttuun tapaan juustolla, vaan valmiin lasagnen pinnalle ripotellaan timjamin kanssa paistettuja herkkusieniä, jotka on vielä terästetty tilkalla sitruunamehua.

Juusto ja sienet on täydellinen makupari, varsinainen umami-ilotulitus.

Löydät valkoisen lasagnen reseptin täältä.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!