Lehtikaali-hypestä hyötyy myös italialaista alkuperää oleva palmukaali. Mustakaalinakin tunnettu ruttulehtinen kasvis maistuu mainiolta erilaisissa kypsennetyissä ruuissa.

Oletko kiinnittänyt huomiota kaupan vihannesosastolla hauskan ruttuisen näköiseen ja lehdiltään tummanvihreään kasvikseen? Vihdoin palmukaalia alkaa saada tavallisistakin ruokakaupoista. Palmukaali on suosittua Italiassa, erityisesti Toscanassa, jossa se kuuluu olennaisena osana moniin perinteisiin ruokiin, kuten ribollita-keittoon.

Kaalin monet nimet juontavat juurensa sen hauskaan ulkonäköön. Kaali kasvattaa lehtensä palmumaisessa kimpussa. Mustakaali-nimitys viittaa sen tummaan pintaan. Kaalin lehtien ruttuisuus lienee syynä dinosauruskaali-nimitykseen. Myös Italian kaali -nimitystä saattaa nähdä käytettävän palmukaalista.

Palmukaali sopii lehtikaalin tapaan muhennoksiin, paistoksiin, patoihin ja keittoihin. Ravinteikas kaali on sellaisenaan voimakasta; kypsentäminen tekee sen maulle ja rakenteelle hyvää. Poista kova lehtiruoti, paloittele ja nakkaa pannulle. Myös marinointi pehmentää kaalin rakennetta ja makua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Palmukaalia voi myös pakastaa joko tuoreena tai ryöpättynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile näitä ruokia palmukaalista:

Lehtikaalipasta

Kotoisa lehtikaali-makkarakeitto

Lehtikaalicalzonet

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla