Pottu jäi jyrän alle, mutta maistuu silti taivaalliselta. Kuva: <span class="photographer">Istockphoto</span>
Pottu jäi jyrän alle, mutta maistuu silti taivaalliselta. Kuva: Istockphoto

Uusien perunoiden satokautta odotellessa viimeisistä vanhoista potuista tehdään rajun näköisiä mutta päräyttävän hyviä mäiskypottuja.

Me täällä Sopassa rakastamme perunaa. Se maistuu hyvältä ympäri vuoden ja on muunneltavuudessaan lähes lyömätön raaka-aine.

Kuitenkin jossain vaiheessa keitetyt perunat, paistinperunat ja jopa uuniperunat alkavat kyllästyttää ja lautaselle kaipaa jotain uutta. Silloin on aika tarttua nuijaan ja paistaa pellillinen mäiskypottuja.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan mäiskypotuissa on kyse keitetyistä perunoista, joille annetaan nuijalla tujaus rankkaa rakkautta ennen uunissa gratinointia. Mäiskypotuissa on maksimaalisesti sitä perunan parasta osaa eli rapeaa pintaa. Mausteet puolestaan imeytyvät tehokkaasti murskatun perunan sisälle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edelliseltä aterialta ylijääneet keitetyt perunat sopivat muuten mainiosti mäiskittäväksi, joten mäiskypotut ovat myös taloudellista ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mäiskypotut valmistuvat todella helposti:

Keitä perunat kuorineen tai käytä ylijääneitä keitettyjä perunoita. Voitele laakea uunivuoka öljyllä. Asettele perunat vuokaan ja murskaa varovasti lättänöiksi perunansurvimella (tai puhtaalla viinipullolla tai jopa nyrkillä, jos aggressioiden purkaminen tuntuu hyvältä ajatukselta). Murskauksen tulee rikkoa perunan pinta ja litistää se, mutta potun tulisi pysyä kuitenkin yhdessä osassa.

Voitele mäiskittyjen perunoiden pinta oliiviöljyllä, ripottele päälle suolaa, rouhittua mustapippuria ja mausteita (esimerkiksi yrttejä hienonnettuna, paprikamaustetta tai za'atar-mausteseosta). Gratinoi pottuja 200-asteisen uunin ylätasolla 15-20 minuuttia, kunnes saat niiden pintaan kaunista ruskistunutta väriä.

Mäiskypotut sopivat monen kasvis-, kala- tai liharuoan lisukkeeksi. Tosin mäiskypotut ovat niin rapeita ja maukkaita, että usein ne maistuvat ihan sellaisenaankin esimerkiksi uuniperunatahnojen kanssa.

Nina

Kiitos! Olin palasiksi keitetyt ja maustetut + öljytyt potut laittanut .

Murskasin, öljy suihku ja uuniin. Kiitos ohjeesta. Nam! Lohta seuraksi ja tietty sienikastiketta :)

  • ylös 10
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla