Vielä hetken odotus, niin mansikkakausi pääsee kunnolla vauhtiin! Kuva: Istockphoto.
Vielä hetken odotus, niin mansikkakausi pääsee kunnolla vauhtiin! Kuva: Istockphoto.

Mansikan satokausi alkaa toden teolla vasta hetken kuluttua. Näillä vinkeillä nautit mansikoista pienissä määrin jo ennen varsinaista marjavyöryä.

Mansikan satokausi on viileän alkukesän takia myöhässä koko Suomessa, kertoo päivän Helsingin Sanomat. Kovin kauaa punaisia marjanmollukoita ei enää tarvitse odotella, sillä eteläisessä Suomessa satohuippu saavutetaan ihan lähiaikoina.

Avomaan mansikat ovat tulleet myyntiin jotakuinkin juhannuksen paikkeilla. Litrasta saa pulittaa kuutisen euroa, mutta litrahinta voi laskea vielä neljään euroon.

Varsinaista satovyöryä odotellessa mansikoista kannattanee siis nauttia pienissä erissä, tuoreilla marjoilla herkutellen. Säilömisen aika on vasta vähän myöhemmin.

Balsamico + sokeri

Balsamico korostaa upeasti mansikoiden omaa makua. Valuta marjojen päälle balsamicoa makusi mukaan, ripota pinnalle vielä vähän sokeria ja syö sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön kanssa.

Sitruslikööri + sokeri

Sitrusliköörillä silatut mansikat maistuvat mahtavalta aikuisten jälkiruokapöydässä. Kokeile sitruuna- tai appelsiinilikööriä, lisää halutessasi vähän sokeria marjojen joukkoon. Toimii lettujen tai jäätelön kanssa.

Sitruuna + hunaja + jogurtti

Ei aina tarvitse lähteä jäätelölinjalle! Lisää marjojen päälle muutama ruokalusikallinen paksua, rasvaista jogurttia, vähän juoksevaa hunajaa ja loraus sitruunamehua. Jos kaipaat jotain vihreää, niin tähän jälkiruokaan sopii mainiosti sitruunamelissa, jolle on usein vähän hankala löytää käyttötarkoitusta.

Sulatettu suklaa + varrastikku

Mansikkatikkari tehdään tökkäämällä jääkaappikylmä mansikka varrastikun nokkaan ja dippaamalla marja sulaan (valko)suklaaseen. Kun suklaa jäähtyy ja kovettuu, on makupala valmis. Samaan varrastikkuun voi hyvin keihästää useammankin mansikan, näitä ei nimittäin yksi riitä!

Minttu + sitruuna

Minttu ja mansikka ovat lyömätön makupari! Silppua reilusti tuoretta minttua, raasta vähän sitruunankuorta ja purista pari lusikallista mehua. Sekoita mansikoihin. Lisää halutessasi vähän sokeria. Anna maustua viileässä ja herkuttele sellaisenaan.

Lue myös: Näillä vinkeillä olet valmis kaikkien aikojen mansikkakesään!

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.