Sitruuna puhdistaa hellästi kodin pinnat. Kuva: Istockphoto.
Sitruuna puhdistaa hellästi kodin pinnat. Kuva: Istockphoto.

Luonnon omat puhdistusaineet ovat tehokkaita ja ekologisia. Näitä aineita löytyy useimmista kodeista eivätkä ne maksa paljon.

Sitruuna tuo kiillon ja tuoksun

Jos kylpyhuoneen tai saunan kaakelit ovat päässeet tummumaan, halkaise sitruuna puoliksi ja hankaa tummunutta kohtaa sitruunalla muutama minuutti. Sitruunamehu poistaa tehokkaasti myös kuivettuneet saippuajäljet sekä rasvalian. Myös hanat kiiltävät sitruunakäsittelyn jälkeen. Sitruunoiden mehua voi puristaa suihkepulloon ja suihkuttaa pullosta likakohtiin. Lopuksi puhdistetut pinnat vain suihkutetaan tai huuhdellaan. Jos saunassa on lasiovi, pese lasi sitruunalla. Myös ikkunalasit puhdistuvat tehokkaasti sitruunalla. Sekoita 3/4 dl sitruunamehua reiluun litraan vettä ja saat hohtavan puhtaat ikkunat. Sitruunaa kannattaa kokeilla myös silmälasien puhdistukseen.

Jos kotona on pinttynyt puinen tai muovinen leikkuulauta, purista sen päälle puolikkaan sitruunan mehu ja anna vaikuttaa 10 minuuttia. Mikroaaltouuni saa uutta raikkautta, kun leikkaat sitruunan viipaleiksi ja laitat viipaleet mikronkestävään kulhoon, jossa on tilkka vettä pohjalla. Keitä sitruunoita ja vettä täydellä teholla minuutti ja pyyhi mikro puhtaaksi kostealla rätillä. Kaiken tämän lisäksi saat bonuksena luonnollisen, raikkaan ja puhtaan tuoksun kotiisi.

Sooda irrottaa pinttyneenkin lian

Ruokasooda tehoaa hyvin kuppeihin pinttyneisiin kahvi- ja teeraitoihin. Kostuta kupit ja hankaa pinttynyttä kohtaa kevyesti soodalla. Voit jättää kupit myös likoamaan soodaveteen ja hangata ne hetken päästä puhtaiksi. Mikro puhdistuu hyvin, kun keität siellä ruokasoodalla terästetyn kupillisen vettä. Pyyhi lopuksi mikron seinät puhtaalla rätillä.

Myös kahvinkeitin puhdistuu hyvin, kun keität läpi pari kannullista sooda-vesiseosta suhteella 1 rkl soodaa, 1 kannullinen vettä. Jos viemäristä tulee tunkkaista hajua, kaada sinne soodan ja etikan seosta, 1 rkl soodaa ja 1 dl etikkaa. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele kuumalla vedellä. Sooda poistaa tehokkaasti tunkkaisen hajun matoista ja kengistä. Anna soodan vaikuttaa hetki ja imuroi matto puhtaaksi. Hikiset kengät pestään soodalla. Kylpyhuoneen puhdistukseen soodasta ja vedestä sekoitettu tahna tehoaa hyvin. Hankaa kaakeleiden saumoja tahnalla ja harjalla ja huuhtele lopuksi hyvin.

Etikka puhdistaa ja poistaa pahan hajun

Etikka puhdistaa lähes mitä vain. Lisäksi se on tehokas hajunpoistaja. Kokeilin lorauttaa 2 dl etikkaa ämpärilliseen lämmintä vettä ja raikastin seoksen sitruunan mehulla. Lattioista tuli puhtaat ja raikkaat. Peruspuhdistusliuos syntyy sekoittamalla 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Pintoja ei tarvitse huuhdella tämän käsittelyn jälkeen. Kaikki lasipinnat, myös kristalli, saavat uutta kirkkautta etikkapesun jälkeen. Jos hanoissa on vaaleita kalkkisaostumia, pese ne pois etikka-vesiliuoksella. Tilkka etikkaa rätissä puhdistaa kuulakärkikynän tai liiman jäljet puupöydiltä. Etikasta ja suolasta vesitilkkaan sekoitetulla tahnalla saa maljakot, pullot ja kupit taas kirkkaiksi ja puhtaiksi. Jos teräskattiloihin ja -aterimiin on päässyt muodostumaan sinertävä kalvo, kostuta rätti etikkaan, pyyhi ja pese kohde. Etikka kirkastaa terästä.

Myös kahvin- ja vedenkeittimet puhdistuvat, kun huuhtelet laitteissa etikka-vesiseosta suhteella 1 osa etikkaa, 1 osa vettä. Muista laskea keittimen läpi pari kannullista puhdasta vettä etikkapuhdistuksen jälkeen. Jos suihkun suutin on valkoisenaan kalkista, sekoita 1 dl etikkaa ja 1 l kiehuvaa vettä. Liota suihkun päätä 15 minuuttia nesteessä, harjaa ja pese puhtaaksi. Reikiä voi avata lisäksi neulalla. Etikka poistaa tehokkaasti pahaa hajua. Kuumenna 1 dl vettä ja 1 dl etikkaa. Laita laakeaan astiaan ja astia  jääkaappiin tai kohteeseen, jossa on paha haju. Anna liuoksen neutraloida hajuja yön yli. Myös sälekaihtimet kannattaa puhdistaa seoksella, jossa on yhtä paljon väkiviinaetikkaa ja vettä. Koska etikka on hapan aine, älä puhdista sillä alumiinia, marmoria tai emalia. Etikka saattaa syövyttää näitä pintoja.

Suola kiillottaa hopeat ja poistaa viinitahrat

Suola on mainio aine hopean puhdistukseen. Laita lavuaarin tai kulhon pohjalle foliota ja sen päälle reilusti suolaa. Aseta puhdistettavat esineet suolan päälle ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna vaikuttaa 15-30 minuuttia, huuhtele ja kuivaa hyvin.  Vanha kikka on laittaa reilusti suolaa punaviinitahran päälle. Suola imee viiniä itseensä, jonka jälkeen tahra huuhdellaan vedellä ja tekstiili pestään pesuohjeen mukaan. Jos maito on päässyt palamaan kattilan pohjaan, levitä palaneen maidon päälle suolaa ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Harjaa ja pese kattila puhtaaksi.

Myös suola raikastaa jääkaappia. Sekoita suolaa ja etikkaa, laita kuppi jääkaappiin ja anna vaikuttaa, kunnes paha haju on poissa. Suola puhdistaa kaakeleita ja niiden saunoja kuten sitruuna, kun sekoitat suolasta ja etikasta pesuliuoksen. Suola sopii myös tekstiilien hoitoon. Hikitahrat lähtevät, kun liotat vaatteen liuokseen, jossa on 4 rkl suolaa ja 1 l vettä.

Sokeri, piimä ja kivennäisvesi auttavat tahroihin

Sokeri on vanha kikka puhdistaa liesi. Kostuta sokeripala ja hankaa varovasti pinttynyttä likaa. Pese liesi lopuksi. Piimä tehoaa tekstiilien homepilkkuihin. Tekstiiliä pitää liottaa piimässä vuorokausi ja sen jälkeen pestä pesuohjeen mukaan. Liotus piimässä poistaa myös marja- ja voikukkatahroja. Kivennäisvettä kannattaa kaataa reilusti tuoreisiin viini-, veri- ja hedelmätahroihin. Puhdistus tehostuu, kun tekstiiliä liottaa kivennäisvedessä ja sen jälkeen pesee pesuohjeen mukaan.

Hylkää vanhentuneet opit marinoinnista ja ota haltuun jälkimarinointi. Saat lihoihin ja kasviksiin monin verroin enemmän makua.

Grilliruoka ja marinadi kuuluvat yhtä kiinteästi yhteen kuin juhannus ja koivut. Harva pysähtyy miettimään, pitääkö raaka-aineet todella marinoida jo ennen kypsentämistä. Jälkimarinointi on helppo tapa saada kunnolla makua lihaan, kalaan ja kasviksiin. Nimensä mukaisesti raaka-aineet marinoidaan vasta kypsennyksen jälkeen sen sijaan, että niitä kylvetettäisiin marinadissa tuntitolkulla. Jälkimarinoinnin voi hoitaa vielä nopeammin vain sivelemällä kypsää lihaa makeahkolla, kiiltävällä mauste- eli glaseerauskastikkeella.

1. Liha ei hyödy lilluttamisesta

Yön yli marinoinnissa ei ole kyse vain grillaajien pinttyneestä tavasta ja tottumuksesta, vaan meidät on opetettu, että marinointi pehmentää lihaa. On totta, että marinadin happo, kuten etikka tai sitruunamehu laskee lihan ph:ta ja rikkoo sen rakennetta. Todellisuudessa prosessi on kuitenkin hyvin hidas ja useimmiten vaikutus jää vain pinnalle, muutaman millimetrin syvyyteen. Kaiken lisäksi; jos happoisassa marinadissa innostuu kelluttamaan lihaa kovin pitkiä aikoja, sen pinnasta tulee helposti muhjuinen, pehmeän sijaan. Perinteinen marinadi toimiikin parhaiten ohuille suikaleille ja pienille paloille, joihin se pääsee tunkeutumaan.

2. Kuuma kasvis imee makua

Jälkimarinointi on verraton tapa maustaa myös kasviksia, sillä esimerkiksi keitetty tai grillattu peruna imee lämpimänä hyvin makua. Nopea kesäpasta syntyy niin, että paahdat tai grillaat ensin ronskiksi paloiksi leikattuja kasviksia ja annat maustua jälkimarinadissa sillä aikaa, kun pasta kiehuu.

3. Grillin putsaaja kiittää

Jos lihan pinnassa on kovin paljon kosteaa marinadia, se ei paistu kunnolla rapeaksi ja tarraa vain grilliin kiinni. Koska jälkimarinadi levitetään vasta grillaamisen jälkeen, on selvä, että grillikin pysyy siistimpänä.

 

Yhdistä parhaat puolet

Paras lopputulos syntyy yhdistämällä vanhaa ja uutta. Tee kostea marinadi vasta kypsennyksen jälkeen, mutta kuivamarinoi liha mausteseoksessa, eli rubissa ennen grillaamista. Kuivamausteet kannattaa hieroa kunnolla lihan pintaan niin, että se hieman rikkoutuu. Näin saat taatusti kaikki maut talteen ja esille.

 

Helppoakin helpompi marinointiopas tarjoaa luottomarinadit eri grilliherkuille.    

 

 

 

Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.