Sitruuna puhdistaa hellästi kodin pinnat. Kuva: Istockphoto.
Sitruuna puhdistaa hellästi kodin pinnat. Kuva: Istockphoto.

Luonnon omat puhdistusaineet ovat tehokkaita ja ekologisia. Näitä aineita löytyy useimmista kodeista eivätkä ne maksa paljon.

Sitruuna tuo kiillon ja tuoksun

Jos kylpyhuoneen tai saunan kaakelit ovat päässeet tummumaan, halkaise sitruuna puoliksi ja hankaa tummunutta kohtaa sitruunalla muutama minuutti. Sitruunamehu poistaa tehokkaasti myös kuivettuneet saippuajäljet sekä rasvalian. Myös hanat kiiltävät sitruunakäsittelyn jälkeen. Sitruunoiden mehua voi puristaa suihkepulloon ja suihkuttaa pullosta likakohtiin. Lopuksi puhdistetut pinnat vain suihkutetaan tai huuhdellaan. Jos saunassa on lasiovi, pese lasi sitruunalla. Myös ikkunalasit puhdistuvat tehokkaasti sitruunalla. Sekoita 3/4 dl sitruunamehua reiluun litraan vettä ja saat hohtavan puhtaat ikkunat. Sitruunaa kannattaa kokeilla myös silmälasien puhdistukseen.

Jos kotona on pinttynyt puinen tai muovinen leikkuulauta, purista sen päälle puolikkaan sitruunan mehu ja anna vaikuttaa 10 minuuttia. Mikroaaltouuni saa uutta raikkautta, kun leikkaat sitruunan viipaleiksi ja laitat viipaleet mikronkestävään kulhoon, jossa on tilkka vettä pohjalla. Keitä sitruunoita ja vettä täydellä teholla minuutti ja pyyhi mikro puhtaaksi kostealla rätillä. Kaiken tämän lisäksi saat bonuksena luonnollisen, raikkaan ja puhtaan tuoksun kotiisi.

Sooda irrottaa pinttyneenkin lian

Ruokasooda tehoaa hyvin kuppeihin pinttyneisiin kahvi- ja teeraitoihin. Kostuta kupit ja hankaa pinttynyttä kohtaa kevyesti soodalla. Voit jättää kupit myös likoamaan soodaveteen ja hangata ne hetken päästä puhtaiksi. Mikro puhdistuu hyvin, kun keität siellä ruokasoodalla terästetyn kupillisen vettä. Pyyhi lopuksi mikron seinät puhtaalla rätillä.

Myös kahvinkeitin puhdistuu hyvin, kun keität läpi pari kannullista sooda-vesiseosta suhteella 1 rkl soodaa, 1 kannullinen vettä. Jos viemäristä tulee tunkkaista hajua, kaada sinne soodan ja etikan seosta, 1 rkl soodaa ja 1 dl etikkaa. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele kuumalla vedellä. Sooda poistaa tehokkaasti tunkkaisen hajun matoista ja kengistä. Anna soodan vaikuttaa hetki ja imuroi matto puhtaaksi. Hikiset kengät pestään soodalla. Kylpyhuoneen puhdistukseen soodasta ja vedestä sekoitettu tahna tehoaa hyvin. Hankaa kaakeleiden saumoja tahnalla ja harjalla ja huuhtele lopuksi hyvin.

Etikka puhdistaa ja poistaa pahan hajun

Etikka puhdistaa lähes mitä vain. Lisäksi se on tehokas hajunpoistaja. Kokeilin lorauttaa 2 dl etikkaa ämpärilliseen lämmintä vettä ja raikastin seoksen sitruunan mehulla. Lattioista tuli puhtaat ja raikkaat. Peruspuhdistusliuos syntyy sekoittamalla 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Pintoja ei tarvitse huuhdella tämän käsittelyn jälkeen. Kaikki lasipinnat, myös kristalli, saavat uutta kirkkautta etikkapesun jälkeen. Jos hanoissa on vaaleita kalkkisaostumia, pese ne pois etikka-vesiliuoksella. Tilkka etikkaa rätissä puhdistaa kuulakärkikynän tai liiman jäljet puupöydiltä. Etikasta ja suolasta vesitilkkaan sekoitetulla tahnalla saa maljakot, pullot ja kupit taas kirkkaiksi ja puhtaiksi. Jos teräskattiloihin ja -aterimiin on päässyt muodostumaan sinertävä kalvo, kostuta rätti etikkaan, pyyhi ja pese kohde. Etikka kirkastaa terästä.

Myös kahvin- ja vedenkeittimet puhdistuvat, kun huuhtelet laitteissa etikka-vesiseosta suhteella 1 osa etikkaa, 1 osa vettä. Muista laskea keittimen läpi pari kannullista puhdasta vettä etikkapuhdistuksen jälkeen. Jos suihkun suutin on valkoisenaan kalkista, sekoita 1 dl etikkaa ja 1 l kiehuvaa vettä. Liota suihkun päätä 15 minuuttia nesteessä, harjaa ja pese puhtaaksi. Reikiä voi avata lisäksi neulalla. Etikka poistaa tehokkaasti pahaa hajua. Kuumenna 1 dl vettä ja 1 dl etikkaa. Laita laakeaan astiaan ja astia  jääkaappiin tai kohteeseen, jossa on paha haju. Anna liuoksen neutraloida hajuja yön yli. Myös sälekaihtimet kannattaa puhdistaa seoksella, jossa on yhtä paljon väkiviinaetikkaa ja vettä. Koska etikka on hapan aine, älä puhdista sillä alumiinia, marmoria tai emalia. Etikka saattaa syövyttää näitä pintoja.

Suola kiillottaa hopeat ja poistaa viinitahrat

Suola on mainio aine hopean puhdistukseen. Laita lavuaarin tai kulhon pohjalle foliota ja sen päälle reilusti suolaa. Aseta puhdistettavat esineet suolan päälle ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna vaikuttaa 15-30 minuuttia, huuhtele ja kuivaa hyvin.  Vanha kikka on laittaa reilusti suolaa punaviinitahran päälle. Suola imee viiniä itseensä, jonka jälkeen tahra huuhdellaan vedellä ja tekstiili pestään pesuohjeen mukaan. Jos maito on päässyt palamaan kattilan pohjaan, levitä palaneen maidon päälle suolaa ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Harjaa ja pese kattila puhtaaksi.

Myös suola raikastaa jääkaappia. Sekoita suolaa ja etikkaa, laita kuppi jääkaappiin ja anna vaikuttaa, kunnes paha haju on poissa. Suola puhdistaa kaakeleita ja niiden saunoja kuten sitruuna, kun sekoitat suolasta ja etikasta pesuliuoksen. Suola sopii myös tekstiilien hoitoon. Hikitahrat lähtevät, kun liotat vaatteen liuokseen, jossa on 4 rkl suolaa ja 1 l vettä.

Sokeri, piimä ja kivennäisvesi auttavat tahroihin

Sokeri on vanha kikka puhdistaa liesi. Kostuta sokeripala ja hankaa varovasti pinttynyttä likaa. Pese liesi lopuksi. Piimä tehoaa tekstiilien homepilkkuihin. Tekstiiliä pitää liottaa piimässä vuorokausi ja sen jälkeen pestä pesuohjeen mukaan. Liotus piimässä poistaa myös marja- ja voikukkatahroja. Kivennäisvettä kannattaa kaataa reilusti tuoreisiin viini-, veri- ja hedelmätahroihin. Puhdistus tehostuu, kun tekstiiliä liottaa kivennäisvedessä ja sen jälkeen pesee pesuohjeen mukaan.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin