Sitruuna puhdistaa hellästi kodin pinnat. Kuva: <span class="photographer">Istockphoto.</span>
Sitruuna puhdistaa hellästi kodin pinnat. Kuva: Istockphoto.

Luonnon omat puhdistusaineet ovat tehokkaita ja ekologisia. Näitä aineita löytyy useimmista kodeista eivätkä ne maksa paljon.

Sitruuna tuo kiillon ja tuoksun

Jos kylpyhuoneen tai saunan kaakelit ovat päässeet tummumaan, halkaise sitruuna puoliksi ja hankaa tummunutta kohtaa sitruunalla muutama minuutti. Sitruunamehu poistaa tehokkaasti myös kuivettuneet saippuajäljet sekä rasvalian. Myös hanat kiiltävät sitruunakäsittelyn jälkeen. Sitruunoiden mehua voi puristaa suihkepulloon ja suihkuttaa pullosta likakohtiin. Lopuksi puhdistetut pinnat vain suihkutetaan tai huuhdellaan. Jos saunassa on lasiovi, pese lasi sitruunalla. Myös ikkunalasit puhdistuvat tehokkaasti sitruunalla. Sekoita 3/4 dl sitruunamehua reiluun litraan vettä ja saat hohtavan puhtaat ikkunat. Sitruunaa kannattaa kokeilla myös silmälasien puhdistukseen.

Jos kotona on pinttynyt puinen tai muovinen leikkuulauta, purista sen päälle puolikkaan sitruunan mehu ja anna vaikuttaa 10 minuuttia. Mikroaaltouuni saa uutta raikkautta, kun leikkaat sitruunan viipaleiksi ja laitat viipaleet mikronkestävään kulhoon, jossa on tilkka vettä pohjalla. Keitä sitruunoita ja vettä täydellä teholla minuutti ja pyyhi mikro puhtaaksi kostealla rätillä. Kaiken tämän lisäksi saat bonuksena luonnollisen, raikkaan ja puhtaan tuoksun kotiisi.

Sooda irrottaa pinttyneenkin lian

Ruokasooda tehoaa hyvin kuppeihin pinttyneisiin kahvi- ja teeraitoihin. Kostuta kupit ja hankaa pinttynyttä kohtaa kevyesti soodalla. Voit jättää kupit myös likoamaan soodaveteen ja hangata ne hetken päästä puhtaiksi. Mikro puhdistuu hyvin, kun keität siellä ruokasoodalla terästetyn kupillisen vettä. Pyyhi lopuksi mikron seinät puhtaalla rätillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös kahvinkeitin puhdistuu hyvin, kun keität läpi pari kannullista sooda-vesiseosta suhteella 1 rkl soodaa, 1 kannullinen vettä. Jos viemäristä tulee tunkkaista hajua, kaada sinne soodan ja etikan seosta, 1 rkl soodaa ja 1 dl etikkaa. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele kuumalla vedellä. Sooda poistaa tehokkaasti tunkkaisen hajun matoista ja kengistä. Anna soodan vaikuttaa hetki ja imuroi matto puhtaaksi. Hikiset kengät pestään soodalla. Kylpyhuoneen puhdistukseen soodasta ja vedestä sekoitettu tahna tehoaa hyvin. Hankaa kaakeleiden saumoja tahnalla ja harjalla ja huuhtele lopuksi hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etikka puhdistaa ja poistaa pahan hajun

Etikka puhdistaa lähes mitä vain. Lisäksi se on tehokas hajunpoistaja. Kokeilin lorauttaa 2 dl etikkaa ämpärilliseen lämmintä vettä ja raikastin seoksen sitruunan mehulla. Lattioista tuli puhtaat ja raikkaat. Peruspuhdistusliuos syntyy sekoittamalla 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Pintoja ei tarvitse huuhdella tämän käsittelyn jälkeen. Kaikki lasipinnat, myös kristalli, saavat uutta kirkkautta etikkapesun jälkeen. Jos hanoissa on vaaleita kalkkisaostumia, pese ne pois etikka-vesiliuoksella. Tilkka etikkaa rätissä puhdistaa kuulakärkikynän tai liiman jäljet puupöydiltä. Etikasta ja suolasta vesitilkkaan sekoitetulla tahnalla saa maljakot, pullot ja kupit taas kirkkaiksi ja puhtaiksi. Jos teräskattiloihin ja -aterimiin on päässyt muodostumaan sinertävä kalvo, kostuta rätti etikkaan, pyyhi ja pese kohde. Etikka kirkastaa terästä.

Myös kahvin- ja vedenkeittimet puhdistuvat, kun huuhtelet laitteissa etikka-vesiseosta suhteella 1 osa etikkaa, 1 osa vettä. Muista laskea keittimen läpi pari kannullista puhdasta vettä etikkapuhdistuksen jälkeen. Jos suihkun suutin on valkoisenaan kalkista, sekoita 1 dl etikkaa ja 1 l kiehuvaa vettä. Liota suihkun päätä 15 minuuttia nesteessä, harjaa ja pese puhtaaksi. Reikiä voi avata lisäksi neulalla. Etikka poistaa tehokkaasti pahaa hajua. Kuumenna 1 dl vettä ja 1 dl etikkaa. Laita laakeaan astiaan ja astia  jääkaappiin tai kohteeseen, jossa on paha haju. Anna liuoksen neutraloida hajuja yön yli. Myös sälekaihtimet kannattaa puhdistaa seoksella, jossa on yhtä paljon väkiviinaetikkaa ja vettä. Koska etikka on hapan aine, älä puhdista sillä alumiinia, marmoria tai emalia. Etikka saattaa syövyttää näitä pintoja.

Suola kiillottaa hopeat ja poistaa viinitahrat

Suola on mainio aine hopean puhdistukseen. Laita lavuaarin tai kulhon pohjalle foliota ja sen päälle reilusti suolaa. Aseta puhdistettavat esineet suolan päälle ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna vaikuttaa 15-30 minuuttia, huuhtele ja kuivaa hyvin.  Vanha kikka on laittaa reilusti suolaa punaviinitahran päälle. Suola imee viiniä itseensä, jonka jälkeen tahra huuhdellaan vedellä ja tekstiili pestään pesuohjeen mukaan. Jos maito on päässyt palamaan kattilan pohjaan, levitä palaneen maidon päälle suolaa ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Harjaa ja pese kattila puhtaaksi.

Myös suola raikastaa jääkaappia. Sekoita suolaa ja etikkaa, laita kuppi jääkaappiin ja anna vaikuttaa, kunnes paha haju on poissa. Suola puhdistaa kaakeleita ja niiden saunoja kuten sitruuna, kun sekoitat suolasta ja etikasta pesuliuoksen. Suola sopii myös tekstiilien hoitoon. Hikitahrat lähtevät, kun liotat vaatteen liuokseen, jossa on 4 rkl suolaa ja 1 l vettä.

Sokeri, piimä ja kivennäisvesi auttavat tahroihin

Sokeri on vanha kikka puhdistaa liesi. Kostuta sokeripala ja hankaa varovasti pinttynyttä likaa. Pese liesi lopuksi. Piimä tehoaa tekstiilien homepilkkuihin. Tekstiiliä pitää liottaa piimässä vuorokausi ja sen jälkeen pestä pesuohjeen mukaan. Liotus piimässä poistaa myös marja- ja voikukkatahroja. Kivennäisvettä kannattaa kaataa reilusti tuoreisiin viini-, veri- ja hedelmätahroihin. Puhdistus tehostuu, kun tekstiiliä liottaa kivennäisvedessä ja sen jälkeen pesee pesuohjeen mukaan.

Tiedoksi kissaihmisille, että ruokasooda toimii hajunehkäisijänä myös kissanhiekkavadissa. Kaada pohjalle soodaa tasainen ohut kerros ja sitten päälle hiekka tai pelletti tai mitä käytätkin. Onneksi ruokasoodaa saa ostettua sellaisessa isossa 900g purnukassa ruokakaupasta edullisesti.

  • ylös 16
  • alas 11
Vierailija

Kannattaa huolella huuhdella soodapesun jälkeen viemäri ettei jää kovettumaan putkistoon ja tuki viemäriä. Kohtuus siis tärkeää.
Millähän saisi vanhan pirttikaluston putsattua kun lakkapinta kulunut ja lika tarttunut? Hionta ja uusi lakkaus ei nyt just mahdollinen.
Anne

  • ylös 11
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla