Ilman värjäystä kuvan namut olisivat ruskeita. Kuva iStock.
Ilman värjäystä kuvan namut olisivat ruskeita. Kuva iStock.

Lakritsi ja salmiakki eivät ole luonnostaan mustia.

Jos lakritsiin ei lisättäisi liikehiiltä, se jäisi ruskeaksi. Lakritsinjuuri, josta laku tehdään, on tuoreena kellertävää. Kun siitä uutetaan makuaineet vedellä ja vesi haihdutetaan, syntyy ruskeaa jauhetta tai tahnaa, lakritsiuutetta. Näin kertoo Tiede-lehti helmikuun numerossaan.

Mutta miksi emme syö lakritsia ruskeana? Siihen Tiede-lehti haki vastauksen karkkitehtaasta, Fazerin tuotekehitysjohtaja Heli Kylliäiseltä.

Vastaus, tai arvailu, löytyi historiasta. Lakritsikasvin juuresta tehtiin ennen vanhaan lääkerohtoa, jonka joukkoon lisättiin lääkehiiltä vahvistamaan tehoa. Hiili värjäsi lakritsin mustaksi, ja siitä lähtien olemme tottuneet saamaan lakritsimme mustana.

Kylliäinen paljasti myös toisen värjäysperinteen. Lakritsin makusukulainen, salmiakki, yhdistetään maun samankaltaisuuden takia lakritsiin ja halutaan myös mustana. Mikäli salmiakkia ei värjättäisi, se olisi valkoista.