Mitä viiniä laivalta kannattaa tuoda kotiin? Viiniasiantuntija sekä Viking Linen ja Silja Linen viinivastaavat kertovat. Poimi vinkit talteen!

Oletko lähdössä kesälomalla risteilylle? Aiotko hankkia matkalta viiniä? Onko mitään järkeä kantaa viinipulloja laivalta kotiin? Millaisia ne laivojen viinivalikoimat oikein ovat? Mitä viiniä laivalta kannattaa ostaa?

Lue tämä, ennen kuin nouset laivaan!

Etsivä löytää

Glorian ruoka & viinin viiniasiantuntija Tuomas Tantun mukaan laivalta voi tehdä löytöjä. Erityisesti hintavammat viinit, kuten samppanjat, voivat olla kilpailukykyisiä maihin verrattuna. Tanttu neuvookin vertailemaan hintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Jos laivalta löytyy suosikkiviini selkeästi halvemmalla ja jaksaa kantaa, niin sitä kannattaa ostaa", Tanttu neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi samppanjaharrastaja voi säästää vaikkapa Krugin Grande Cuvee -pullossa useita kymppejä, jos samppanjan hankkii Alkon sijaan laivalta. Jos etsit hyvän hinta-laatusuhteen viiniä, mutta mielessäsi ei ole mikään erityinen viini, kannattaa katsoa laivaviinien valikoima. Niissä on usein hyvä hinta-laatusuhde. Tunnetut tuottajat, kuten Torres, Masi, Antinori, Laroche sekä australialainen Hewitson, kiinnostavat monia suomalaisia risteilymatkustajia. Myös esimerkiksi hyvä riesling on usein kannattava ostos.

Tukholmaan matkaavista laivayhtiöistä Viking Line lupaa, että viinit ovat aina 25 prosenttia edullisempia kuin maissa. Silja Linella taas mitä kalliimpi viini, sitä edullisimpi se on suhteessa maihin.

Tutut ja turvalliset aina myynnissä

Laivojen viinivalikoima uudistuu noin kerran vuodessa ja myymälöissä vaihtuu silloin lähes puolet valikoimasta, joten laivalta voi tehdä uusia löytöjä, jos risteilee varsin harvoin.

Silja Serenaden sommelier Tuija Pesonen ja Viking Linen ravintolapäällikkö Pekka Rajala kertovat, että viinivalikoimassa edullisempia perusviinejä on paljon, mutta hyllyissä on aina viinejä myös harrastelijoille. Viking Linella on Pohjoismaiden laajin samppanjavalikoima ja myös Master of Wine Essi Avellanilla on ollut niiden valitsemisessa sormensa pelissä.

"Moni haluaa kuitenkin tuttua ja turvallista, joten esimerkiksi Torresia löytyy aina valikoimasta", kuvaa Rajala.

Mitä viiniä laivalta sitten ostetaan?

Tällä hetkellä kuohuviinit ovat muodissa ja niitä ostetaan aiempaa enemmän, joten niiden valikoimaa on lisätty molemmilla laivoilla. Trendinä on myös aiempaa pienempi alkoholiprosentti. Myös luomu kiinnostaa risteilymatkustajia. Matkalaukuissa kulkee yleisesti ottaen koteihin enemmän punaviiniä kuin valkoviiniä.

”Olisi kiva, jos jälkiruokaviinit löydettäisiin paremmin. Ja aina kesäksi nostamme roseeta. Roseeviineihin kannattaisikin rohkeasti tarttua, sillä ne ovat kivoja kesäviinejä”, kertoo Rajala.

Pesonen puolestaan kertoo heräteostosten lisääntyneen. Maistetaan viiniä ja ostetaan se mukaan, jos pidetään siitä. Osa taas katsoo netistä, että uusi erä tiettyä viiniä on tullut laivalle myyntiin ja varaa risteilyn.

”Toivoisin, että suomalaiset lähtisivät rohkeasti kokeilemaan eri viinejä. Jos pikkaisen nostaisi hintahaarukkaa, voisi löytää uusia lempiviinejä”, Pesonen sanoo.

 

Silja Linen viinivalikoiman löydät yhtiön nettisivuilta täältä.

Viking Linen viinivalikoima löytyy täältä.

Teksti: Karoliina Närvänen

Sisältö jatkuu mainoksen alla