Pohja on jo valmis, vaikka täytteet odottavat pilkkomistaan. Kuva: Istockphoto
Pohja on jo valmis, vaikka täytteet odottavat pilkkomistaan. Kuva: Istockphoto

Pikapizzapohja valmistuu muutamissa minuuteissa. Aitoa italialaista se ei tietenkään päihitä, mutta toimii yllättävän hyvin, kun aika ei riitä pitkän kaavan mukaiseen leipomiseen.

Juureen tehty ja pitkään kohotettu klassinen pizzapohja on omalla tavallaan vaivaton, mutta joskus pitää päästä vieläkin helpommalla. Akuutin pizzanhimon voi tyydyttää valmislättyjen sijaan kotitekoisella, leivinjauheella kohotetulla pizzalla. Ei vaivausta eikä pitkää kohotusta, vain minuutti aineiden mittaamiseen, toinen sekoittamiseen ja pari minuuttia uunipellille muotoiluun.

Pikapizza valmistuu näin:

Sekoita noin puoli litraa vehnäjauhoja, reilu teelusikallinen leivinjauhetta ja ripaus suolaa keskenään kulhossa. Lisää pari ruokalusikallista rypsi- tai oliiviöljyä ja vettä vähitellen, kunnes saat tasaisen kiinteän taikinan. Taikinaa ei tarvitse erityisesti vaivata. Riittää, että sekoitat sen tasaiseksi. Kauli taikina normaaliin tapaan leivinpaperoidulle uunipellille ja täytä suosikkitäytteilläsi. Paista pizzaa 225 asteessa noin vartin ajan.

Tallenna pikapizzapohjan ohje omaan keittokirjaasi tästä.

Muita ideoita nopeaan pizzapohjaan

Ilman jauhojen pöllytystä pizzanomaisen ruokalajin saa kyhäeltyä myös erilaisten "littanaleipien" päälle. Ainakin rieska, tortilla tai naan toimivat pohjankorvikkeena. Edellämainittuihin voi räätälöidä täytteet hauskasti teemaan sopiviksi: rieskalle Suomi-henkeen savukalaa ja tilliä, tortillalle texmex-tyylisiä täytteitä ja naan-leivälle intialaisittain maustettua kanaa, chiliviipaleita ja korianteria.

Oletko kokeillut jo valmiiseen voitaikinaan valmistettavaa lehtevää puffipizzaa? Ohje löytyy täältä.