Kun hoidat valurautapataa oikein, se on usein ikuinen. Myös muut padat kaipaavat hyvää hoitoa, jotta ruuat niissä onnistuvat. Katso tästä niksit padan hoitoon!

Padan hoito on tärkeää, sillä kun pata on kunnossa myös liharuuat, leivät ja muut näin talvella padassa kypsennettävät ruuat onnistuvat.

Kokosimme niksit padan kuin padan hoitoon:

Valurautapata on oikein hoidettuna ikuinen. Siinä voi ruskistaa ja hauduttaa, mutta ei säilyttää ruokaa. Kokonaan valuraudasta valmistettu pata kestää lieden ja uunin, mutta ei mikroaaltouunia eikä pesua astianpesukoneessa.

Pese pata heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja tiskiharjalla ilman astianpesuainetta. Näin padan pinnan rasva ei irtoa. Kuivaa pata kuumentamalla. Aika ajoin pata on hyvää pyyhkiä öljyllä tai silavalla ja polttaa rasva padan pintaan kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Emaloitu valurautapata kestää niin liedellä kuin uunissa. Se on helppo pitää puhtaana, kun muistaa, ettei naarmuta pintaa terävillä työvälineillä. Emalipinta suojaa ruostumiselta, joten padassa voi myös säilyttää ruokaa. Padan voi pestä käsitiskissä astianpesuaineella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Savipata sopii uunikypsennykseen. Se voi olla lasitettu tai lasittamaton. Lasittamaton pata toimii parhaiten, kun sen upottaa ennen käyttöä veteen. Savi imee veden sisuksiinsa. Uunissa vesi höyrystyy ja ruuasta tulee takuuvarmasti mehevää. Lasitettu pata, esimerkiksi taginepata, on helpompi pitää puhtaana ja kauniimpi nostaa tarjolle kuin lasittamaton.

Lasipata soveltuu sekä uuniin että mikroaaltouuniin. Ruuan voi myös pakastaa padassa. Lasipadan voi pestä käsin tai astianpesukoneessa. Padan kansi toimii kätevästi myös piirakkavuokana.

Keraaminen pata on kaunis ja kestävä, kunhan sitä ei kolauta tai nosta tulikuumana kylmälle pinnalle. Keramiikka ei kestä suuria lämmönvaihteluja. Keraamista pintaa kannattaa pyyhkäistä välillä ruokaöljyllä.

Kokeile näitä pataruokia:

Talvi on pataruokien kulta-aikaa. Tee lihapata esimerkiksi hirvenlihasta. Tästä löydät mehevän hirvibolognesen ohjeen. Nyt leivotaan myös leivät padassa. Tästä löydät rapean porkkanamehuun leivotun pataleivän ohjeen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla