Vegen versio makaronilaatikosta näyttää näin herkulliselta. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Vegen versio makaronilaatikosta näyttää näin herkulliselta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kasvisruoka- ja jopa vegaanitrendi käy niin kuumana, että markkinoille on tullut kerralla iso määrä erilaisia lihankorvikkeita. Tässä ohjeet, miten niitä käytetään ja reseptit perinteisten kotiruokien vegeversioihin!

NYHTÖKAURA = HIMOITTU HITTI

Nyhtökaura on miedon ja pehmeän makuinen kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu kotimainen tuote. Nyhtökauran koostumus on murea, helposti lähestyttävä, hieman sitkeä ja vain vähän lihamainen. Sen voi syödä sellaisenaan, mutta monissa ruuissa se maistuu paremmalta pannulla paistettuna. Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Makuvaihtoehtoja löytyy kolme: maustamaton nude, lime-seesami-inkiväärimarinoitu sekä tomaatilla, korianterilla ja savupaprikalla maustettu.

Kokeile nyhtökaurawokkia (kuva yllä) tai nyhtökaurastroganoffia!

QUORN = MIETO SIENI-IHME

Quornin sieni- eli mykoproteiinia tuotetaan käymismenetelmällä tryffeliä tai korvasientä muistuttavasta Fusarium venenatum -sienestä. Quorn-tuotteet ovat mietoja, eikä niissä ole niin vahvaa ominaismakua kuten soijassa. Kuutiot ja fileet muistuttavat rakenteeltaan pehmeää broilerinlihaa. Quorn sopii sellaisenaan paistettavaksi, mausteiden kanssa uunissa paahdettavaksi tai haudutettaviin ruokiin. Quorn-tuotteet löytyvät pakastealtaasta. Saatavilla on rouhetta, kuutioita, filettä, pihviä ja nugetteja. Quorn on kuumennettava aina ennen käyttöä. Nugetit ovat vegaanisia, mutta muissa tuotteissa on käytetty sideaineena munanvalkuaista.

Kokeile esimerkiksi kermaista quorn-currya, joka muistuttaa hyvin paljon currykanaa.

OUMPH! = LIHAISA SOIJAPALA

Ruotsalainen pakastettu Oumph! on soijasta valmistettu, vegaaneillekin sopiva ja suutuntumaltaan kasvisproteiinituotteista kenties lihaisin. Se kestää hyvin paistamista, keittämistä, hauduttamista ja grillaamista. Tuotteita on kahdeksan erilaista: The Chunck on fileepala, jota saa monessa eri koossa, The Strip on reilun kokoinen suikale ja The Filet on noin 40 gramman fileepala. Makuvaihtoehtoja löytyy monta.

Oumphista syntyy makoisa punakaalilaatikko tällä ohjeella!

SOIJAROUHE = HELPPO JOKAPAIKANHÖYLÄ

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Rouhetta saa vaaleana, tummana ja monessa koossa. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole. Soijarouhe on itsessään kuivan mauton, mutta se on helppo maustaa. Jauhelihan tavoin siitä saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia. Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita. Paista rouhe pannulla öljyssä, lisää joukkoon mausteet ja neste. Pannulla vedessä hauduttamalla rouhe kypsyy ja maustuu valmiiksi.

Vegen makaronilaatikon voit tehdä joko kasvisversiona tai kokonaan vegaanisena tällä ohjeella!

VERSO FOODIN HÄRKIS = VEGAANINEN UUTUUS

Härkäpavuista valmistettu jauhelihan kaltainen proteiinipommi muistuttaa kypsää jauhelihaa. Se on valmiiksi kypsää ja lisätään ruokiin lopuksi. Lue täältä uusista härkispizzoista!

VALION MIFU = HELPPO RUOKARAE

Valiokin toi kauppoihin uuden proteiinivalmisteen, mutta kasviperäinen se ei ole. Maitoproteiinista valmistettu Mifu on raejuuston oloinen ruokarae, joka sopii ruuanlaitossa sinne minne kana tai possukin. Mifun voi paistaa, ja se kestää hauduttamista sulamatta. Täältä löydät Valion Mifu-keittokirjan, joka on tehty kaupallisessa yhteistyössä Soppa365:n kanssa.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Me Naiset -lehdessä ja sen on kirjoittanut ruokatoimittaja Anu Brask.

Lue myös:

Testasimme kaurakermat ja -jogurtit: "Parempaa kuin aito!"

Hylkää vanhentuneet opit marinoinnista ja ota haltuun jälkimarinointi. Saat lihoihin ja kasviksiin monin verroin enemmän makua.

Grilliruoka ja marinadi kuuluvat yhtä kiinteästi yhteen kuin juhannus ja koivut. Harva pysähtyy miettimään, pitääkö raaka-aineet todella marinoida jo ennen kypsentämistä. Jälkimarinointi on helppo tapa saada kunnolla makua lihaan, kalaan ja kasviksiin. Nimensä mukaisesti raaka-aineet marinoidaan vasta kypsennyksen jälkeen sen sijaan, että niitä kylvetettäisiin marinadissa tuntitolkulla. Jälkimarinoinnin voi hoitaa vielä nopeammin vain sivelemällä kypsää lihaa makeahkolla, kiiltävällä mauste- eli glaseerauskastikkeella.

1. Liha ei hyödy lilluttamisesta

Yön yli marinoinnissa ei ole kyse vain grillaajien pinttyneestä tavasta ja tottumuksesta, vaan meidät on opetettu, että marinointi pehmentää lihaa. On totta, että marinadin happo, kuten etikka tai sitruunamehu laskee lihan ph:ta ja rikkoo sen rakennetta. Todellisuudessa prosessi on kuitenkin hyvin hidas ja useimmiten vaikutus jää vain pinnalle, muutaman millimetrin syvyyteen. Kaiken lisäksi; jos happoisassa marinadissa innostuu kelluttamaan lihaa kovin pitkiä aikoja, sen pinnasta tulee helposti muhjuinen, pehmeän sijaan. Perinteinen marinadi toimiikin parhaiten ohuille suikaleille ja pienille paloille, joihin se pääsee tunkeutumaan.

2. Kuuma kasvis imee makua

Jälkimarinointi on verraton tapa maustaa myös kasviksia, sillä esimerkiksi keitetty tai grillattu peruna imee lämpimänä hyvin makua. Nopea kesäpasta syntyy niin, että paahdat tai grillaat ensin ronskiksi paloiksi leikattuja kasviksia ja annat maustua jälkimarinadissa sillä aikaa, kun pasta kiehuu.

3. Grillin putsaaja kiittää

Jos lihan pinnassa on kovin paljon kosteaa marinadia, se ei paistu kunnolla rapeaksi ja tarraa vain grilliin kiinni. Koska jälkimarinadi levitetään vasta grillaamisen jälkeen, on selvä, että grillikin pysyy siistimpänä.

 

Yhdistä parhaat puolet

Paras lopputulos syntyy yhdistämällä vanhaa ja uutta. Tee kostea marinadi vasta kypsennyksen jälkeen, mutta kuivamarinoi liha mausteseoksessa, eli rubissa ennen grillaamista. Kuivamausteet kannattaa hieroa kunnolla lihan pintaan niin, että se hieman rikkoutuu. Näin saat taatusti kaikki maut talteen ja esille.

 

Helppoakin helpompi marinointiopas tarjoaa luottomarinadit eri grilliherkuille.    

 

 

 

Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.