Vegen versio makaronilaatikosta näyttää näin herkulliselta. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Vegen versio makaronilaatikosta näyttää näin herkulliselta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kasvisruoka- ja jopa vegaanitrendi käy niin kuumana, että markkinoille on tullut kerralla iso määrä erilaisia lihankorvikkeita. Tässä ohjeet, miten niitä käytetään ja reseptit perinteisten kotiruokien vegeversioihin!

NYHTÖKAURA = HIMOITTU HITTI

Nyhtökaura on miedon ja pehmeän makuinen kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu kotimainen tuote. Nyhtökauran koostumus on murea, helposti lähestyttävä, hieman sitkeä ja vain vähän lihamainen. Sen voi syödä sellaisenaan, mutta monissa ruuissa se maistuu paremmalta pannulla paistettuna. Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Makuvaihtoehtoja löytyy kolme: maustamaton nude, lime-seesami-inkiväärimarinoitu sekä tomaatilla, korianterilla ja savupaprikalla maustettu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile nyhtökaurawokkia (kuva yllä) tai nyhtökaurastroganoffia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

QUORN = MIETO SIENI-IHME

Quornin sieni- eli mykoproteiinia tuotetaan käymismenetelmällä tryffeliä tai korvasientä muistuttavasta Fusarium venenatum -sienestä. Quorn-tuotteet ovat mietoja, eikä niissä ole niin vahvaa ominaismakua kuten soijassa. Kuutiot ja fileet muistuttavat rakenteeltaan pehmeää broilerinlihaa. Quorn sopii sellaisenaan paistettavaksi, mausteiden kanssa uunissa paahdettavaksi tai haudutettaviin ruokiin. Quorn-tuotteet löytyvät pakastealtaasta. Saatavilla on rouhetta, kuutioita, filettä, pihviä ja nugetteja. Quorn on kuumennettava aina ennen käyttöä. Nugetit ovat vegaanisia, mutta muissa tuotteissa on käytetty sideaineena munanvalkuaista.

Kokeile esimerkiksi kermaista quorn-currya, joka muistuttaa hyvin paljon currykanaa.

OUMPH! = LIHAISA SOIJAPALA

Ruotsalainen pakastettu Oumph! on soijasta valmistettu, vegaaneillekin sopiva ja suutuntumaltaan kasvisproteiinituotteista kenties lihaisin. Se kestää hyvin paistamista, keittämistä, hauduttamista ja grillaamista. Tuotteita on kahdeksan erilaista: The Chunck on fileepala, jota saa monessa eri koossa, The Strip on reilun kokoinen suikale ja The Filet on noin 40 gramman fileepala. Makuvaihtoehtoja löytyy monta.

Oumphista syntyy makoisa punakaalilaatikko tällä ohjeella!

SOIJAROUHE = HELPPO JOKAPAIKANHÖYLÄ

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Rouhetta saa vaaleana, tummana ja monessa koossa. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole. Soijarouhe on itsessään kuivan mauton, mutta se on helppo maustaa. Jauhelihan tavoin siitä saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia. Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita. Paista rouhe pannulla öljyssä, lisää joukkoon mausteet ja neste. Pannulla vedessä hauduttamalla rouhe kypsyy ja maustuu valmiiksi.

Vegen makaronilaatikon voit tehdä joko kasvisversiona tai kokonaan vegaanisena tällä ohjeella!

VERSO FOODIN HÄRKIS = VEGAANINEN UUTUUS

Härkäpavuista valmistettu jauhelihan kaltainen proteiinipommi muistuttaa kypsää jauhelihaa. Se on valmiiksi kypsää ja lisätään ruokiin lopuksi. Lue täältä uusista härkispizzoista!

VALION MIFU = HELPPO RUOKARAE

Valiokin toi kauppoihin uuden proteiinivalmisteen, mutta kasviperäinen se ei ole. Maitoproteiinista valmistettu Mifu on raejuuston oloinen ruokarae, joka sopii ruuanlaitossa sinne minne kana tai possukin. Mifun voi paistaa, ja se kestää hauduttamista sulamatta. Täältä löydät Valion Mifu-keittokirjan, joka on tehty kaupallisessa yhteistyössä Soppa365:n kanssa.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Me Naiset -lehdessä ja sen on kirjoittanut ruokatoimittaja Anu Brask.

Lue myös:

Testasimme kaurakermat ja -jogurtit: "Parempaa kuin aito!"

Sisältö jatkuu mainoksen alla