Bliniviini on useimmiten valkoista. Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen</span>
Bliniviini on useimmiten valkoista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen

Bliniviini on parhaimmillaan raikas ja hapokas, jotta blinin tuoma rasvaisuus poistuisi suusta ja jäljelle jäisi blinin ja täytteiden runsas maku.

Koska blinien kanssa tarjotaan yleensä smetanaa ja sipulia, on viinissä oltava raikasta hapokkuutta. Myös hedelmäisyys on hyväksi, koska se tasoittaa rasvaista suutuntumaa. Alsace on varmin alue, kun etsit bliniviiniä.

Myös raikas ja maukas pohjahiivaolut tukee blinin ja täytteiden makua. Koska oluessa ja blinissä on samanlaisia aromeja, olut ei saa olla liian humalaista ja dominoivaa.

Jos venäläisiltä kysytään, blini ja vodka kuuluvat yhteen. Viinaryyppy puhdistaa suun rasvasta mutta myös mädin hienoista aromeista. Siksi snapsi kannattaa nauttia ennen bliniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat valita yhden varman

Kuva: Alko

Mahtavan paahteinen ja elegantin sitruksinen samppanja Charles Heidsieck Réserve Brut 49,90 e, toimii blinin kanssa vaikka täytteenä olisi mitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bliniviini eri mätien kanssa

Vahvan mädin seuraan tarvitaan kevyt mutta hapokas viini, jotta smetanan rasvaisuus huuhtoutuu suusta. Mineraalinen Chenin Blanc Loiresta ei putsaa suuta liian tehokkaasti ,vaan jättää jälkeensä mukavan täyteläisen hapokkuuden.

Kirjolohen ja lohen mäti ovat olleet jo vuosia nosteessa länsinaapurissamme. Muikun- ja siianmätiä rasvaisempi lohenmäti kaipaa kylkeensä runsasta ja aromaattista viiniä. Hyvä valinta on uusiseelantilainen Sauvignon Blanc.

Cavi-art on merilevätuote, joka sopii myös kala-allergikoille ja vegaaneille. Merellisen makuisen ”tekomädin” kanssa käy runsaanmakuinen riesling Alsacesta.

Katso täältä blinien videoresepti ja miten valmistat beluga-kaviaarin.

Kuva: Sami Repo

 

Jos tarjolla on muuta kuin mätiä

Hapokkaan sienisalaatin ja suolakurkun maku täyttää suun. Venäläiseen yhdistelmään sopii runsas ja rehevä viini, kuten Gisselbrecht Riesling Tradition 2014, 11,99 e. Myös espanjalainen Rias Baixasista tuleva Vionta Albariño 2013, 15,71 e  on raikkaan mineraalinen ja elegantti valinta kasvis-blineille.

Kuva: Alko

Savustettu kala pitää raikkaan sauvignon blancin seurasta. Ranskalaisen Les Fumées Blanchesin 2014, 8,99 e, karviaismarjainen ja raikas hapokkuus tuo savukalan hedelmäisyyden hienosti esiin. Kalatäytteen kanssa toimivat myös kuplat, kuten mineraalinen ja raikkaan hedelmäinen Vouvray Tête de Cuvée Brut 2013, 16,50 e, Loiren-laaksosta.

Poro tai muut lihatäytteet viihtyvät raikkaan ja kevyen mineraalisen punaviinin kanssa. Ranskalainen Gamay-rypäleestä valmistettu Beaujolais-Villages Cuvée 3 Fleurs 2013, 12,55 e, pursuaa karpaloista raikkautta ja yrttistä mausteisuutta. Myös raikkaan kirsikkainen Logan Weemala Pinot Noir 2015, 12,94 e, Australiasta on hyvä valinta.

 Kokeile helppoa blinipannaria - resepti löytyy täältä.

Kuva: Panu Pälviä

 

Juomasuositukset antoi sommelier Samuil Angelov ja artikkeli on julkaistu aiemmin tammikuun 2016 Glorian ruoka & viinissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla