Puustipuuron päällys ilahduttaa harmaatakin aamua. Kuva: MotherThyme.com.
Puustipuuron päällys ilahduttaa harmaatakin aamua. Kuva: MotherThyme.com.

Puurovillityksen uusin tulokas on korvapuustipuuro. Vaniljaisen puuron pinnalle kuvioidaan ruskeaa sokeria, kanelia, voita ja tuorejuustoa.

Kanelia ja sokeria olemme aina osanneet ripotella puuron pinnalle, mutta amerikkalainen bloggaaja Jennifer (MotherThyme) vei kanelipuuron pidemmälle ja kehitti korvapuustipuuron (suomalainen It's all about something -bloggaaja Pinja puolestaan kehitteli viime vuonna "pullapuuron").

Viime aikoina trendikäs puuro onkin puettu uudenlaiseen asuun juuri päälle laitettavilla ripotteilla. Voisilmä on ollut ihmeissään, kun se on korvattu siemenillä, pähkinöillä, marjoilla, hedelmillä, kookosrasvalla, banaanilla, maustepippurilla, kaakaonibseillä ja maapähkinävoilla.

MotherThymen amerikkalainen korvapuustipuuro on jo itsessään aavistuksen makea: kaurahiutaleiden sekaan tulee vaniljaa ja ruskeaa sokeria. Tärkein on kuitenkin puuron kermainen kuorrutus, johon sulatetaan tuorejuustoa. Se tuo makean rinnalle aavistuksen hapokkuutta.

Jos korvapuustin ystävänä kaipaat kardemummaa, lisää sitäkin ripaus korvapuustipuuron pinnalle.

Korvapuustipuuron reseptin löydät täältä.

Kesäkurpitsaa tulvii ovista ja ikkunoista! Tuttu tilanne? Kokosimme yhteen suosituimmat ohjeemme, joiden avulla voit käydä sadon kimppuun yksi kesäkurpitsa kerrallaan.

Grillaa

Napakat, pienet kesäkurpitsat sopivat mainiosti grillattaviksi. Pienimmät kannattaa halkaista pitkittäin, jolloin niitä on helppo käännellä grillissä. Isommat voi leikata viipaleiksi, sivellä kevyesti öljyllä ja maustaa suolalla, pippurilla ja yrteillä ennen grillausta. Grillatut kesäkurpitsat sopivat melkein minkä vain grilliruoan lisäkkeeksi, ja sekä kylmiin että lämpimiin salaatteihin. Yhdä hyvin voit pariloida kesäkurpitsat kauniin raidallisiksi pannulla.

 

Täytä ja paahda

Muistatko, miten hyvältä maistuvat täytetyt kesäkurpitsat? Täytettäviksi sopivat sekä pienet että isommat kesäkurpitsat. Juustokuorrutus ja jauhelihatäyte pitävät huolen, että nämä herkut maistuvat yhtä hyviltä kuin äidin tekemät. Mitä enemmän koverrat kesäkurpitsoja, sitä nopeammin ne kypsyvät uunissa ja sitä enemmän täytettä mahtuu kyytiin.

Jos kaipaat täyttämiseen uutta ideaa, viillä kesäkurpitsaan taskut hörsteille uunimakkaran tapaan. Astetta hauskempi uunikesäkurpitsa on vartissa valmis uuniin. 

 

Paista tai raasta pastan joukkoon

Pähkinöitä, yrttejä, vuohenjuustoa ja sitruunaa. Tämä pasta kokoaa kesäkurpitsan parhaat makuparit samalle lautaselle. Kokeile! Ekstraherkullinen kesäkurpitsapasta (pääkuvassa) on loppukesän kausiruokaa ihanimmillaan.

Vielä helpomman pastan kesäkurpitsasta raastamalla sen minttupeston joukkoon. Tämä feta-kesäkurpitsapastan kastike valmistuu samassa ajassa kuin keität pastan.

 

Kätke vuokaan

Kerrostele kesäkurpitsaviipaleita lampaan jauhelihasta valmistetun kastikkeen ja valkokastikkeen kanssa vuokaan. Kesäkurpitsamoussaka onnistuu tavallisen moussakan tapaan, kun valitset kerrosten väliin jauhoisia perunoita, jotka kypsyessään imevät osan kesäkurpitsoista irtoavasta nesteestä. Tämän vuoan voit tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoamista, sillä vetäytyminen tekee hyvää sen rakenteelle.

Kuvat: Reetta Pasanen, Sami Repo, Arto Vuohelainen ja Tuomas Kolehmainen.