Marinoitu kasvispasta tallentuu nuukan kokin keittokirjaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Marinoitu kasvispasta tallentuu nuukan kokin keittokirjaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Ruokalasku paisuu välillä älyttömäksi. Kertaa vinkit siitä, kuinka pidät menot kurissa.

Harkitse vielä, ennen kun nakkaat ruokaa roskiin

Ruokahävikki on melkoinen rahareikä, mutta kun käytät jämäruuat ajoissa, ne eivät ehdi pilaantua. Edellispäivän lihapullat voi pilkkoa tuhdittamaan pyttipannua tai munakasta. Jääkaapin juureslaatikon sekamelskasta syntyy sosekeitto, ja uunilohin jämistä voi tekaista lämpimät voileivät.

Suosi kasvisproteiineja ja kananmunaa, jotka ovat halpoja proteiinin lähteitä

Opettele käyttämään linssejä, soijarouhetta ja kuivattuja papuja ruuanlaitossa. Jatka jauhelihakastiketta soijarouheella tai lisää salaattiin ruokaisuutta pavuilla. Monet kananmunaruuat ovat nopeita arjen pelastajia, joille ei tule hintaa nimeksikään. Kokeile vihreää kasvispannua, johon munat tuovat ruokaisuutta.

Valitse sesongin vihanneksia, sillä ne ovat edullisia – ja maukkaita

Edullisimmillaan kasvikset ovat syksyllä. Talvella, Suomen kasvukauden loputtua, monet tuotteet kallistuvat. Valitse silloin kaalia, sipulia, perunaa ja ulkomaisia sesongin hedelmiä. Ruukkusalaattien ja tomaattien kallistuessa kannattaa panostaa kaalisalaatteihin tai esimerkiksi paahdetuilla kikherneillä tuhditettuun perunasalaattiin.

Kyttää tarjouksia ja ole luova

Käy rohkeasti kiinni, vaikka tarjouksessa olisi vähän tuntemattomampi tuote. Lihapullat voi tehdä myös broilerin jauhelihasta, vaikka olisit tottunut valitsemaan sika-nautaa.

Valitse menuun keittoja ja muuta edullista

Ruokalajin valinta on kriittinen. Tunnettuja halpiksia ovat sosekeitot, mutta myös pastan ja lämpimät voileivät sopivat pieneenkin budjettiin. Usein lyhyt raaka-ainelista on jo lupaava alku.

Katso parhaat pikkurahan reseptit Nuuka kokki -osiostamme!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.