Ruokatoimittajamme vietti kesälomaa vedenpintaa tuijotellen. Saalistakin tuli ja herkullista haukiruokaa.

Osa 1 /saalistus

Vartioin kesälomaviikkoni varhaiset aamut ja illat järvenpintaa. Pieni poikani ystävineen innostuivat uistelusta. Pääsin kalakaveriksi rantaan monestakin syystä: katsomaan poikien perään, ettei kookas saalis vedä innokkaita kalamiehiä liukasta kalliota alas veteen, selvittämään sotkeutunutta siimaa, irrottamaan kaloja koukusta ja mikä parasta ikuistamaan tyytyväisiä ilmeitä, kun kala oli napannut koukkuun.

Uistelu on taijanomaista, mikään ei ole varmaa, mutta kaikki on mahdollista. Touhuun pitää keskittyä, olla kärsivällinen, unohtaa kaikki muu ja  - tuijottaa.

Mikä ilo! Sain todistaa, kun naapurin poika vetäisi saaliikseen elämänsä ensimmäisen hauen.

 Osa 2/ tainnutus

Muutuin sankariksi! Irrotin reilunkokoisen hauen koukusta, tainnutin ja verestin kalan niitä näitä jutellessani.  Myöhemmin sain kuulla, kuinka kylillä pojat olivat puhuneet minusta. Tällä kertaa pientä kunnioitusta huulillaan.

Osa 3/ valmistus

Kohokohdaksi muodostui hauesta tehty ateria. Päätimme tehdä kirkkaan keiton ja hauduttaa liemen ruodoista. Oma poikani vannotti: keitosta pitää tulla erinomainen. Kala on aivan erityinen, se on ystäväni ensimmäinen itse kalastettu kala.

Poistimme yhdessä kidukset ja sisälmykset ja huuhtelimme kalan jääkylmällä vedellä. Laitoimme kattilaan vettä, lohkotun sipulin, suolaa ja kokonaisia mustapippureita sekä muutaman tillin varren. Nostimme kalan lempeästi poreilevaan veteen hautumaan puoleksi tunniksi. Välillä keräsimme kauhalla pinnalle muodostuvan vaahdon. Lopuksi otimme kalan varovasti leikkuulaudalle. Kirkastimme liemen siivilöimällä ja lisäsimme keittoon lohkottuja uusia perunoita. Sillä välin kuin perunat kypsyivät, poistimme hauesta nahan ja perkasimme kalan ruodottomaksi. Lopuksi lisäsimme liemeen kalapalat, reilusti silputtua tilliä ja reilun nokareen voita.

Osa 4/ tyytyväisyys

Hyvää ruokaa rakastavien poikien lusikoidessa soppaa tunnelma oli aivan erityinen.

Mietimme jo seuraavaa saaliista ja mitä siitä tekisimme.

Kesäohjelma  on tässä: haukipullia ja haudutettua haukea munakastikkeen kanssa.

 

Mahtavaa kalasaalista toivotellen!

 

Tässä seuraavien saaliiden makoisat ohjeet.

Tästä löytyy haudutetun hauen ja munakastikkeen ohje.

 

 

 

 

 

 

Tästä löytyy hauki-inkivääripullien ohje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tästä löytyy savustettu pekoniarominen haukiohje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat Sami Repo

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin