Ruokatoimittajamme vietti kesälomaa vedenpintaa tuijotellen. Saalistakin tuli ja herkullista haukiruokaa.

Osa 1 /saalistus

Vartioin kesälomaviikkoni varhaiset aamut ja illat järvenpintaa. Pieni poikani ystävineen innostuivat uistelusta. Pääsin kalakaveriksi rantaan monestakin syystä: katsomaan poikien perään, ettei kookas saalis vedä innokkaita kalamiehiä liukasta kalliota alas veteen, selvittämään sotkeutunutta siimaa, irrottamaan kaloja koukusta ja mikä parasta ikuistamaan tyytyväisiä ilmeitä, kun kala oli napannut koukkuun.

Uistelu on taijanomaista, mikään ei ole varmaa, mutta kaikki on mahdollista. Touhuun pitää keskittyä, olla kärsivällinen, unohtaa kaikki muu ja  - tuijottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä ilo! Sain todistaa, kun naapurin poika vetäisi saaliikseen elämänsä ensimmäisen hauen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Osa 2/ tainnutus

Muutuin sankariksi! Irrotin reilunkokoisen hauen koukusta, tainnutin ja verestin kalan niitä näitä jutellessani.  Myöhemmin sain kuulla, kuinka kylillä pojat olivat puhuneet minusta. Tällä kertaa pientä kunnioitusta huulillaan.

Osa 3/ valmistus

Kohokohdaksi muodostui hauesta tehty ateria. Päätimme tehdä kirkkaan keiton ja hauduttaa liemen ruodoista. Oma poikani vannotti: keitosta pitää tulla erinomainen. Kala on aivan erityinen, se on ystäväni ensimmäinen itse kalastettu kala.

Poistimme yhdessä kidukset ja sisälmykset ja huuhtelimme kalan jääkylmällä vedellä. Laitoimme kattilaan vettä, lohkotun sipulin, suolaa ja kokonaisia mustapippureita sekä muutaman tillin varren. Nostimme kalan lempeästi poreilevaan veteen hautumaan puoleksi tunniksi. Välillä keräsimme kauhalla pinnalle muodostuvan vaahdon. Lopuksi otimme kalan varovasti leikkuulaudalle. Kirkastimme liemen siivilöimällä ja lisäsimme keittoon lohkottuja uusia perunoita. Sillä välin kuin perunat kypsyivät, poistimme hauesta nahan ja perkasimme kalan ruodottomaksi. Lopuksi lisäsimme liemeen kalapalat, reilusti silputtua tilliä ja reilun nokareen voita.

Osa 4/ tyytyväisyys

Hyvää ruokaa rakastavien poikien lusikoidessa soppaa tunnelma oli aivan erityinen.

Mietimme jo seuraavaa saaliista ja mitä siitä tekisimme.

Kesäohjelma  on tässä: haukipullia ja haudutettua haukea munakastikkeen kanssa.

 

Mahtavaa kalasaalista toivotellen!

 

Tässä seuraavien saaliiden makoisat ohjeet.

Tästä löytyy haudutetun hauen ja munakastikkeen ohje.

 

 

 

 

 

 

Tästä löytyy hauki-inkivääripullien ohje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tästä löytyy savustettu pekoniarominen haukiohje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat Sami Repo

Sisältö jatkuu mainoksen alla