Ei latva-artisokka vaan annoona. Kuva: Istockphoto
Ei latva-artisokka vaan annoona. Kuva: Istockphoto

Juuri nyt kauppojen hedelmätiskillä saattaa törmätä vihreään suomumaiseen hedelmään. Poimi annoona rohkeasti ostoskoriisi, sillä se on todella helppo käsitellä eikä sen hintakaan huitele taivailla.

Mikä?

Annoona eli kermaomena on kuoreltaan vihreä ja suomumainen, malloltaan pehmeä ja kermaisen makea eksoottinen hedelmä. Kooltaan hedelmä on yleensä hieman avokadoa suurempi. Mallon sisällä on mustia siemeniä, jotka poistetaan ennen syömistä. Annoonalajikkeita löytyy maailmasta yli sata erilaista.

Mistä?

Annoona on kotoisin Etelä-Amerikasta, mutta nykyisin sitä kasvatetaan esimerkiksi Espanjassa, mistään sitä useimmiten tuodaan Suomeen.

Milloin?

Annoonaa on Suomessa saatavilla juuri nyt. Hedelmän kausi on lyhyt ja ajoittuu kevääseen.

Miten valitsen?

Poimi ostoskoriisi ehjäkuorinen hedelmä. Annoonan ei tarvitse olla täysin pehmeä, sillä se kypsyy nopeasti huoneenlämmössä.

Miten käytän?

Annoona on helppo käsitellä. Halkaise hedelmä ja kaiverra hedelmäliha talteen lusikalla. Poista mustat siemet ja nauti sellaisenaan. Annoona sopii hyvin soseutettaviin ruokiin, kuten smoothiehin, jälkiruokavaahtoihin tai jäätelön kastikkeeksi. Lisää annoonaa hedelmäsalaattiin, myslin tai puuron päälle. Kokeile myös pakastettua annoonaa, jonka rakenne muistuttaa jäätelöä!

Miten säilytän?

Jääkaappisäilytystä ei suositella, sillä annoona paleltuu herkästi. Optimaalinen säilytyslämpötila on 12-15 astetta. Annoona ei kestä kovin pitkää säilytystä.

Miltä maistuu?

Annoonan maku on täyteläinen ja kermaisa, vaikka siinä ei ole yhtään rasvaa. Maussa voi astia banaania, mansikkaa ja ananasta. Annoonaa pidetään yhtenä maailman parhaista ja makeimmista hedelmistä.