Ei auta itku nälkään. Kuva: iStock
Ei auta itku nälkään. Kuva: iStock

Innokkaimmallekin kokille tulee hetkiä, jolloin kokkaus ei innosta. Kotikeittiö muuttuu voileipien ja jogurtin mussutuskeskukseksi. Kattilat, pannut ja kauhat seisovat tyhjänpantteina. Kokosimme ruokatoimittajien vinkit innostuksen uudelleen löytämiseen.

1.      Inspiroiva raaka-aine

Pakota itsesi kauppaan ja osta jotain ihanaa, kuten parsaa. Kun kotona on kaunis nippu keväisen vihreää parsaa, ruoan rakastaja ei voi antaa sen mennä hukkaan. Kokeile parsaa ihan vain paahdettuna tai esimerkiksi leikkisässä munakas-parsasalaatissa, jossa muna paistetaan ohueksi ja leikataan pastaa muistuttavaksi nauhaksi.

(Näin kokkausintoaan ylläpitää ruokatoimittaja Riikka Kaila.)

2.      Kaverilta ideoita

Ruokainspiraatio voikin löytyä kaverilta, joten kutsu itsesi ruokatreffeille. Jos toisella on idea, siihen on helppo lähteä mukaan, vaikka ajatus tuntuisikin rankalta. Usein sivusta katsomalla tulee innostus tarttua veitseen tai kauhanvarteen. Kaverilta saattaa myös löytyä uusi resepti, joka inspiroi jatkamaan kokkailuja myös kotona. Vaikka innostus ei tällä metodilla löytyisikään, ainakin saat kotiruokaa voikkarin sijaan ja hyvän syyn tavata kavereita.

(Tällä metodilla ruokatoimittaja Riikka Väliahde löysi kiisselin uudestaan.)

3.      TV:kin voi auttaa

Ruokaporno saattaa virittää keittiöpuuhailuun. Lösähdä siis sohvalle ja avaa töllö. Telkkarista tulee paljon myös höttöä, joten valitse laadukas ohjelma. Tällä hetkellä innostavat esimerkiksi Filip Langhoffin tähdittämä Från jord till bord. Se on nähtävissä Yle Areenassa.

(Filipin ruokainnostuksesta ideoita ammensi tuottaja Katja Nordlund)

4.      Ole rauhassa kokkaamatta

Perheellisille ruuanlaitto voi muuttua pakkopullaksi, sillä perhe on ruokittava joka päivä. Silloin auttaa tauko. Tee kokkaamisesta koko perheen vastuu ja päästä lapset keittiöön. Muiden tekemä ruoka innostaa! Samalla tavalla toimii ravintolakäynti: toisen tekemä ruoka maistuu ja saa kotikokin sormet syyhyämään.

(Taukoa kokkaamiseen ottaa ruokatoimittaja Christina Aaltio.)

5.      Kirjasta uutta puhtia

Vaikka lempikeittokirjan kaivaisi esiin muuten vaan tai ottaisi sohvalle loikoiluseuraksi ja selaisi ihan huvikseen, inspiraatio saattaa iskeä! Parhaassa tapauksessa tulee pakottava tarve kokeilla taas yhtä uutta reseptiä. Hyvä keittokirja on sellainen, joka imaisee mukaansa ja innostaa! Tärkeintä on kuitenkin, että se lunastaa lupauksensa kerta toisensa jälkeen. Tartu esimerkiksi Food52:n Genius recipes-kirjaan tai Heidi Swansonin kirjoihin.

(Glorian ruoka ja viinin päätoimittaja Sanna Maskulin hullaantui Momofukun muniin selattuaan Genius recipes –kirjaa.)

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!