Terveysmehuun voi surauttaa itselleen mieluisaa vihreää. Kuva: Istockphoto.
Terveysmehuun voi surauttaa itselleen mieluisaa vihreää. Kuva: Istockphoto.

Jos tuntuu vaikealta syödä puoli kiloa kasviksia päivässä, purista osa vihanneksista mehuksi. Trendikkäille terveysmehuille on jo perustettu omia kuppiloitakin.

Yhdysvalloissa jo vuosi sitten alkanut mehustusbuumi vain kiihtyy, kun yhä vain uudet raakamehubaarit aloittavat toimintansa. Kylmäpuristettujen hedelmä- ja vihannesmehujen suosio perustuu yleiseen terveystrendiin ja uudenlaiseen kahvilakulttuuriin. Perinteisen kahvittelun sijaan voi nyt hörppiä ystävien kanssa erilaisia terveysmehuja paremman hyvinvoinnin toivossa.

Mehuissa houkuttaa niiden keveys ja helppous. Vaikka raakamehusta ei saa sen enempää ravintoaineita kuin samasta määrästä kokonaisia vihanneksia ja hedelmiä, on joillekin ihmisille helpompaa mehustaa ainakin osa päivittäisestä puolen kilon kasvistarpeesta kuin syödä se.

Hiljalleen mehustusinto on valunut Suomeenkin. Tällä hetkellä kylmäpuristettua vihermehua saa Helsingissä esimerkiksi Wellness Bar BeGoodista ja Soup&juice-lounasravintolasta.

Näin mehustat kotioloissa kuin mestari

Ennen mehubaarien yleistymistä voi mehustukseen tutustua myös kotioloissa. Kotikäyttöisten mehustimien hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä muutamaan sataan euroon.

Valitse mehustin, joka näyttää kestävältä. Mehustimen terien pitää olla kokonaan metallia ja laite olisi hyvä olla helppo purkaa, koota ja puhdistaa. Varmista myös, että laitteessa on tarpeeksi iso säiliö ylimääräistä vihanneskuitua varten.

Sitten mehustamaan! Puhtaimman mahdollisen mehun kannalta olisi hyvä valita ensisijaisesti luomuvihanneksi ja -hedelmiä. Pese lika ja bakteerit pois myös luomukasvien pinnalta huolellisesti.

Torjunta-ainejäämistä pääsee näppärästi eroon etikkakylvetyksen avulla. Laske suureen kulhoon lämmintä vettä sekä noin 1 dl väkiviinaetikkaa ja jätä vihannekset ja hedelmät sinne uimaan noin 15 minuutiksi. Huuhtele huolellisesti ennen käyttöä.

Hedelmämehut ovat suurimmalle osalle meistä tutuimpia, mutta niissä on reilusti sokeria. (Fruktoosi on sokeri siinä missä muutkin.) Terveysmehuihin onkin parempi valita vihanneksia ja juureksia. Älä pelästy – esimerkiksi paprikasta saa yllättävän makeaa mehua, ja vihannesmehujenkin sekaan on täysin hyväksyttävää livauttaa mukaan omena tai ananaslohko!

Valmista kerralla mehua sen verran kuin pystyt juomaan seuraavan vuorokauden aikana. Parhaimmillaan mehu on toki välittömästi nautittuna. Tuoreus on tärkeää, sillä mehut alkavat nopeasti menettää ravintoaineita reagoidessaan hapen kanssa.

Lehtikaalia vai porkkanaa?

Omaan makuun parhaiten sopivat suosikkimehut selviävät kokeilemalla, mutta jotta pääsisit mehustamisessa alkuun, kehittelimme muutaman kivan ja helpon ohjeen.

Kaikista resepteistä saat yhden suuren (400ml) lasillisen mehua. Pese ja puhdista kaikki vihannekset ja hedelmät ennen mehustamista. Lopuksi lisää jäitä valmiiseen mehuun.

Viheriö

1 Granny Smith -omena

50g lehtikaalia

puoli ruukkua persiljaa

1 paksu varsisellerin varsi lehtineen

1/4 sitruuna

Kuori sitruuna ennen mehustamista, mutta omenan voit laittaa kokonaisena.

Aamukaste

1/3 tuorekurkkua

50g pinaattia

puoli ruukkua minttua

1/4 tuoreesta ananaksesta

Käytä pinaatin pesemiseen haaleaa vettä. Kuori ananas ennen mehustamista, mutta voit jättää puisen keskiosan paikalleen.

Auringonlasku

1/4 tuoreesta ananaksesta

1 punainen paprika

1 porkkanaa

Kuori ananas, mutta voit jättää puisen keskiosan paikalleen. Pese porkkana juuresharjalla tai kuori se.

Aamupäivä

4 porkkanaa

1 appelsiini

4 mansikkaa

Kuori appelsiini. Kuori porkkana tai pese juuresharjalla. Mansikkaan voit jättää vihreän osan paikalleen.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.