Terveysmehuun voi surauttaa itselleen mieluisaa vihreää. Kuva: Istockphoto.
Terveysmehuun voi surauttaa itselleen mieluisaa vihreää. Kuva: Istockphoto.

Jos tuntuu vaikealta syödä puoli kiloa kasviksia päivässä, purista osa vihanneksista mehuksi. Trendikkäille terveysmehuille on jo perustettu omia kuppiloitakin.

Yhdysvalloissa jo vuosi sitten alkanut mehustusbuumi vain kiihtyy, kun yhä vain uudet raakamehubaarit aloittavat toimintansa. Kylmäpuristettujen hedelmä- ja vihannesmehujen suosio perustuu yleiseen terveystrendiin ja uudenlaiseen kahvilakulttuuriin. Perinteisen kahvittelun sijaan voi nyt hörppiä ystävien kanssa erilaisia terveysmehuja paremman hyvinvoinnin toivossa.

Mehuissa houkuttaa niiden keveys ja helppous. Vaikka raakamehusta ei saa sen enempää ravintoaineita kuin samasta määrästä kokonaisia vihanneksia ja hedelmiä, on joillekin ihmisille helpompaa mehustaa ainakin osa päivittäisestä puolen kilon kasvistarpeesta kuin syödä se.

Hiljalleen mehustusinto on valunut Suomeenkin. Tällä hetkellä kylmäpuristettua vihermehua saa Helsingissä esimerkiksi Wellness Bar BeGoodista ja Soup&juice-lounasravintolasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin mehustat kotioloissa kuin mestari

Ennen mehubaarien yleistymistä voi mehustukseen tutustua myös kotioloissa. Kotikäyttöisten mehustimien hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä muutamaan sataan euroon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitse mehustin, joka näyttää kestävältä. Mehustimen terien pitää olla kokonaan metallia ja laite olisi hyvä olla helppo purkaa, koota ja puhdistaa. Varmista myös, että laitteessa on tarpeeksi iso säiliö ylimääräistä vihanneskuitua varten.

Sitten mehustamaan! Puhtaimman mahdollisen mehun kannalta olisi hyvä valita ensisijaisesti luomuvihanneksi ja -hedelmiä. Pese lika ja bakteerit pois myös luomukasvien pinnalta huolellisesti.

Torjunta-ainejäämistä pääsee näppärästi eroon etikkakylvetyksen avulla. Laske suureen kulhoon lämmintä vettä sekä noin 1 dl väkiviinaetikkaa ja jätä vihannekset ja hedelmät sinne uimaan noin 15 minuutiksi. Huuhtele huolellisesti ennen käyttöä.

Hedelmämehut ovat suurimmalle osalle meistä tutuimpia, mutta niissä on reilusti sokeria. (Fruktoosi on sokeri siinä missä muutkin.) Terveysmehuihin onkin parempi valita vihanneksia ja juureksia. Älä pelästy – esimerkiksi paprikasta saa yllättävän makeaa mehua, ja vihannesmehujenkin sekaan on täysin hyväksyttävää livauttaa mukaan omena tai ananaslohko!

Valmista kerralla mehua sen verran kuin pystyt juomaan seuraavan vuorokauden aikana. Parhaimmillaan mehu on toki välittömästi nautittuna. Tuoreus on tärkeää, sillä mehut alkavat nopeasti menettää ravintoaineita reagoidessaan hapen kanssa.

Lehtikaalia vai porkkanaa?

Omaan makuun parhaiten sopivat suosikkimehut selviävät kokeilemalla, mutta jotta pääsisit mehustamisessa alkuun, kehittelimme muutaman kivan ja helpon ohjeen.

Kaikista resepteistä saat yhden suuren (400ml) lasillisen mehua. Pese ja puhdista kaikki vihannekset ja hedelmät ennen mehustamista. Lopuksi lisää jäitä valmiiseen mehuun.

Viheriö

1 Granny Smith -omena

50g lehtikaalia

puoli ruukkua persiljaa

1 paksu varsisellerin varsi lehtineen

1/4 sitruuna

Kuori sitruuna ennen mehustamista, mutta omenan voit laittaa kokonaisena.

Aamukaste

1/3 tuorekurkkua

50g pinaattia

puoli ruukkua minttua

1/4 tuoreesta ananaksesta

Käytä pinaatin pesemiseen haaleaa vettä. Kuori ananas ennen mehustamista, mutta voit jättää puisen keskiosan paikalleen.

Auringonlasku

1/4 tuoreesta ananaksesta

1 punainen paprika

1 porkkanaa

Kuori ananas, mutta voit jättää puisen keskiosan paikalleen. Pese porkkana juuresharjalla tai kuori se.

Aamupäivä

4 porkkanaa

1 appelsiini

4 mansikkaa

Kuori appelsiini. Kuori porkkana tai pese juuresharjalla. Mansikkaan voit jättää vihreän osan paikalleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla