Vaaleaan maltoon kätkäytyy yllättävä makeus ja aromi. Kuva: IStockphoto
Vaaleaan maltoon kätkäytyy yllättävä makeus ja aromi. Kuva: IStockphoto

Punajuuri on ollut jo pitkään parrasvaloissa, mutta nyt on aika päästää palsternakka estradille. Kolme P:tä, palsternakka, parmesaani ja paahtaminen, tekevät syksystä täydellisen.

On palsternakan ystävän kulta-aika! Vihdoinkin tuo, jos hieman kalpean värinen ja vaatimattomattoman näköinen, mutta supermaukas ja mukavan makea juures ei ole enää vain se yksi liemijuures vaan saa loistaa ruuissa omana itsenään. Olen aina sympannut palsternakkaa. Ehkä samaistun jollain tapaa siihen: pintapuolisesti hillityn ja rauhallisen juureksen luonne onkin monipuolinen ja herkullisen makea.

Ehdottomasti parasta palsternakka on paahdettuna. Silloin sen korkea sokeripitoisuus ja eteerisistä öljyistä peräisin oleva aromaattinen maku pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Parhaat paahdetut palsterit opin tekemään pari vuotta sitten, kun nappasin jostakin ruokalehdestä  parmesaanikuorrutettujen palsternakkojen ohjeen.

Jos haluat langeta samaan herkkuun, tee näin: Pyörittele palsternakkalohkot oliiviöljyssä, mausta haluamallasi yrtillä, esimerkiksi timjamilla, ja ripota joukkoon hieman suolaa ja mustapippuria. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ja ripottele päälle parmesaainraastetta. Paahda 200-asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia riippuen lohkojen koosta. Taivaallinen lisuke vaikkapa pihville!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parmesaania kannattaa ripottaa palsternakan rinnalle myös muissa ruuissa. Tänä syksynä haaveilen esimerkiksi parmesaanilla viimeistellystä palsternakkapastasta, jossa rapea pekoni voisi tuoda vielä oman silauksensa kokonaisuuteen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikenkaikkiaan palsternakkaa voi käyttää lähes kuin porkkanaa. Kuutioi patoihin, keittoihin ja paistoksiin tai käytä soseutettuihin ruokiin (niissä palsternakka on kermaisen maittavaa).

Viime syksy oli minulle erityinen palsternakan hypetyskausi ja halusin kokeilla juuresta mahdollisimman monilla uusilla tavoilla. Palsternakkakakku oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus, joka punajuuri- ja porkkanakakun tapaan mehevöityy hienolla palsternakkaraasteella. Makea juures oli omiaan muscovadosokerilla ryhditettyyn kakkuun.

Palsternakkasipsit tulivat myös tutuiksi viime vuonna. Niissäkin palsternakan ominaisaromi pääsee paahdettujen juuresten tapaan hienosti oikeuksiinsa. Palsternakkasipseillä voi koristella myös näyttävästi esimerkiksi palsternakkakeitto- tai -risottoannoksen. Tällä ohjeella voit kokeilla juuressipsien valmistusta.

Villiinny sinäkin palsternakasta kokeile näitä Sopan palsternakkaherkkuja:

Palsternakkakeitto

Palsternakka-kesäkurpitsapaistos

Palsternakka-mätileivät

Sisältö jatkuu mainoksen alla