Hartwall toivoo, että berliiniläishipsteri virkistyisi maten sijaan lonkerolla.
Hartwall toivoo, että berliiniläishipsteri virkistyisi maten sijaan lonkerolla.

Hartwall testaa lonkeron vientimahdollisuuksia pystyttämällä pop up -baarin Berliiniin.

Hartwall on päättänyt tehdä Original Long Drinkistä, kotoisammin lonkerosta, berliiniläisten uuden trendijuoman. Panimo testaa paikallisten kiinnostusta tuotteeseen avaamalla elokuun lopussa pop up -lonkerobaarin Berliinin Mitteen. Baari on osa Torstrassen-festivaalia ja Berlin Music Weekiä.

Hartwallin mukaan lonkeron vientivaltti on sen erikoisuus. Jos kaikki menee panimon suunnittelemalla tavalla, voisi lonkero herättää ulkomailla samanlaiset mielikuvat Suomesta kuin mitä esimerkiksi viini herättää Ranskasta.

"Me Hartwallilla haluamme testata suomalaisista suomalaisimman juoman vientipotentiaalia. Niin paljon puhutaan juomien tuonnista, että on hienoa päästä kerrankin keskustelemaan myös viennistä", sanoo tuotepäällikkö Turkka Hirvonen Hartwallilta.

Lonkerobaari on brändätty sameanharmaan juoman historialle uskollisesti. Baari on nimeltään HKI1952, sillä lonkero kehitettiin Helsingin olympialaisvieraita silmällä pitäen vuonna 1952.

Lonkeron lisäksi Berliiniin lähtee joukko kotimaisia, musiikkidiggareiden hyväksynnän saaneita artisteja kuten Mirel Wagner, Gracias, Jaakko Eino Kalevi ja LCMDF.

Sekä tänä vuonna kehutun paluulevyn julkaissut Pepe Willberg.

"Olen viimeksi esiintynyt Saksassa 60-luvulla! On hienoa päästä viemään aidon lonkeron kanssa suomalaisia tunnelmia Berliiniin. Samalle pääsen näkemään, miten taiteilijakaupunki on muuttunut", Willberg sanoo.

Berliinin lonkerobaari HKI1952 on avoinna 28.8.–7.9. osoitteessa Torstrasse 66.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin