Jäätelössä saa maistua myös suola, esimerkiksi popcornit. Kuva: Reetta Pasanen.
Jäätelössä saa maistua myös suola, esimerkiksi popcornit. Kuva: Reetta Pasanen.

Kylmä herkku hakee vaihtelua piimästä ja punajuuresta. Loimme katsauksen uusiin jäätelötrendeihin.

Pientä

Jäätelöpajat ovat nyt se juttu. Pieniä jäätelötehtaita on putkahtanut niin Rovaniemelle kuin Espooseenkin. Suunnitelmat ovat suurimmat Jymy-luomujäätelön tekijöillä, jotka ovat levittämässä tyylikkäitä mustia purkkejaan maan joka kolkkaan.

Terveellistä

Treenaajille maistuu rasvaton Wheyhey-proteiinijäätelö, vaikka sen hintaa kauhistellaankin. Maitoa ja valkoista sokeria välttelevät joutuvat vielä odottamaan, sillä Goodion kookosmaitoon tehdyn ja palmusokerilla maustetun jäätelön tuotanto on viivästynyt.

Suolaista

Burger King myy maailmalla pekonipehmistä, mutta suolaiset jäätelöt jatkavat suosiotaan fiineimmissäkin ravintoloissa. Amerikkalaisen huippukokki Thomas Kellerin ohjelmistoon kuuluu punajuurijäätelö, ja helsinkiläinen ravintola Ask on tehnyt maa-artisokkajäätelöä. Chorizo-makkara on New Yorkin Odd Fellows -jäätelöbaarin suosikkimakuja.

Hapanta

Kotimaisten jäätelötehtaiden uutuuksissa maistuu tänä kesänä jogurtti. Ravintoloissa puolestaan suositaan piimää, kuten kööpenhaminalaisessa tähtiravintola Kadeaussa, joka tarjoaa jälkiruokalistallaan piimäjäätelöä maa-artisokan ja ruskistetun voin kera.

Alkoholin kera

Viileimmissä kesäjuhlissa pöytään nostetaan boolimalja, jonka pinnalla kelluu muhkeita jäätelöpalloja. Pyöritä pallot etukäteen pakastimeen, jotta ne ovat mahdollisimman kylmiä boolikylpyyn mennessään. Alkoholin ja jäätelön liittoon uskotaan myös tamperelaisessa Minetin-jäätelöbaarissa, josta saa punaviinisorbettia ja olutjäätelöä.

Innistuitko? Kokeile näitä Sopan jäätelöreseptejä!

Viileä jääjogurtti, amerikkalaisittain frozen yoghurt eli froyo, valmistuu helposti, eikä raaka-aineitakaan tarvita kuin kolme: jogurttia, sokeria ja juoksevaa hunajaa.

Jääjogurtin ohjeen saat tästä!

 

Virkistävä punaviinihile on yllättävä jälkiruoka sellaisenaan ja ihanaa esimerkiksi hedelmäsalaatin kanssa. Tähän voit käyttää pullonpohjalle jääneet punaviinit, jos sellaisia on päässyt unohtumaan.

Punaviinigranitan ohjeen saat tästä!

 

Aavistuksen suolainen popcornjäätelö onnistuu myös ilman jäätelökonetta! Tarjoile poppareiden, suolapähkinöiden ja kinuskin kanssa.

Popcornjäätelö valmistuu tällä ohjeella!

 

Sitruunasorbettibooli viilenee sorbettipallojen ansiosta. Raikas juoma virkistää mukavasti aikuisten kesäillan viettoa.

Sitruunasorbettibooli tehdään näin!

 

Viiden minuutin pikajäätelö pyöräytetään tehosekoittimessa kohmeisista marjoista, kermasta ja tomusokerista. Akuuttiin jätskinhimoon!

Vikkelät marjajäätelöt valmistuvat tällä ohjeella!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin