Puolukkaisessa kinuskikakussa maistuu myös kahvi. Kuva: Pia Inberg.
Puolukkaisessa kinuskikakussa maistuu myös kahvi. Kuva: Pia Inberg.

Metsät pullistelevat pirteitä puolukoita. Kokeile syksyn punaisia marjoja vaihteeksi muissakin ruuissa kuin vispipuurossa.

Syksyn sienisaaliiden kohtalo on vielä tässä vaiheessa epäselvä, mutta puolukkavuoden uskaltanee jo julistaa hyväksi. Olemme tottuneet nauttimaan happamista marjoista survoksina, hilloina ja tietenkin vispipuurona, mutta juuri happamuuden ansiosta puolukka on melkein yllättävän monipuolinen raaka-aine.

Kun olet saanut pahimman vispipuuronhimon taltutettua, kokeile näitä puolukkareseptejä!

Käytä puolukkahilloa pyörykkäkastikkeeseen

Puolukkahillo kuuluu perinteisesti lihapullienkin kaveriksi. Tässäkin lihapullareseptissä käytetään puolukkahilloa, mutta pelkkänä kondimenttina toimimisen sijaan sillä on tärkeä tehtävä kastikepohjana. Makealla chilikastikkeella ja sitruunamehulla terästettyä puolukkakastiketta voi kokeilla myös vaikka kalkkunan kaverina.

Saat puolukkahillolla kiillotettujen lihapullien reseptin klikkaamalla tästä!

 

Piristä couscous puolukoilla

Puolukka toimii aika kivasti myös couscousin seassa, koristellaanhan Lähi-idän maissakin couscous usein granaattiomenalla. Puolukan kirpeys sopii hyvin ryynien täyteläisyyteen. Tämä helppo puolukkacouscous on oiva lisuke juuri linturuuille, esimerkiksi appelsiiniankalle.

Ota puolukkacouscousin ja appelsiiniankan ohje talteen tästä!

 

Leivo puolukat sattumiksi leipään

Puolukat ja karpalot tuovat luonnetta myös leipätaikinaan. Erityisen hyvin puolukan maku pääsee esille saaristolaisleivän tapaisissa makeahkoissa leivissä. Tämä puolukkainen saaristolaisleipä voitti Kodin Kuvalehden leipäkilpailun vuonna 2014. Sitä kannattaa maistella voin ja graavilohen kanssa!

Puolukkainen saaristolaisleipä tehdään tällä ohjeella.

 

Kiisseli kunniaan!

Koska keitit viimeksi kunnon kiisselin? Verestä jälkiruokamuistoja ja ota varaslähtö glögikauteen tämän pirtsakan puolukkakiisselin avulla. Kiisselin nesteenä käytetään glögiä, kun taas puolukat ovat makoisia sattumia. Jos et halua nauttia puolukkasoppaa puuron kera, vatkaa kiisselin päälle vaikka vähän kermavaahtoa.

Pirteä puolukkakeitto valmistuu tällä reseptillä.

 

Kaikkien aikojen helpoin kakku

Superhelppo puolukka-kinuskikakku on todellakin nimensä veroinen, sillä se vaatii vaivaiset viisi raaka-ainetta. Jujuna on käyttää paistovalmista kakkutaikinaa. Se paistetaan kypsäksi ja kostutetaan kahvilla. Väliin kinuskikastikkeella maustettua jogurttia ja puolukoita. Hyvä, helppo ja nopea!

Superhelppo puolukka-kinuskikakku valmistuu näin!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin