Kaikkihan osaavat tehdä salaatin, mutta mikä oikeastaan on salaatin määritelmä? Pohdintojemme lomassa löysimme reseptiarkistoistamme viisi kokeilemisen arvoista salaattia, joissa salaatinlehdet loistavat poissaolollaan.

Salaatti on kaikille tuttu kevyt lounas, helppo illallinen tai piknik-eväs. Siihen voi upottaa melkein mitä tahansa raaka-aineita, ja valmistusvälineiksi riittävät veitsi ja leikkuulauta. Useimmat salaatit koostuvat kasviksista ja ruokaisimmissa proteiinin lähteenä on myös esimerkiksi lihaa, kanaa tai kalaa. Salaattiin pilkotaan, mitä tekee mieli ja mitä kaapista löytyy. Päälle ripotellaan kastiketta; loraus oliiviöljyä, jos ei muuta.

Näin salaatti syntyy, selvähän se.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä oikeastaan tekee salaatista salaatin? Erään sanakirjan määritelmän mukaan salaatti on raaoista pilkotuista kasviksista, usein myös lihasta, kalasta tai muusta ruokaisammasta raaka-aineesta sekä kastikkeesta valmistettu alku- tai lisäkeruoka. Tämä määritelmä ei ota kantaa siihen, pitääkö salaatissa olla sitä itseään eli salaattia. Perinteisiä salaatittomia salaatteja löytyykin runsaasti esimerkiksi peruna- ja pastasalaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin määritelmä raaoista kasviksistakaan ei aina pidä paikkansa, sillä koko salaatti voidaan valmistaa esimerkiksi grillatuista tai paahdetuista kasviksista. Salaatti voidaan tarjota myös lämpinä, mikä sotkee entisestään ruokalajin määrittelyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin tai näin, keräsimme Sopan parhaita salaatittomia salaatteja seuraavaan listaan. Valitse näistä suosikkisi ja jatka pöytäkeskustelussa pohdintaa salaatin syvimmästä olemuksesta!

Peruna-papu-parsasalaatti

Kausiruokaa parsasta! Uusia pottuja täytyy vielä hieman odotella, mutta salaatin voi valmistaa tavallisista kuoriperunoistakin. Itse valmistetut puolikuivatut tomaatit saavat salaatin maistumaan erityisen hyvälle, mutta jos aika on kortilla, käytä valmiita aurinkokuivattuja tomaatteja.

Ohjeen peruna-papu-parsasalaattiin löydät täältä.

Paahdettu kukkakaali-tomaattisalaatti

Uppopaistetut kukkakaalin nuput tekevät tästä salaatista superrapean. Keltaisten ja punaisten minitomaattien myötä salaattiannos on iloisen värikäs. Korianteri ja tahinikastike viimeistelevät makumaailman välimerelliseksi.

Paahdettu kukkakaali-tomaattisalaatti valmistuu tämän ohjeen mukaan.

Katkarapu-pähkinäsalaatti ja tamarindikastike

Värikkään aasialaisen katkarapusalaatin juju on kirpsakka tamarindikastike, jossa katkaravut kannattaa marinoida ennen paistamista. Suolapähkinöistä saat makua ja rapsakkuutta.

Ohjen salaattiin löydät tästä.

Fenkoli-sitrussalaatti

Fenkoli-sitrussalaatin kastikkeeseen sekoitetaan kalakastiketta, chiliä, inkivääriä, ruokosokeria ja limettiä. Voimakkaan makuinen salaatti sopii esimerkiksi kaakkoisaasialaisten ruokien lisäkkeeksi.

Fenkoli-sitrussalaatin ohjeen löydät täältä.

Ruokaisa vuohenjuusto-bulgursalaatti

Tähän ruokaisaan kasvissalaattiin grillataan kasviksia, keitetään bulguria ja paahdetaan pähkinöitä. Kaiken kruununa on kunnon siivu vuohenjuustoa. Näin tuhdilla salaatilla karkoitat nälän vaikkapa lounasaikaan.

Ohjeen vuohenjuusto-bulgursalaattiin löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla