Lammas on pääsiäisklassikko. Kun lihatiskissä on reilusti valikoimaa, nappaa itsellesi sopiva palanen: lapa hitaaseen ruuanlaittoon ja kareet hifistelyyn!

Nopeaa ja helppoa

Jauheliha

Karitsan jauheliha on helppo valinta. Sen maku tulee esiin hyvin karitsapullissa tai -pihveissä. Jos jännität pääsiäislampaan valmistamista, jauheliha on varma valinta! Voit tehdä pyörykät omalla tutulla lihapullareseptillä tai kokeilla esimerkiksi mausteisia tabil-pullia.

Sisäfilee

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Karitsan sisäfileet ovat pieniä sormenpaksuisia herkkupaloja. Niille ei tarvitse kuin näyttää kuumaa pannua molemmin puolin. Kypsyyden kanssa ei tarvitse jännittää, sillä minuuttifileet ovat niin pieniä, ettei niitä tarvitse jälkikypsentää uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paahtopaisti

Paahtopaisti on monikäyttöinen osa. Se on murea paistipala ja sopii siis esimerkiksi lihakastikkeeseen tai etnisiin lammasruokiin. Paahtopaisti myydään kalvottomana ja siistinä, joten kokematonkin lihanleikkaaja selviää sen käsittelystä.

Unohda uuniin

Potka

Potkasta tuli muutama vuosi sitten suosikki! Eikä ihme, sillä potka on näyttävä lautasella ja älyttömän helppo valmistaa. Upota potkat valkoviiniin ja yrtteihin ja unohda uuniin  3 tunniksi. Potkan voi maustaa myös sitruunalla ja salvialla, kuten tässä reseptissä.

Patalihat

Lapa, niska ja paisti eli viulu käyvät kaikki pataan. Valitse rohkeasti luullista lihaa pataan. Luusta irtoaa hyvää makua ja liemestä tulee maukasta. Pyydä lihakauppiasta leikkaamaan luullinen liha valmiiksi paloiksi. Padan voi huolettaa tyrkätä uuniin pitkäksikin aikaa ja mureuttaa lihoja vaikka yön yli. Tällä naudan osso buccolle tarkoitetulla reseptillä syntyy ronski pata myös karitsasta.

Tarkkana hifistellen

Karitsan paahtopaisti

Paahtopaistit ovat yksi herkullisimmista karitsan osista. Paahtikset ovat mukavan kokoisia annospaloja, joista saa hienot annokset. Ne voi valmistaa kuten naudankin paahtopaistin ruskistamalla ensin pinnasta ja kypsentemällä uunissa lämpömittarin kanssa tai niille voi tehdä hauskan kuorrutuksen pistaasista. Hyvä sisälämpötila paahtopaistille on 55-58.

Ulkofileet ja kareet

Ulkofileestä ja kareesta eli kruunukyljyksestä syntyvät hienoimmat roseelihat. Ne ruskistetaan pannulla ja jälkikypsennetään uunissa lämpömittarin kanssa. Kaunis punainen lopputulos saadaan 52-56 asteen sisälämpötilan kanssa. Anna lihojen vetäytyä foliossa 10 minuuttia mureuden maksimoimiseksi. Kareesta syntyy vaikkapa hauska salaatti!

Viulu eli paisti

Perinteisin lammasherkku on viulu. Sen valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii tarkkaavaisuutta ja selkeää suunnitelmaa. Päätä haluatko kypsentää viulun roseeksi vai täysin kypsäksi. Kypsä paisti tehdään matalalla lämmöllä 82 asteiseksi. Kypsäksi paistin voi tehdä esimerkiksi "rosvopaistityylillä". Paistin voi jättää myös kevyesti roseeksi eli sisälämpötila voi olla noin 60 astetta. Kokeile vaikkapa kahvilla valeltua lammasta!

 

Inspiroidu myös muista pääsiäisruuista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla