Lammas on pääsiäisklassikko. Kun lihatiskissä on reilusti valikoimaa, nappaa itsellesi sopiva palanen: lapa hitaaseen ruuanlaittoon ja kareet hifistelyyn!

Nopeaa ja helppoa

Jauheliha

Karitsan jauheliha on helppo valinta. Sen maku tulee esiin hyvin karitsapullissa tai -pihveissä. Jos jännität pääsiäislampaan valmistamista, jauheliha on varma valinta! Voit tehdä pyörykät omalla tutulla lihapullareseptillä tai kokeilla esimerkiksi mausteisia tabil-pullia.

Sisäfilee

Karitsan sisäfileet ovat pieniä sormenpaksuisia herkkupaloja. Niille ei tarvitse kuin näyttää kuumaa pannua molemmin puolin. Kypsyyden kanssa ei tarvitse jännittää, sillä minuuttifileet ovat niin pieniä, ettei niitä tarvitse jälkikypsentää uunissa.

Paahtopaisti

Paahtopaisti on monikäyttöinen osa. Se on murea paistipala ja sopii siis esimerkiksi lihakastikkeeseen tai etnisiin lammasruokiin. Paahtopaisti myydään kalvottomana ja siistinä, joten kokematonkin lihanleikkaaja selviää sen käsittelystä.

Unohda uuniin

Potka

Potkasta tuli muutama vuosi sitten suosikki! Eikä ihme, sillä potka on näyttävä lautasella ja älyttömän helppo valmistaa. Upota potkat valkoviiniin ja yrtteihin ja unohda uuniin  3 tunniksi. Potkan voi maustaa myös sitruunalla ja salvialla, kuten tässä reseptissä.

Patalihat

Lapa, niska ja paisti eli viulu käyvät kaikki pataan. Valitse rohkeasti luullista lihaa pataan. Luusta irtoaa hyvää makua ja liemestä tulee maukasta. Pyydä lihakauppiasta leikkaamaan luullinen liha valmiiksi paloiksi. Padan voi huolettaa tyrkätä uuniin pitkäksikin aikaa ja mureuttaa lihoja vaikka yön yli. Tällä naudan osso buccolle tarkoitetulla reseptillä syntyy ronski pata myös karitsasta.

Tarkkana hifistellen

Karitsan paahtopaisti

Paahtopaistit ovat yksi herkullisimmista karitsan osista. Paahtikset ovat mukavan kokoisia annospaloja, joista saa hienot annokset. Ne voi valmistaa kuten naudankin paahtopaistin ruskistamalla ensin pinnasta ja kypsentemällä uunissa lämpömittarin kanssa tai niille voi tehdä hauskan kuorrutuksen pistaasista. Hyvä sisälämpötila paahtopaistille on 55-58.

Ulkofileet ja kareet

Ulkofileestä ja kareesta eli kruunukyljyksestä syntyvät hienoimmat roseelihat. Ne ruskistetaan pannulla ja jälkikypsennetään uunissa lämpömittarin kanssa. Kaunis punainen lopputulos saadaan 52-56 asteen sisälämpötilan kanssa. Anna lihojen vetäytyä foliossa 10 minuuttia mureuden maksimoimiseksi. Kareesta syntyy vaikkapa hauska salaatti!

Viulu eli paisti

Perinteisin lammasherkku on viulu. Sen valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii tarkkaavaisuutta ja selkeää suunnitelmaa. Päätä haluatko kypsentää viulun roseeksi vai täysin kypsäksi. Kypsä paisti tehdään matalalla lämmöllä 82 asteiseksi. Kypsäksi paistin voi tehdä esimerkiksi "rosvopaistityylillä". Paistin voi jättää myös kevyesti roseeksi eli sisälämpötila voi olla noin 60 astetta. Kokeile vaikkapa kahvilla valeltua lammasta!

 

Inspiroidu myös muista pääsiäisruuista!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin