Varmasti tuoretta suoraan maasta. Kuva: <span class="photographer">IStockphoto</span>
Varmasti tuoretta suoraan maasta. Kuva: IStockphoto

Sadonkorjuu ja marjastus kuuluvat syyskuun puhteisiin. Tässä kuussa lautanen puhkeaa väriloistoon ihan väkisinkin. Valitsimme viisi hehkeintä kausiraaka-ainetta ja täsmäohjeet niiden valmistukseen.

Punajuuri

Punajuuri on monien ehdoton suosikki sadonkorjuun juureskattauksessa. Minkäs tuo hehkuvan punainen juurikas mahtaa juuri sopivan makealle maulleen ja hurmaavalle värilleen. Punajuuren etu on myös sen monikäyttöisyys: siitä valmistuvat niin uunijuurekset, keitot, salaatit kuin makeat leivonnaisetkin. Punajuuri on myös tunnettu juustojen kaveri. Sen rinnalle kelpaavat lähes kaikki juustot voimakkaasta sinihomeesta mietoon kotijuustoon.

Punajuuri on myös toinen omista juuressuosikeistani (palsternakka antaa kovan vastuksen!) ja mieluiten valmistan juurikkaan lohkottona, hunajalla, balsamicolla ja timjamilla valeltuna sekä uunissa paahdettuna. Myös intialaisilla mausteilla höystetyt punajuuriruuat ovat tällä hetkellä suosikkejani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile omenalla ja fetajuustolla täydennettyä punajuurikeittoa tai mustista linsseistä ruokaisuutta saavaa punajuuripataa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punajuuripadan ohjeen löydät täältä.

Maukkaan feta-punajuurikeiton ohjeen löydät täältä.

Punajuuri-omenasmoothien ohjeen löydät täältä.

Puolukka

Olen armoton mustikan poimija ja yleensä sinisen marjan kausi menee ohi aivan liian nopeasti. Onneksi puolukkaan pääsee syksyn koittaessa! Mikä parasta, puolukkaa on mustikkaa tehokkaampi ja nopeampi poimia.

Juuri nyt metsissä punertaa, joten ämpäri kainalossa suunta kohti metsää! Puolukkasadon voi säilöä helposti survokseksi, mutta siitä keittyvät yhtälailla hillot ja mehut.

Höystä myös leivonnaiset syyskuussa puolukalla. Saaristolaisleivästä tulee taivaallista, kun lisäät taikinaan tuoretta puolukkaa. Kokeile marjaa myös kaalisalaatin piristäjänä (näin meillä usein kotona tehtiin) tai raakapuurossa.

Puolukkaisen saaristolaisleivän ohjeen löydät täältä.

Kaali-puolukkasalaatin ohjeen löydät täältä.

Taateli-puolukkaraakapuuron ohjeen löydät täältä.

Luumu

Luumu on syksyn tumma kaunotar. Luumuja tulee usein ostettua ja naposteltua sellaisenaan, mutta niitä voi upottaa myös ruokiin ja leivonnaisiin. Luumut sopivat hyvin myös säilöntään. Luumuruokavinkit ovat kalliit erityisesti kotiluumutarhureille vuosina, joina luumupuut notkuvat raskaina hedelmien painosta.

Luumut sopivat erityisen hyvin leivontaa. Kokeile vaikka eleganttia inkivääri-luumutorttua. Ruuanvalmistuksessa luumu sopii esimerkiksi possupadan höysteeksi.

Inkivääri-luumutortun ohjeen löydät täältä.

Luumu-jogurttiherkun ohjeen löydät täältä.

Omena

Huhu kertoo, että kotipuutarhojen omenakaudesta ei tänä syksynä tule ehkä kovin runsasta, kun pihlajanmarjakoi on päässyt iskemään satoon. Omppuruuat ja -leivonnaiset kuuluvat kuitenkin olennaisena osana syksyyn. Lapsuudenkodissani mummun perinteisellä ohjeella tehty omenalaatikko oli aina yhtä odotettu herkku, tietysti vaniljakastikkeella höystettynä.

Omena on monipuolinen raaka-aine, sillä se tuo raikkauden niin salaatteihin, hillokeisiin, patoihin, keittoihin kuin leivonnaisiinkin. Kokeile esimerkiksi makoisia karamelliomenoita tai ryhdy omenasosetalkoisiin!

Ohjeen karamelliomenoihin löydät täältä.

Kattavan ohjeen omenasoseen valmistukseen ja eri maustamisvaihtoehtoihin löydät täältä.

Sipuli

Itkettävän ihana sipuli on yksi syyskuun kausiaineksista, josta valmistuvat edulliset ruuat. Kukapa voisi vastustaa höyryävää kulhollista lempeän makuista sipulikeittoa, joka lämmittää sielua viilenevinä syyspäivinä.

Sipulin ruuaksivalmistamisessa tylsintä on monen mielestä hienonnus, joka saattaa kirvoittaa kyyneleen jos toisenkin silmäkulmasta. Voit ehkäistä vetistelyä käyttämällä erittäin terävää veistä ja käsittelemällä sipulinpuolikkaat kotitaloustuntien oppien mukaan ensin kammaksi ja sitten suitsait hienoiksi kuutioiksi. Jos muu ei auta, vedä uimalasit silmille ja vältä sipuliroiskeet!

Kokeile ainakin muhevan juustoista sipulikeittoa tai syksyistä sipuli-sienipiirasta, molempien ohjeet löydät alta.

Juustoisen sipulikeiton ohjeen löydät täältä.

Sipuli-sienipiiraan ohjeen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla