Syksyn myötä punaviini maistuu erityisen hyvältä. Kuva: Istockphoto.
Syksyn myötä punaviini maistuu erityisen hyvältä. Kuva: Istockphoto.

Kun illat pimenevät ja sade rummuttaa kattoa, moni kaataa lasiinsa punaviiniä. Tutustuimme syksyn kiinnostaviin punaviiniuutuuksiin.

Paahteista hirvipadalle

Syksy on pataruokien parasta aikaa. Eteläafrikkalainen Amicus Syrah (9,99 e) on mainio kumppani esimerkiksi hirvipadalle. Keskitanniinisen viinin paahteinen ja yrttinen aromi sopii hyvin riistapadan makumaailmaan. Etenkin jos lorautat tilkan viiniä lasin lisäksi myös itse pataan.

 

Mokkaista myöhäisgrillailuun

Miellyttävän tanniininen ja aavistuksen mokkainen De Bos Handpicked Cabernet Sauvignon (9,99 e) tulee niin ikään Etelä-Afrikasta. Reilun kaupan cabernet sauvignonissa maistuu tumma kirsikka, ja se on mainio kumppani vaikkapa lammaspadalle, miksei myös sitkeän syysgrillaajan lihaherkuille.

 

Luomua pastalle

Kirsikkainen Il Conte Montepulciano d'Abruzzo Organic (11,90 e) on luomupunaviini Italiasta. Siinä on jonkin verran tanniineja ja kunnolla kirsikan ja mustikan aromeita. Kokeile tätä montepulciano-rypäleestä tehtyä viiniä vaikka syksyisen pastan, esimerkiksi lasagnen, parina.

 

Mausteista sienille

Italian Toscanasta tuleva Terre di Faiano Rosso (9,99 e) tuoksuu upeasti kirsikalta. Sangiovesen, merlot'n ja cabernet sauvignonin sekoituksesta tehdyn viinin täyteläisessä maussa on lisäksi karhunvatukkaa ja tummia luumuja. Mausteinen mutta silti yllättävän kepeä punaviini toimii kivasti sieniruokien kumppanina.

 

Lämmittävää riistalle

Riistaruokien ystävän kannattaa kokeilla libanonilaista Domaine Wardy Les Terroirs (11,50 e) -punaviiniä. Reilun tanniiniseen viiniin käytetään neljää rypälettä: cinsaultia, cabernet sauvignonia, syrahia ja merlot'a. Maku on karpaloinen ja kirsikkainen. Mukavasti lämmittävä viini maistuisi varmasti myös sinihomejuuston kanssa!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin