Syksyn myötä punaviini maistuu erityisen hyvältä. Kuva: Istockphoto.
Syksyn myötä punaviini maistuu erityisen hyvältä. Kuva: Istockphoto.

Kun illat pimenevät ja sade rummuttaa kattoa, moni kaataa lasiinsa punaviiniä. Tutustuimme syksyn kiinnostaviin punaviiniuutuuksiin.

Paahteista hirvipadalle

Syksy on pataruokien parasta aikaa. Eteläafrikkalainen Amicus Syrah (9,99 e) on mainio kumppani esimerkiksi hirvipadalle. Keskitanniinisen viinin paahteinen ja yrttinen aromi sopii hyvin riistapadan makumaailmaan. Etenkin jos lorautat tilkan viiniä lasin lisäksi myös itse pataan.

 

Mokkaista myöhäisgrillailuun

Miellyttävän tanniininen ja aavistuksen mokkainen De Bos Handpicked Cabernet Sauvignon (9,99 e) tulee niin ikään Etelä-Afrikasta. Reilun kaupan cabernet sauvignonissa maistuu tumma kirsikka, ja se on mainio kumppani vaikkapa lammaspadalle, miksei myös sitkeän syysgrillaajan lihaherkuille.

 

Luomua pastalle

Kirsikkainen Il Conte Montepulciano d'Abruzzo Organic (11,90 e) on luomupunaviini Italiasta. Siinä on jonkin verran tanniineja ja kunnolla kirsikan ja mustikan aromeita. Kokeile tätä montepulciano-rypäleestä tehtyä viiniä vaikka syksyisen pastan, esimerkiksi lasagnen, parina.

 

Mausteista sienille

Italian Toscanasta tuleva Terre di Faiano Rosso (9,99 e) tuoksuu upeasti kirsikalta. Sangiovesen, merlot'n ja cabernet sauvignonin sekoituksesta tehdyn viinin täyteläisessä maussa on lisäksi karhunvatukkaa ja tummia luumuja. Mausteinen mutta silti yllättävän kepeä punaviini toimii kivasti sieniruokien kumppanina.

 

Lämmittävää riistalle

Riistaruokien ystävän kannattaa kokeilla libanonilaista Domaine Wardy Les Terroirs (11,50 e) -punaviiniä. Reilun tanniiniseen viiniin käytetään neljää rypälettä: cinsaultia, cabernet sauvignonia, syrahia ja merlot'a. Maku on karpaloinen ja kirsikkainen. Mukavasti lämmittävä viini maistuisi varmasti myös sinihomejuuston kanssa!

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.