Herkkä ihminen aloittaa piparkakun syömisen jaloista. Kuva: Istockphoto.
Herkkä ihminen aloittaa piparkakun syömisen jaloista. Kuva: Istockphoto.

Ei ole yhdentekevää haukkaatko pipariukosta ensin pään vai jalan, väittää amerikkalaistutkija.

Ensimmäinen haukku pipariukosta tai -akasta kertoo paljon persoonallisuudestasi, mikäli amerikkalaista tohtori Alan Hirschiä on uskominen.

Jos aloitat piparkakku-ukon syömisen haukkaamalla ensimmäisen palan hahmon päästä, olet määrätietoista johtajatyyppiä, chigacolaisessa Smell & Taste Treatment and Research Foundationissa työskentelevä tutkija väittää. Jos taas syöt piparilta ensin jalat, olet herkkätunteinen.

Jopa sillä on Hirschin mukaan väliä, nakerratko piparihahmolta ensin oikean vai vasemman käden. Puraisu vasemmasta viittaa ulospäinsuuntautuneisuuteen ja luovuuteen, kun taas oikeasta kädestä aloittaminen paljastaa sinut epäluuloiseksi ja pessimistiseksi luonteeksi.

Muutama vuosi sitten toteutetun piparitutkimuksen luotettavuus persoonallisuustestinä lienee kyseenalainen, mutta ainakin sen koe paljasti, että 500:sta amerikkalaisesta koehenkiöstä suurin osa (64 %) aloitti piparkakkuhahmon syömisen pääpuolesta. Jalkojen kimppuun kävi ensimmäiseksi 20 % syöjistä. Kädet maistuivat ensimmäisenä 16 %:lle syöjistä. 

Tee omat johtopäätöksesi - ja tarkkaile läheisiäsi!

Piparitutkimuksen toteutti Dunkin' Donuts vuonna 2010.

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.