Hyvä jätski muuttuu hetkessä ihan uudeksi herkuksi. Kuvat: Sami Repo.
Hyvä jätski muuttuu hetkessä ihan uudeksi herkuksi. Kuvat: Sami Repo.

Kaupasta ostettu jäätelö muuttuu ihan uudeksi herkuksi, kun ripottelet siihen pienen annoksen luovuutta.

Ihan tavallinen jäätelöpaketti muuttuu jännittäväksi pienellä tuunaamisella. Nämä jäätelöideat on helppo toteuttaa, mutta ne ovat silti tarpeeksi yllättäviä ilahduttamaan.

Hauska jäätelökeksileivos tehdään muotoilemalla hieman pehmenneestä jäätelöstä pallo ja puristamalla se kahden tuhdin keksin väliin. Pyöritä jäätelökeksin reunat strösselissä tai suklaarouheessa ja siirrä pakastimeen jäätymään ennen tarjoilua. Cookie-tyyppiset keksit toimivat tässä erityisen hyvin! Jos haluat, voit toki leipoa puffet-henkisiä keksejä itsekin esimerkiksi tällä ohjeella.

 

Jäätelöä ei tarvitse lokeroida vain makeaksi herkuksi, sillä esimerkiksi suolapähkinät maistuvat jäätelön kanssa mainiolta. Nykyisen Meksiko-trendin hengessä voit kokeilla myös jäätelötacoa. Täytä rapea tacokuori pehmenneellä jäätelöllä. Sulata tummaa suklaata ja valuta se kuorrutteeksi. (Oikaisija käyttää tietty valmiskastiketta tai nutellaa.) Sitten vielä manteli- tai suolapähkinärouhetta koristeeksi! Nosta taco pakastimeen jäätymään ennen tarjoilua. Viimeistele jäätynyt taco kinuskikastikkeella ennen kuin syöt sen.

 

Prosecco-innostuksen vuoksi kesän kuumin drinkki on tietenkin Hugo. (Sen tarkan reseptin saat klikkaamalla tästä.) Ja usko tai älä, tähän kuohuviinidrinkkiin sopii vallan hyvin myös jäätelöpallo! Rakenna drinkki korkeaan lasiin ja viimeistele jäätelöllä. Nauti pillillä! Jos haluat alkoholittoman juoman, käytä proseccon tilalla sitruunalimonadia.

 

Kesäinen jälkiruokakahvi tehdään asettamalla pieni jäätelöpallo kupin pohjalle ja kaatamalla sumppia päälle. Jätski viilentää kahvin siemailulämpötilaan pikaisesti. Erityisen trendikkään jääkahvin saat aikaan, kun valmistat satsin kylmäuutettua kahvia (ohjeen saat tästä) ja kahvijääpaloja, ja viimeistelet juoman jäätelöpallolla. Maistuu mahtavalta myös blenderissä pirtelöksi ajettuna suklaakastikelorauksen kera.

Katja Nordlund, Teemu Leminen

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin