Raakahillon voi valmistaa myös vadelmasta. Kuva: IStockphoto
Raakahillon voi valmistaa myös vadelmasta. Kuva: IStockphoto

Marjojen säilöntäkausi on käynnissä. Jos haluat kokeilla perinteisten hillojen ohella tai sijaan jotain uutta, testaa kuumantamatta valmistuva raakahillo.

Raakahillo valmistuu marjasoseesta, chiansiemenistä ja pienestä makeutuksesta. Superfoodina tunnetut chiansiemenet toimivat hillon kiinteyttäjinä, sillä ne imevät tehokkaasti marjoista irtoavaa nestettä ja turpoavat marjasoseessa geelimäiseksi.

Makeutusta hilloon voi lisätä maun mukaan. Raakahillot on tarkoitus käyttää melko nopeasti (muutamien päivien sisällä) ja niissä sokeri ei sinäänsä toimi säilöntäaineena. Makeutuksena voi käyttää myös hunajaa. Jos haluat tehdä isomman annoksen raakahilloa, pakasta se pienissä erissä.

Hillo valmistuu sekoittamalla marjat, siemenet ja makeutusaine sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi.

Aineiden suhde on 1 l marjoja + 1 dl chiansiemeniä + n. 2 rkl makeutusainetta

Nosta hillo jääkaappiin turpoamaan noin 10 minuutiksi, jonka jälkeen hillo on valmis käytettäväksi.

Raakahillon voi valmistaa mistä tahansa marjasta. Muista, että raakahillon säilyvyys ei ole yhtä hyvä kuin tavallisen sokerihillon.

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.