Joskus kasviksen paras kaveri on yllättävä. Kokeile retiisiä ja lakritsaa! Kuva: Anna Huovinen.
Joskus kasviksen paras kaveri on yllättävä. Kokeile retiisiä ja lakritsaa! Kuva: Anna Huovinen.

Keittiömestari Jouni Toivanen paljastaa, mitkä ovat kesävihannesten maistuvimmat makuparit. Kokeile ja ihastu!

Herne & minttu

Herneet tuovat kesän. Mausta nopeasti ryöpätyt herneet tuoreella mintulla. Villiminttukin käy. Kokeile possun kanssa.

Porkkana & porkkanamehu

Makeimmat porkkanat saat, kun keität ne omassa mehussaan. Laita kattilaan 3 dl porkkanamehua ja keitä kasaan, kunnes lientä on 1 dl. Mausta rakuunanoksalla, voinokareella ja ripauksella suolaa. Kypsennä kuorittuja porkkanoita mehutilkassa 5–8 minuuttia.

Tomaatti & uunin lämpö

Kalttaa keltaiset tai punaiset kirsikkatomaatit kiehuvassa vedessä. Kuori ne niin, että kuori jää vielä tomaattiin kiinni. Kuivaa 65-asteisessa uunissa uuninluukku raollaan noin 12 tuntia. Mausta oliiviöljyllä ja suolalla.

Haudutettu sipuli & timjami

Makeaksi haudutettu sipuli rakastaa timjamia. Hauduttele makuparia noin 10 minuuttia valkoviiniliemessä, jossa on 2 dl valkoviiniä, 1 dl vettä ja 2 timjaminoksaa. Mausta lopuksi oliiviöljyllä ja suolalla.

Nokkospyree & inkivääri

Nokkospyreen pääraaka-aine löytyy parhaassa tapauksessa kotipihalta. Huuhtele ja ryöppää litra nokkosen lehtiä, jäähdytä ne jääkylmässä vedessä ja purista kuiviksi. Kuullota pilkottua salottisipulia, inkivääriä ja valkosipulia oliiviöljyssä kymmenisen minuuttia. Lisää nokkoset ja jatka hauduttamista vielä pari minuuttia. Soseuta ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Inkiväärillä maustettuna pyree sopii hienosti kalan kaveriksi.

Kesävihannekset & sitruuna ja öljy

Parsaa, porkkanaa, varsiselleriä – melkeinpä mitä vain voi leikata ohuiksi viipaleiksi jääveteen ja "kypsentää" suolalla, sitruunalla ja oliiviöljyllä. Leikkaa porkkana pitkittäin ohuiksi suikaleiksi, mausta ja rullaa tarjolle.

Basilika & öljy

Ryöppää basilikaa minuutin ajan ja sekoita rypsi- tai oliiviöljyyn suhteessa puntti basilikaa ja desi öljyä. Siivilöi.

Pinaatti & muskottipähkinä

Pese pinaatit ja hauduta voissa, mausta suolalla ja raasta joukkoon muskottipähkinää. Mahtava yhdistelmä uppomunan kanssa.

Parsa & öljy

Paista parsat oliiviöljyssä. Parsa kannattaa kypsentää rasvassa, koska sen makumolekyylit ovat vesiliukoisia ja osa jää keitettäessä veteen.

Punajuuri & valkoinen balsamico.

Keitä fifty-fifty punajuurimehua ja valkoista balsamicoa siirapiksi.

Maa-artisokkapyree & maito

Samettisin maa-artisokkapyree syntyy, kun keität mukuloista maidossa. Kuori puoli kiloa maa-artisokkia ja keitä niitä 20 minuuttia liemessä, jossa on puoli litraa maitoa ja 1 tl suolaa. Nosta kypsät artisokat maidosta reikäkauhalla, soseuta ja mausta nokareella ranskankermaa.

Kevätsipuli & grilli

Grillaa sipulit ja penslaa ne kylmäpuristetulla rypsiöljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Romanescokaali & hunaja

Irrota kaalista nuput. Laita vesi kiehumaan, lisää 1 tl suolaa ja keitä kaalinnuput napakan kypsiksi, noin 4 minuuttia. Mausta seoksella, jossa on 2 rkl hunajaa ja 1 rkl hunajaetikkaa.

Balsamico & siirappi

Keitä balsamiviinietikka siirapiksi kattilassa. Jos käytössäsi on sokerilämpömittari, tähtää tasan 107 asteeseen.

Retiisi & lakritsi

Hauduta retiisit maidossa, mikä vähentää niiden kitkeryyttä. Raasta joukkoon lakujuurta.

Haudutettu fenkoli

Pienet fenkolit hautuvat kypsiksi tillinvarsilla ja aniksella maustetussa öljykylvyssä. Laita uuni lämpenemään 110 asteeseen. Halkaise kaksi pientä fenkolia ja laita ne uuninkestävään vuokaan. Lisää 5 tähtianista, 5 tillinvartta ja 1 tl suolaa. Kaada päälle noin 3 dl rypsiöljyä, niin että fenkolit peittyvät. Hauduta 30 minuuttia. Huomaa, että voit käyttää öljyä monta kertaa, tehdä siitä salaatinkastiketta tai käyttää öljyn vaikkapa lohen kypsentämiseen.

Nauris & unikonsiemenet

Ryöppää kuorittuja ja paloiteltuja nauriita suolalla maustetussa vedessä. Sivele oliiviöljyllä ja pyörittele unikonsiemenissä.

Punajuuripyree & rahka

Kääri punajuuret folioon ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Soseuta ja mausta suolalla, sokerilla ja rahkalla.

Kesäkurpitsa & curry

Paahda kesäkurpitsaviipaleita kuumassa pannussa tai grillissä. Mausta currylla ja suolalla.