Teurastamon alue sijoittuu kartassa hipsterikortteliin. Kuva: Maria Miklas / Teurastamo.
Teurastamon alue sijoittuu kartassa hipsterikortteliin. Kuva: Maria Miklas / Teurastamo.

Missä salmiakkikioski sijaitsee? Montako kahvilaa Design-alueelta löytyy? Näihin kysymyksiin vastaa Helsingin ruokamatkaopas

Ruokamatkailu on nousussa. Eli yhä useampi lähtee yöpymisen vaativalle matkalle ruuan takia.

Ilmiö on huomattu myös Helsingissä, jonka matkailutoimisto auttaa ruokaelämyksiä metsästäviä turisteja. Neuvontatiskillä työskennelleet kertovat nykyisin lähes jokaisen matkailijan tiedustelevan suosituksia hyvistä ruokapaikoista. Siksi syntyi idea ruoka-aiheisesta opaskartasta.

Nyt julkaistu Food Helsinki? HEL YEAH! -esite listaa ravintola- ja kahvilavinkkejä, ruokaan liittyviä matkailijakierroksia tarjoavia yrityksiä, kauppahalleja ja erikoisliikkeitä. Karttalehden takapuolella tarjotaan pikakatsaus suomalaisen ruokakulttuurin historiaan ja vuotuisiin sesonkeihin.

”Helsingin ruokakulttuurissa on erityistä idän ja lännen vaikutteiden yhdistyminen. Helsinkiä voi kutsua pohjolan Istanbuliksi ", esitteen suunnittelija Elisabeth Heinrichs Helsingin matkailusta kertoo.

Merkittävää uudessa opaskartassa on se, että sen suositusravintolat ovat oikeasti ruokaihmisten suosittelemia. Yleensä turistikartoissa mainitut ravintolat ovat maksettuja mainoksia.

Uuden opaskartan ravintolavalinnoissa ovat olleet mukana muun muassa Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, Helsingin kaupungin ruokakulttuuriasiamies ja Hotelli- ja ravintolamuseo. Myös matkailijoiden vinkkejä on kerätty sosiaalisen median kautta.

Michelin tähditettyjä ravintoloita kartasta ei löydy.

”Vain noin 7 % ruokamatkailijoista on kiinnostunut gourmet-ruuasta, joten päätimme suositella keskihintaisia ravintoloita. Michelin-paikat luetellaan kartan takapuolella”, Heinrichs perustelee.

Esitteen ravintolat on jaettu kolmeen kategoriaan, joista edullisimmassa pääruuat maksavat 8–12 euroa. Kalleimmissa paikoissa pääruuasta saa maksaa noin 20–30 euroa.

Kartta jakaa Helsingin kantakaupungin viiteen alueeseen. Yksi niistä on Kallio-Vallilan Hipster district, eteläinen Helsinki saa nimityksen SoPa eli South of Espa. Se on Helsingin vastine Tukholman SoFolle ja New Yorkin SoHolle.

Uunituoretta opaskarttaa jaetaan ilmaiseksi Esplanadin ja lentoaseman turistineuvonnoissa. Se toimii parhaiten fyysisenä karttana, mutta löytyy myös netistä PDF-versiona. Jos kartan 13 000 kappaleen erä viedään nopeasti käsistä, siitä saatetaan ottaa painoksia myös muille kielillä. Toistaiseksi esitettä on vain englanniksi, ei edes suomeksi.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin