Teurastamon alue sijoittuu kartassa hipsterikortteliin. Kuva: Maria Miklas / Teurastamo.
Teurastamon alue sijoittuu kartassa hipsterikortteliin. Kuva: Maria Miklas / Teurastamo.

Missä salmiakkikioski sijaitsee? Montako kahvilaa Design-alueelta löytyy? Näihin kysymyksiin vastaa Helsingin ruokamatkaopas

Ruokamatkailu on nousussa. Eli yhä useampi lähtee yöpymisen vaativalle matkalle ruuan takia.

Ilmiö on huomattu myös Helsingissä, jonka matkailutoimisto auttaa ruokaelämyksiä metsästäviä turisteja. Neuvontatiskillä työskennelleet kertovat nykyisin lähes jokaisen matkailijan tiedustelevan suosituksia hyvistä ruokapaikoista. Siksi syntyi idea ruoka-aiheisesta opaskartasta.

Nyt julkaistu Food Helsinki? HEL YEAH! -esite listaa ravintola- ja kahvilavinkkejä, ruokaan liittyviä matkailijakierroksia tarjoavia yrityksiä, kauppahalleja ja erikoisliikkeitä. Karttalehden takapuolella tarjotaan pikakatsaus suomalaisen ruokakulttuurin historiaan ja vuotuisiin sesonkeihin.

”Helsingin ruokakulttuurissa on erityistä idän ja lännen vaikutteiden yhdistyminen. Helsinkiä voi kutsua pohjolan Istanbuliksi ", esitteen suunnittelija Elisabeth Heinrichs Helsingin matkailusta kertoo.

Merkittävää uudessa opaskartassa on se, että sen suositusravintolat ovat oikeasti ruokaihmisten suosittelemia. Yleensä turistikartoissa mainitut ravintolat ovat maksettuja mainoksia.

Uuden opaskartan ravintolavalinnoissa ovat olleet mukana muun muassa Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, Helsingin kaupungin ruokakulttuuriasiamies ja Hotelli- ja ravintolamuseo. Myös matkailijoiden vinkkejä on kerätty sosiaalisen median kautta.

Michelin tähditettyjä ravintoloita kartasta ei löydy.

”Vain noin 7 % ruokamatkailijoista on kiinnostunut gourmet-ruuasta, joten päätimme suositella keskihintaisia ravintoloita. Michelin-paikat luetellaan kartan takapuolella”, Heinrichs perustelee.

Esitteen ravintolat on jaettu kolmeen kategoriaan, joista edullisimmassa pääruuat maksavat 8–12 euroa. Kalleimmissa paikoissa pääruuasta saa maksaa noin 20–30 euroa.

Kartta jakaa Helsingin kantakaupungin viiteen alueeseen. Yksi niistä on Kallio-Vallilan Hipster district, eteläinen Helsinki saa nimityksen SoPa eli South of Espa. Se on Helsingin vastine Tukholman SoFolle ja New Yorkin SoHolle.

Uunituoretta opaskarttaa jaetaan ilmaiseksi Esplanadin ja lentoaseman turistineuvonnoissa. Se toimii parhaiten fyysisenä karttana, mutta löytyy myös netistä PDF-versiona. Jos kartan 13 000 kappaleen erä viedään nopeasti käsistä, siitä saatetaan ottaa painoksia myös muille kielillä. Toistaiseksi esitettä on vain englanniksi, ei edes suomeksi.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.