Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Viljelijä Pauli Lindström kasvattaa vantaalaisella tilallaan muun muassa erikoiskaaleja.
Viljelijä Pauli Lindström kasvattaa vantaalaisella tilallaan muun muassa erikoiskaaleja.

Pauli Lindström kasvattaa grillaajien himoitsemaa varsiparsakaalia vantaalaisella pellolla.
 

Lindströmin vihannestilalla on harjoiteltu varsiparsakaalin viljelyä muutama vuosi. Trendikaalin viljelyssä on eräs erikoinen piirre. Suomen kesäyöt ovat nimittäin sille liian valoisia.

”Erikoiskaali tarvitsee lyhyen päivän kukkiakseen”, viljelijä Pauli Lindström sanoo.

Vasta kun yöt hieman hämärtyvät, herkkä varsiparsakaali innostuu kukkimaan sellaiseksi kuin me sen kaupasta haluamme. Siksi kasvihuoneessa kasvatettuja taimia ei voi istuttaa pellolle kovin varhain kesällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lindströmien tilalla on levitetty keskikesän iltoina taimien päälle mustaa muovia, jotta taimet saisivat kaipaamaansa pimeyttä. Parempi vaihtoehto on kuitenkin odottaa päivän lyhenemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vihannestilan pellot sijaitsevat Vantaanjoen varrella Ylästössä, keskellä pääkaupunkiseutua. Silti tunnelma on kuin maalla. Kiurut laulavat ja puut humisevat. Jossain hirnahtaa hevonen.

Pelkästään kaaleja kasvaa tilalla useita hehtaareja. Osa niistä on broccolinien tyyppisiä erikoiskaaleja, joiden kasvatus kuulostaa hienovireiseltä käsityöltä. Kapoiset varsiparsakaalit leikataan käsin jo 20 gramman painoisina. Moni muu kaali olisi tuotettavissa edullisemmin.

Mutta helposti ja nopeasti kypsennettäville varsiparsakaaleille on kysyntää. Monet grillaajat odottavat rapeita lähipellon hujoppeja vesi kielellä. Broccolinien ja varsikukkakaalien pääsatokausi on Suomessa elokuussa.

Pauli Lindström kannustaa kokeilemaan myös tuttuja kaaleja, kuten parsa- ja kukkakaalia samalla tavoin. Kapeina lohkoina ja öljyllä siveltyinä nekin sopivat hyvin grilliin.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä 6/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla