Kuvat
Ninna Lindström, Sami Repo, Mikko Hannula, Pia Inberg

Houkuttelevan punainen ja mehukas tomaatti on monipuolinen kasvis, joka maistuu tuoreena, mutta on todella olennainen osa myös ruoanlaittoa. Tomaattikeitto on ruoka, joka taipuu sekä arkeen että juhlaan.

Tomaatti tai pari päätyy suomalaisten ostoskoriin lähes jokaisella kauppareissulla ja kotimaiset tomaatit ovat ruokakauppojen ostetuimpia kasviksia vuodesta toiseen.

Erilaiset tomaattisäilykkeet ovat olennainen osa kotivaraa ja kuivakaapin sisältöä. Tomaattisäilykkeiden monipuolisuus, edullisuus ja helppokäyttöisyys takaa sen, että jo melkein pelkästään niistä saa aikaan maistuvan aterian. Esimerkiksi erilaiset pastakastikkeet sisältävät usein tomaattisen pohjan. 

Myös tomaattikeitto on ruoka, joka onnistuu hetkessä muutamasta tomaattisäilykkeestä ja mausteista, tai vaihtoehtoisesti tuoreista tomaateista pieteetillä valmistaen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihtelua tomaattikeittoon saa lisäämällä siihen muita kasviksia, erilaisia juustoja tai papuja sekä tietysti mausteita varioimalla. Seuraavia mausteita tomaattikeitto lähes poikkeuksetta tarvitsee, jotta maut pysyvät tasapainossa:

  1. Suolaa
  2. Sokeria
  3. Viini- tai balsamietikkaa

Kuvia klikkaamalla pääset reseptisivulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahden tomaatin keitto 

Kahden tomaatin keitto syntyy yhdessä surauksessa. Sileäksi siivilöity paseerattu tomaatti kuumennetaan kattilassa, makua tuodaan aurinkokuivatuilla tomaateilla ja valkosipulilla. Keiton pyöristää lempeän chilinen kaurakerma, joten tämä keitto on vegaaninen.

Päälle ripoteltavat siemenet pitävät nälkää pidempään poissa ja tuovat keittoon rakennetta. Höysteeksi sopii myös esimerkiksi (vegaaninen) fetajuusto. 

Paahdettu tomaattikeitto 

Kun tekee tomaattikeittoa tuoreista tomaateista, kannattaa tomaatit ehdottomasti käyttää uunin kautta. Uunin lämmössä paahtuvien tomaattien maku muuttuu syvän paahteiseksi ja makeammaksi. Samoin käy tomaattien seuraksi uunipellille joutuvalle kokonaiselle valkosipulille, joka pehmenee ja melkeinpä karamellisoituu uunin lämmössä.

Keitto soseutuu kätevästi tehosekoittimessa, jonne tomaattien ja sipulien lisäksi kaadetaan hieman kasvislientä ja maut pyöristävää kermaa. Keiton kanssa voi tarjota juustolla kuorrutettuja leipiä, jolloin lohduttavan lämmittävä ateria on täyttävämpi.

Tomaatti-hummuskeitto 

Täyteläinen ja ihanan paksu tomaatti-hummuskeitto saa rakennetta ja makua hummuksen perusaineksista eli kikherneistä, tahinista, juustokuminasta, valkosipulista ja sitruunasta. Kun keiton päälle lisää vielä rapeiksi paistettuja kikherneitä ja lämmintä fetamurua, on olo kylläinen talvisen lounashetken jälkeen.

Paprika-tomaattikeitto 

Paprika ja tomaatti ovat kasviskunnan punaisimmat kaverit ja ne sopivat väriensä lisäksi myös mauiltaan yhteen. Tähän tomaattikeittoon uunissa paahdetut paprikat tuovat oman pikantin makuvivahteensa, jota korostaa myös reilu määrä tomaattipyreetä.

Voimakkaita makuja pehmennetäänä kookosmaidolla, ja mausteeksi laitetaan jopa hieman yllättävästi tilliä. Makeutta saadaan hunajasta ja keiton päälle paahdettavista kirsikka- tai miniluumutomaateista.

 

+ 1 kylmä klassikko

Gazpacho

Espanjalainen tomaattikeitto on klassikko, joka viilentää kesäkuumalla. Tämä keitto kannattaa ehdottomasti tehdä tuoreista ja todella kypsistä tomaateista ja hyvälaatuisesta tomaattimehusta. Raikasta makua antaa lehtiselleri ja pieni makuun kuuluva tulisuus tulee perinteisesti tabascosta.

Lisäksi keitosta löytyy pienet loraukset viinietikkaa ja worchestershirea. Muutama pieni joukkoon soseutettava leipäpala muuttaa mehumaisen koostumuksen lusikoitavaksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla