Espanjalainen gazpacho on se punaisempi kesäkeitto. Kuva: Pia Inberg.
Espanjalainen gazpacho on se punaisempi kesäkeitto. Kuva: Pia Inberg.

Helppo keitto pelastaa arki-illat ruokapulmilta. Tässä viisi ajankohtaista soppaa, jotka valmistuvat nopeasti ja maistuvat säästä riippumatta.

Nopea näläntaittaja

Nopea nuudelikeitto on todellinen pikaruokien pikaruoka. Sen valmistamiseen kuluu vaivaiset 10 minuuttia. Pane vesi kiehumaan, pilko kasvikset ja siivuta pala lohta. Mausta liemi misotahnalla, lisää nuudeleita, kippaa koko komeus kasvisten ja kalan päälle. Jos kaipaat kaukomaiden tunnelmaa, nouki sattumat syömäpuikoilla ja hörpi liemi suoraan kulhosta.

Nopean nuudelikeiton tarkan reseptin saat tästä!

 

Viileän päivän lämmittäjä

Alkukesä on kulunut varsin viileissä merkeissä, joten lämmittävä soppa tulee tarpeeseen. Tämän makkarakeiton potkun salaisuus on mausteisessa makkarassa (kokeile vaikka chorizon raakamakkaraversiota) ja lempeän tulisessa harissatahnassa. Maukas tomaattipohjainen liemi sitoo maut hyvin yhteen. Valitse kasvikset mielitekojesi mukaan!

Mausteisen makkarakeiton ohje löytyy täältä.

 

Kaukoidän kalasoppa

Kalakeiton uusi twisti luodaan vihreällä currytahnalla ja purkillisella kookosmaitoa. Tässä kuhasopassa tuoksuvat aasialaiset mausteet: sitruunaruohoa, limeä, chiliä ja korianteria. Sienet ja pinaatinlehdet ovat hauskoja sattumia niiden perinteisten perunoiden tilalla.

Vihreä curry-kuhakeitto valmistuu tällä ohjeella.

 

Punainen virkistäjä

Gazpacho on todellinen kesäkeitto ilman pisaraakaan maitoa. Aja kasa vihanneksia blenderissä soseeksi ja anna keiton tekeytyä jääkaapissa yön yli. Gazpacho on mitä mainioin eväs- tai piknikruoka, koska sen voi tehdä etukäteen eikä sitä tarvitse lämmittää. Chilipäät lisäävät sitten asianmukaisen määrän poltetta soppaansa!

Gazpachon perusohjeen saat tästä!

 

Yrttimaan yllättäjä

Lipstikan maku on tuhti ja siitä saakin valmistettua erittäin herkullisen keiton. Kermaisen lipstikkakeiton voi tarjoilla alkupalana tai muuttaa sen pääruuaksi vaikkapa lämpimien voileipien avulla. Jos sulatejuusto ei maistu, lisää keittoon sinihomejuustoa tai pehmeää vuohenjuustoa.

Lipstikkakeiton ohjeen saat tästä!

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin

Lehtikaali on monikäyttöinen vihreä voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

1. Keitä soppa

Ravinteikas, tummanvihreä lehtikaali tuo arkikeittoihin ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka vegaaniseen papukeittoon tai yhdistä se myskikurpitsan kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös minestroneen.

2. Sekoita salaattiin

Kun lehtikaalia käyttää salaattiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista ruodeista ja silputa ne hienoksi. Hieromalla lehtiä öljytyin sormin ja lisäämällä sitruunaa tai viinietikkaa saa rakennetta hieman pehmenemään. Helpoimmin lehtikaali leppyy salaattikelpoiseksi, kun se saa käväistä kuumalla pannulla. Kokeile lehtikaalia vihreään salaattiin yhdessä lehtipinaatin kanssa tai paista lehtikaali ruokaisan vuohenjuustosalaatin pohjaksi.

3. Paahda sipseiksi

Klassikko jo syntyessään! Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia sellaisenaan. Lehtikaalisipsit sopivat myös pehmeän pastan ja risoton päälle, ja ne antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin. 

4. Lisää piirakkaan ja pizzaan

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin. Jos haluaa lehtien rapeutuvan uunissa sipsien tapaan, kannattaa lehdet lisätä täytteen sijaan pinnalle juuston kanssa. Ohuet lehdet kärähtävät kuitenkin helposti, joten tarkkaile paistumista ja peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen aikana. Lehtikaalista valmistuu vegaaninen lehtikaaligalette, herkullinen lehtikaalipiirakka ja ihana valkoinen lehtikaalipizza.  

6. Tee pasta

Lehtikaali sopii paistettuna tai paahdettuna myös pastaan. Kaalit voi myös paistamisen jälkeen kiehauttaa nopeasti pannulla tilkassa vettä. Yhdistä lehtikaali pekonin kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle.

Kuvat: Sami Repo, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä.