Espanjalainen gazpacho on se punaisempi kesäkeitto. Kuva: Pia Inberg.
Espanjalainen gazpacho on se punaisempi kesäkeitto. Kuva: Pia Inberg.

Helppo keitto pelastaa arki-illat ruokapulmilta. Tässä viisi ajankohtaista soppaa, jotka valmistuvat nopeasti ja maistuvat säästä riippumatta.

Nopea näläntaittaja

Nopea nuudelikeitto on todellinen pikaruokien pikaruoka. Sen valmistamiseen kuluu vaivaiset 10 minuuttia. Pane vesi kiehumaan, pilko kasvikset ja siivuta pala lohta. Mausta liemi misotahnalla, lisää nuudeleita, kippaa koko komeus kasvisten ja kalan päälle. Jos kaipaat kaukomaiden tunnelmaa, nouki sattumat syömäpuikoilla ja hörpi liemi suoraan kulhosta.

Nopean nuudelikeiton tarkan reseptin saat tästä!

 

Viileän päivän lämmittäjä

Alkukesä on kulunut varsin viileissä merkeissä, joten lämmittävä soppa tulee tarpeeseen. Tämän makkarakeiton potkun salaisuus on mausteisessa makkarassa (kokeile vaikka chorizon raakamakkaraversiota) ja lempeän tulisessa harissatahnassa. Maukas tomaattipohjainen liemi sitoo maut hyvin yhteen. Valitse kasvikset mielitekojesi mukaan!

Mausteisen makkarakeiton ohje löytyy täältä.

 

Kaukoidän kalasoppa

Kalakeiton uusi twisti luodaan vihreällä currytahnalla ja purkillisella kookosmaitoa. Tässä kuhasopassa tuoksuvat aasialaiset mausteet: sitruunaruohoa, limeä, chiliä ja korianteria. Sienet ja pinaatinlehdet ovat hauskoja sattumia niiden perinteisten perunoiden tilalla.

Vihreä curry-kuhakeitto valmistuu tällä ohjeella.

 

Punainen virkistäjä

Gazpacho on todellinen kesäkeitto ilman pisaraakaan maitoa. Aja kasa vihanneksia blenderissä soseeksi ja anna keiton tekeytyä jääkaapissa yön yli. Gazpacho on mitä mainioin eväs- tai piknikruoka, koska sen voi tehdä etukäteen eikä sitä tarvitse lämmittää. Chilipäät lisäävät sitten asianmukaisen määrän poltetta soppaansa!

Gazpachon perusohjeen saat tästä!

 

Yrttimaan yllättäjä

Lipstikan maku on tuhti ja siitä saakin valmistettua erittäin herkullisen keiton. Kermaisen lipstikkakeiton voi tarjoilla alkupalana tai muuttaa sen pääruuaksi vaikkapa lämpimien voileipien avulla. Jos sulatejuusto ei maistu, lisää keittoon sinihomejuustoa tai pehmeää vuohenjuustoa.

Lipstikkakeiton ohjeen saat tästä!

Italialainen keittiö on monien ikisuosikki, eikä ihme! Kokosimme parhaat ruokaohjeet saapasmaasta. Pastat jätettiin tällä kertaa väliin, sillä Italiaan mahtuu paljon muutakin.

1. Italialainen appelsiinikana

Balsamico ja rosmariini tuovat 25 minuutissa valmistuvaan kanapataan särmää, ja appelsiini ihanaa makeutta ja väriä. Herkullisin lopputulos syntyy tuorepuristetulla appelsiinimehulla, mutta myös kaupan mehu sopii tähän ruokaan.

Katso ohje tästä.

2. Gnocchit sorrentolaiseen tapaan

Siinä missä torstai on Suomessa hernekeittopäivä, Italiassa silloin syödään usein gnoccheja. Tähän ruokaan käyvät kaupan valmisgnocchit, sillä sorrentolaiseen tapaan ne viimeistellään uunissa.

Katso ohje tästä.

3. Tomaattinen lihamureke

Italialaiseen lihamurekkeeseen on piilotettu tomaattikastike mukaan! Yrttiseen murekkeen seuraksi keitetään spagettia, jonka pyöräyttää hyvässä oliiviöljyssä.

Katso ohje tästä.

4. Italialainen papu-pastasalaatti

Tässä salaatissa maistuvat kevät ja Italia: siitä huolehtivat valkopapu, parmesaani ja fenkoli.

Katso ohje tästä.

5. Samppanjagranita

Kun tarjolla on pitkä tai tuhti illallinen, italialainen jäädyke eli granita toimii keventävänä väliruokana. Italiassa granita valmistetaan hedelmämehusta. Tässä ohjeessa jäädykkeen pohjana on juhlavasti samppanja ja mausteena sitruunankuori. Granitan voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka pari päivää ennen h-hetkeä. Lopuksi se rouhitaan haarukalla hileiseksi. Granita sopii myös vegaaneille.

Katso ohje tästä.

6. Caprin sitruunakakku

Ikisuosikki, joka ei koskaan mene pois muodista. Glorian ruoka & viini -lehdessä aikanaan esitelty kahvikakku on ihanan sitruunainen. Ihan kuin kotona Italiassa.

Katso ohje tästä.

Mistä tietää, että ruoka on terveellistä? Helppoa: väristä! Valmistamalla värikkäitä aterioita saat maksimoitua syömisen terveysvaikutukset, sillä erivärisissä raaka-aineissa on eri vitamiineja ja hivenaineita. Kokosimme maukkaan ja terveellisen ruuan värisuoran!

1. Pinkki: ohra-punajuurivuoka kananmunien kanssa

Hitaasti hautunut ohra-punajuurivuoka saa viimeistelyn lehtikaalilla ja kananmunilla. Ateria on aikamoinen terveyspommi. Punajuuri nimittäin sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, ­rautaa ja sinkkiä. Lehtikaalissa taas on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Ohra on näille superkasviksille parempi seuralainen kuin vaikkapa peruna: ohran sisältämä beetaglukaani nimittäin alentaa tutkitusti kolesterolia.

Katso resepti tästä.

2. Vihreä: parsa-lohivokki.

Vihreää, rapeaa, paahteista. 20 minuutissa valmistuva herkkuvokki yhdistää parsan ja lohen uudella, raikkaalla tavalla. Lohesta saat tarpeellista omega-3-rasvaa että D-vitamiinia, ja parsa taas on on antioksidanttipitoisuudessaan vihannesten kärkikastia. Vihreästä vokista löytyy myös pinaattia, joka on varsinainen terveyspommi ja tekee monipuolisesti hyvää keholle.

Katso resepti tästä.

3. Oranssi: Porkkanahummus

Vegaaninen porkkanahummus on supermaukas tahna leivän päälle tai dipiksi. Porkkanoiden ja valkosipulien paahtaminen antaa tahnaan lempeän paahteisen maun. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia. Kikherneistä puolestaan saat proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Katso resepti tästä. 

4. Violetti: Punakaalilaatikko 

Tässä kasviskaalipaistoksessa on todella lihaisa tuntuma, vaikka ruoka on täysin vegaaninen. Siinä käytetään "Ruotsin nyhtökauraa", soijaproteiini oumphia. Punakaali taas sisältää runsaasti muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä rikkiä, joka auttaa ihon hyvinvointia.  

Katso resepti tästä.