Se tuo salaattiin suolaisuutta, pyöryköihin pehmeyttä, marjajälkkäriin luonnetta ja herkkusuulle hyvän mielen. Se on aito kreikkalainen feta.

Vain feta on fetaa. Aito kreikkalainen fetajuusto tehdään lampaanmaidosta tai lampaanmaitoseoksesta, jossa saa olla korkeintaan 30 prosenttia vuohenmaitoa. Silloin juusto saa vielä EU:n nimisuojan. Muualla kuin Kreikassa valmistettuja tai lehmänmaitoa sisältäviä fetan kaltaisia juustoja myydään salaattijuustoina.

Balkanin maissa matkaillessa fetamaisen juuston tunnistaa nimestä sirene, Turkissa beyaz peynir. Kreikaksi feta tarkoittaa viipaletta, ja ”viipale” onkin kreikkalaisille niin rakas, että sitä on pöydässä lähes jokaisella aterialla.

Fetaan hurahtaneiden syysmatkakohde löytyy Keski-Kreikasta. Elassónan kaupungissa Thessaliassa järjestetään syyskuussa festarit juuston kunniaksi. Alueella tuotetaan kolmannes koko Kreikan juustoista, joten maisteltavaa riittää.

Kotimaassaan fetan tärkeimpiä makupareja ovat tilli ja tomaatti. Myös italialaiset tomaattiruuat, pizzat ja pastat rakastavat suolaista fetaa. Samoin kesäkurpitsa – ripota fetaa esimerkiksi jauhelihalla täytetyille kesäkurpitsoille. Meksikolaistenkin herkkujen kanssa se toimii. Kokeile fetaa cheddarin tilalla, kun kokoat nachopeltiä, tai ripota sitä tacoihin. Pohjoisamerikkalaiset viipaloivat fetaa erityisesti burgeriin ja papusalaattiin.

Juustojen raskaassa sarjassa fetaa voi kutsua melkein kevyeksi, sillä siinä on rasvaa noin 25 prosenttia.

Suolaliemi pitää fetan mehevänä, joten lisää feta salaattiin juuri ennen herkuttelua. Suolaisuutta voi vähentää liottamalla sitä hetken kylmässä vedessä. 


Pikkunälän taltuttaja fetaquesadilla valmistuu pannussa tai grillissä parissa minuutissa. Murenna tortillaletulle fetaa ja lisää seuraksi salaattipinaattia, paloiteltuja oliiveja ja aurinkokuivattua tomaattia. Ripottele vielä hienonnettua tilliä joukkoon ja paina päälle toinen tortilla. Paahda ilman rasvaa, muutama minuutti molemmilta puolilta, tai 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 

Fetan olomuodot

  1. Sellaisenaan salaatissa. Kreikkalaisen salaatin kasvisraaka-aineita voi vaihdella, mutta fetaa ei sovi unohtaa. Valitse salaattiin palana myytävä feta ja paloittele se vasta kotona. Palassa juuston maku on vahvempi kuin kuutioissa.
  2. Marinoituna. Huokoinen feta imee ihanasti makuja, joten upota se yrttien, sitruunankuorisuikaleiden tai chilin kanssa oliiviöljyyn ja anna maustua kylmässä seuraavaan päivään. Marinoitu feta tekee salaatista kuin salaatista täydellisen.
  3. Vaahdotettuna. Ota feta jääkaapin vakiovieraaksi. Kun herkkunälkä tai kaverit yllättävät, murenna feta kulhoon ja vaahdota se kermatilkan kanssa kuohkeaksi. Levitä paahdetuille patonkiviipaleille ja viimeistele yrteillä.

Fetasalaatin pohjan saa vaikka makeiksi paahdetuista punajuurista. Linkin ohjeeseen löydät jutun lopusta.

Makeaksi lopuksi

Voisi luulla, että voimakkaasti suolainen feta sopii vain alku- ja pääruokiin. Mutta kyllä, fetalla voi höystää myös jälkiruokia.

Kreikkalainen valuttaa fetajuustolle surutta yltiömakeaa hunajaa ja tarjoaa komeuden pistaaseilla höystettynä. Myös filotaikinaan leivottu tai seesaminsiemenillä kuorrutettu feta viimeistellään makeaksi hunajaisella liemellä. Sitruunakakkukin saa kreikkalaisten osaavissa käsissä kuorrutuksen, johon feta vatkataan sileäksi ja yhdistetään kermavaahdon ja kreikkalaisen jogurtin kanssa.

Amerikkalaiset jäähdyttävät fetan jogurttijäätelöön tai paistavat uunissa marjakompotin kaveriksi.

Helppo fetajälkkäri syntyy, kun murustat fetaa kesäiseen vesimeloni-mansikkasalaattiin. Suolaisen ja makean yhdistelmä on yksinkertaisuudessaan täydellinen.


Vaahdotettu feta sopii myös jälkkäreihin. Linkin ohjeeseen löydät jutun lopusta.

Kokeile näitä fetareseptejä

  1. Kreikkalaiset uunilihapullat: Fetalla höystettyihin lihapulliin paistetaan pannussa vain kaunis pinta. Mehevä sisus saa kypsyä tomaattikastikkeessa uunissa.
     
  2. Feta-punajuurisalaatti: Lohko punajuuret uuniin, sekoita hunajainen kastike ja odota. Puolen tunnin kuluttua saat sekoittaa mukaan linssit, fetan ja muhkeat mausteet. Paahdettujen punajuurten ja fetan yhdistelmä on täydellinen.
     
  3. Uunifeta-jättirapupasta: Tässä on viikonlopun huipennus! Kesytä feta ja tomaatit uunissa, paista jättikatkat valkosipuliöljyssä ja sekoita liemineen pastaan.
     
  4. Fetamousse ja vatukkakompotti: Fetajälkkäri lainataan lontoolaiselta ruokagurulta Yotam Ottolenghiltä. Se on mantelicrumblen ja marjakompotin pilkuttama kuohkea juustovaahto.
     
  5. Feta-mansikkapiirakka: Pikavauhtia syntyvän piirakan juju on suolaisen fetan ja makeiden mansikoiden onnellinen liitto, jonka sinetöivät chili ja sitruuna.

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuvat
Reetta Pasanen