
Mantelicrumblea ja marjakompotin pilkuttamaa kuohkeaa fetajuustovaahtoa samassa lusikallisessa! Tämän ihanan jälkiruoan idea on lainattu lontoolaiselta ruokagurulta Yotam Ottolenghiltä.
Ripaus suolaa saa tunnetusti makean herkun loistamaan. On siis suoranainen ihme, ettei suosittua fetajuustoa ole nähty vielä kovin paljon jälkiruoissa tai makeissa leivonnaisissa.
Oheisessa jälkiruoassa fetajuusto yhdistetään murennettuna ja tuorejuustoon vatkattuna kermavaahdon joukkoon. Suolainen ja kevyesti hapan feta antaa syvyyttä tavallisen kermavaahdon makuun.
Minkä kanssa tällainen feta-kermavaahto sitten tarjotaan? Tässä ohjeessa sen rinnalle keitetään makeankirpeä marjakompotti. Yhtä hyvin voit kokeilla yhdistelmää ensi alkuun raikkaiden marjojen kanssa.
Koska vaahto on itsessään pehmeää ja kuohkeaa, se tarvitsee vastapainoksi jotakin rapeaa. Uunissa paahdettu mantelicrumble tekee tästä jälkiruoasta ravintolatasoisen herkun.
Fetamousse ja vatukkakompotti
Ainekset
Työvaiheet
-
Vaahdota kerma kulhossa. Murustele feta toiseen kulhoon. Lisää tuorejuusto ja sokeri fetan joukkoon. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa juustoseokseen ja vatkaa seos sähkövatkaimella tasaiseksi. Kääntele kermavaahto juustoseokseen. Peitä kelmulla ja anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.
-
Kuumenna uuni 180-asteiseksi ja tee crumble. Rouhi mantelit. Kuutioi voi. Nypi mantelit, voi ja jauhot murumaiseksi. Lisää sokeri ja siemenet. Levitä seos leivinpaperille pellille. Paista uunissa kullanruskeaksi, noin 12 minuuttia. Vahdi paahtumista, ettei crumble pala. Anna jäähtyä.
-
Keitä kompotti. Pese appelsiini ja vuole kuoren oranssi kerros kuorimaveitsellä isoiksi suikaleiksi. Laita kuorisuikaleet, marjat, sokeri ja anikset kattilaan. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes seos hieman paksuuntuu. Lisää halutessasi likööri ja jatka hauduttamista 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna kompotin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Lusikoi fetamousse tarjoiluastioihin. Lisää kompotti ja ripottele crumble annoksiin. Viimeistele marjoilla ja oliiviöljyllä.
Vinkki Täyteläinen kuohukerma tunnetaan englanniksi nimellä double cream. Se tekee jälkiruuasta superkuohkean. Ohjeeseen käy myös tavallinen kuohu- tai vispikerma.