Kuva: Panu Pälviä

Pidä kasvisruokaviikko! Näillä herkullisilla ohjeilla onnistut ja syöt monipuolisesti. Ja mikä parasta, raaka-aineet löytyvät lähikaupasta, eikä ruuan tekemiseen mene kohtuuttomasti aikaa.

Maanantaina keittoa

Nokare maapähkinävoita tuo soseutettuun porkkanakeittoon makua ja energiaa. Jos tuoreita yrttejä ei satu olemaan, voi ne jättää kokonaan pois.  Syö kulhollinen keittoa ja reilusti siemenillä höystettyä kuituista leipää, niin jaksat vaikka lenkille viikon alun kunniaksi. Jos käytät maitotuotteita voi kookosmaidon korvata ruokakermalla. Ja mikä parasta, keiton voi tehdä valmiiksi jo sunnuntaina, jos silloin on enemmän aikaa.

Tästä löydät porkkana-maapähkinäkeiton ohjeen.

Tiistaina pastaa

Klassikkopasta syntyy vähistä aineksista, joskus jopa ilman kaupassakäyntiä. Raaka-aineet ovat niin simppelit ja säilyvät, että niitä kannattaa olla aina varastossa. Spagetin joukkoon tehdään kastike pakastepinaatista ja joukkoon murennetaan makua antamaan fetaa. Tuorehedelmäsalaatti jälkiruokana toimii täyttävän pastan jälkkärinä.

Tästä löydät feta-pinaattipastan ohjeen.

Keskiviikkona wokkia

Wokki on mainio arkiruoka, jonka joukkoon voi pilkkoa kasvikset kaapin kätköistä. Wokin joukkoon on hyvä lisätä proteiinia. Tässä ohjeeessa on mukana nyhtökauraa, mutta jos tuotetta on vaikea löytää, sen voi korvata uudella härkäpaputuotteella.  Härkis kypsennetään samalla tavalla kuin nyhtökaura eli pikapaistamalla pannussa.

Tästä löydät nyhtökaurawokin ohjeen.

Torstaina pihviä

Tarjoa vihreät kasvispihvit täysjyväcouscoussalaatin kanssa tai hampurilaisen välissä. Voimaväri vihreä tulee lehti- ja parsakaalista sekä herneistä. Makuun tuovat täyteläisyyttä saksanpähkinät. Monitoimikoneessa ainekset menevät suit sait sekaisin ja pannulla pihvit kypsyvät muutamassa minuutissa.

Tästä löydät vihreiden kasvispihvien ohjeen.

Perjantaina pizzaa

Viikonlopun alkaessa tehdään perheen tai ystävien kanssa yhdessä vihreä pizza. Kokeile kastikkeena rucolapestoa ja pilko päälle mehevä kerros vihreää: kesäkurpitsaa, parsakaalia ja jalapenoja. Lusikoi pinnalle nokare vuohenjuustoa ja  hummusta.

Tästä löydät viherpizzan ohjeen.

Lauantaina salaattia

Oletko kokeillut tempehiä? Se on soijapavusta fermentoimalla tehty valmiste, josta saa helposti kasvispäivän proteiinit. Marinoimalla maku ja rakenne  mehevöityvät. Tässä salaatissa tempeh ensin paistetaan ja sitten marinoidaan inkiväärimarinadilla. Salaatin joukkoon lohkotaan makean mangon lisäksi sydänsalaattia ja yrttejä.

Tästä löydät tempeh-salaatin ohjeen.

Sunnuntaina rösti

Sunnuntain tuhti ateria syntyy punajuuresta. Monitoimikoneella ainekset saa raastettua nopeasti ja paistamiseenkaan ei mene kovin kauan aikaa. Mehevä jogurttikastike, pistaasipähkinät ja granaattiomenansiemenet viimeistelevät pihvit. Lisukkeeksi voi keittää basmatiriisiä ja silputa joukkoon runsaasti yrttejä ja puristaa joukkoon limetin mehua.

Tästä löydät punajuuriröstin ainekset.

Artikkelin kuvat Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.

Lomalla on mukava tehdä muutakin kuin hikoilla keittiössä. Nämä pastat valmistuvat hetkessä, mutta kauden parhaiden raaka-aineiden ansiosta ne ovat täynnä makua. Kokeile ja koukutu!

1. Mozzarella-tuorepinaattispagetti

Tässä vartin pastassa vaativin osuus on pastan keittäminen. Osa aineista lisätään kypsentämättöminä, joten vitamiinit ovat tallella. Kesän kypsyttämät kirsikkatomaatit saavat makeutua pannulla hetken, ja ovat melkein kuin karkkia.

Mozzarella-tuorepinaattispagetin ohjeen löydät täältä.

2. Avokadopesto

Todellinen monitoimisoossi! Avokadopesto toimii niin pastakastikkeena kuin leivän päällä. Täyteläistä ja ihanaa. (Huom. tämä ei ole se avokadopasta.)

Avokadopeston ohjeen löydät täältä.

3. Kesäpasta savukalasta

Kalasäilykkeestä syntyvä pasta valmistuu kätevästi mökkiolosuhteissa. Se kokoaa lautaselle kesän parhaat maut: tuoretta hernettä, sitruunaa ja tilliä.

Savukalapastan ohjeen löydät täältä.

4. Marthan yhden pannun tomaattipasta

Nyt ei voi enää olla helpompaa. Keittiövelho Martha Stewartin ihmepasta valmistuu kokonaan samassa astiassa – ja on silti ihmeen maukasta.

Marthan tomaattipastan ohjeen löydät täältä.

5. Nopea sitruunakastike

Etkö ehtinyt kauppaan? Ei se mitään. Todennäköisesti kaapissasi on silti ainekset tähän suussasulavaan kastikkeeseen, sillä raaka-aineita on vain muutama.

Sitruunapastan ohjeen löydät täältä.

Heleän vihreä kuusenkerkkä on metsässä samoilijan makein saalis. Kerää korillinen ja nauti.

Metsäretken helpoin saalis on kerätä korillinen kuusenkerkkiä. Niiden poimiminen on nopeaa. Lupa kerkkien keräämiseen täytyy tosin saada maanomistajalta, sillä kerkkien napsiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Parhaimmillaan kerkät ovat juuri nyt, noin parin sentin mittaisina, notkeina ja heleän vihreinä. Kerkkiä kannattaa maistaa sellaisenaan. Raikas, hieman pihkainen aromi on monen makuun.

Kerkkiä voi silputa tai notkeita "piikkejä" irrotella esimerkiksi savulohisalaattiin, lampaanlihan marinadiin tai jauhaa mausteeksi peston joukkoon.

Hauska idea on savustaa kerkkiä hennosti grillissä, savustuspöntössä tai -pussissa ja upottaa savunmakuiset kerkät lopuksi oliiviöljyä maustamaan.

Kuusenkerkkätee syntyy viidessä minuutissa. Kupin pohjalle muutama kerkkä ja kuumaa vettä päälle. Lusikallinen hunajaa tekee juomasta taivaallisen.

Kerkistä syntyy myös näyttävä juustokakku. Metsän maku toimii mahtavasti makeassakin herkussa!

Kerkkäjuustokakun ohjeen löydät täältä.

Kuusenkerkkäsiirappi maistuu jäätelön tai lettujen kanssa. Kattilaan puhtaita, yön yli liotettuja kerkkiä, vettä ja sokeria. Siirappi hautuu liedellä tahmean makeaksi aivan itsekseen. Puhtaissa pulloissa siirappi säilyy pitkälle syksyyn.

Kiinnostava raakasiirapin ohje löytyy Frantsilan luomuyrttitilan kasviskeittokirjasta. Raakasiirapissa on kaksi ainetta; yksi osa kuusenkerkkiä ja yksi osa tummaa kidesokeria. Ohjeessa kerkät hienonnetaan tehosekoittimessa. Silppu ja sokeri lisätään kerroksittain lasipurkkiin. Lasipurkin suu peitetään sideharsolla tai talouspaperilla ja jätetään ikkunalaudalle viideksi päiväksi tekeytymään. Purkkiin keräytyvä liemi valutetaan ja käytetään siirapin tavoin. Siirappi säilyy jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa.

Kotoinen kuusenkerkkä on hitti myös maailmalla. Toimituksemme tuottaja Katja Nordlund löysi nimittäin Portlandin Farmers Marketista kasan tuuheita kuusenkerkkiä.

"Käytä rosmariinin tavoin", oli myyjän loistava vinkki.

Tästä löydät kuusenkerkkäsiirapin ohjeen.