Käpymäisen kasviksen valmistus onnistuu huippukokin ohjeilla. Latva-artisokka vaatii vierelleen rasvaa, joten se sopii loistavasti rapujuhliin majoneesin kanssa tarjottavaksi.

Latva-artisokkaa on kutsuttu kuninkaiden herkuksi. Se on helppo valmistaa ja tarjota, kun muistaa sitruunan, suolan ja rasvan sekä pari muuta vinkkiä.

Latva-artisokat ovat parhaita kesällä ja tuoreina. Hylkää kuivat ja mustuneet tarjokkaat ja valitse mahdollisimman vihreitä yksilöitä. Keitä ne suolavedessä, jossa on sitruunaa, niin väri myös pysyy vihreänä.

Keväällä tarjolla on tuontiartisokkia, loppukesästä saa kotimaisiakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sesonki osuu sopivasti rapukauteen, jolloin vegejuhlissa puuhataan rapujen sijasta artisokanlehtien ja -sydänten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Latva-artisokan syöminen on tekniikkalaji, jossa rasvalla on tärkeä rooli. Rasva tuo esille artisokan syvänpehmeät maut. Laita siis keitetyn mykerön viereen kipollinen voisulaa, sitruunavoita tai créme fraîchea ja majoneesia. Dippaa ja riivi herkkua lehti kerrallaan. Nauti himoittu artisokansydän lopuksi.

NÄIN ONNISTUT

  1. Valitse kiinteä ja mahdollisimman vihreä latva-artisokka.
  2. Laita keitinveteen runsaasti suolaa sekä sitruunan mehua ja kuorta.
  3. Keitä artisokkia tarpeeksi, mutta älä liian pitkään. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla.
  4. Kun lehdet on syöty, poista artisokansydäntä suojaava parta ja nauti!

Juttu on julkaistu aikaisemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla