Heleän vihreä kuusenkerkkä on metsässä samoilijan makein saalis. Kerää korillinen ja nauti.

Metsäretken helpoin saalis on kerätä korillinen kuusenkerkkiä. Niiden poimiminen on nopeaa. Lupa kerkkien keräämiseen täytyy tosin saada maanomistajalta, sillä kerkkien napsiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Parhaimmillaan kerkät ovat juuri nyt, noin parin sentin mittaisina, notkeina ja heleän vihreinä. Kerkkiä kannattaa maistaa sellaisenaan. Raikas, hieman pihkainen aromi on monen makuun.

Kerkkiä voi silputa tai notkeita "piikkejä" irrotella esimerkiksi savulohisalaattiin, lampaanlihan marinadiin tai jauhaa mausteeksi peston joukkoon.

Hauska idea on savustaa kerkkiä hennosti grillissä, savustuspöntössä tai -pussissa ja upottaa savunmakuiset kerkät lopuksi oliiviöljyä maustamaan.

Kuusenkerkkätee syntyy viidessä minuutissa. Kupin pohjalle muutama kerkkä ja kuumaa vettä päälle. Lusikallinen hunajaa tekee juomasta taivaallisen.

Kerkistä syntyy myös näyttävä juustokakku. Metsän maku toimii mahtavasti makeassakin herkussa!

Kerkkäjuustokakun ohjeen löydät täältä.

Kuusenkerkkäsiirappi maistuu jäätelön tai lettujen kanssa. Kattilaan puhtaita, yön yli liotettuja kerkkiä, vettä ja sokeria. Siirappi hautuu liedellä tahmean makeaksi aivan itsekseen. Puhtaissa pulloissa siirappi säilyy pitkälle syksyyn.

Kiinnostava raakasiirapin ohje löytyy Frantsilan luomuyrttitilan kasviskeittokirjasta. Raakasiirapissa on kaksi ainetta; yksi osa kuusenkerkkiä ja yksi osa tummaa kidesokeria. Ohjeessa kerkät hienonnetaan tehosekoittimessa. Silppu ja sokeri lisätään kerroksittain lasipurkkiin. Lasipurkin suu peitetään sideharsolla tai talouspaperilla ja jätetään ikkunalaudalle viideksi päiväksi tekeytymään. Purkkiin keräytyvä liemi valutetaan ja käytetään siirapin tavoin. Siirappi säilyy jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa.

Kotoinen kuusenkerkkä on hitti myös maailmalla. Toimituksemme tuottaja Katja Nordlund löysi nimittäin Portlandin Farmers Marketista kasan tuuheita kuusenkerkkiä.

"Käytä rosmariinin tavoin", oli myyjän loistava vinkki.

Tästä löydät kuusenkerkkäsiirapin ohjeen.

 

Lohturuokaklassikko mac & cheese, amerikkalaiset pannukakut, frittikana... Jos amerikkalaiset jotain osaavat, niin herkutella. Kokosimme Yhdysvaltain kansallisuuspäivän kunniaksi suosituimmat jenkkiruuat.

1. Mac & cheese kukkakaalista
Tuhti ja pehmeä mac & cheese on klassista lohturuokaa, ja amerikkalaisten vastine makaronilaatikolle. Tässä pastavuoassa maistuvat kukkakaali ja paahdettu pekoni. Helppo gratiinikastike valmistuu sekoittamalla. Taattu suosikki perheen pieninten parissa, mutta maistuu myös aikuisille.

Katso ohje tästä.

2. Tuplaleivitetty kana Amerikan tapaan
Rapeaa pinnalta ja mehevää sisältä! Michelin-tähdellä huomioidun Grön-ravintolan kokki ja ravintoloitsija Toni Kostiainen ei yleensä tee itselleen ruokaa kotona. Mutta silloin kun tekee, lautasella on usein jenkkityylistä, uppopaistettua kanaa. Rasvaisen herkun lisukkeena Kostiainen nauttii jotain hapokasta, vaikkapa etikalla terästettyä kaalia. Superrapean kuorrutuksen salaisuus on piimä.

Katso ohje tästä.

3. Amerikkalaiset pannukakut
Piimää käytetään myös näissä ihanissa aamiaisherkuissa, eli pannukakuissa. Toimittaja Hanna Jensen on valmistanut tällä ohjeella pannareita perheelleen aina sunnuntaisin jo kymmenen vuoden ajan. Sillä kun resepti toimii, miksipä sitä muuttamaan. Lisukkeena toimivat kesäaikaan tuoreet marjat ja vaahterasiirappi. Marjoja voi sekoittaa myös taikinaan.

Katso ohje tästä.

4. Red Velvet -kakku
Todellinen Fourth of July -herkku on klassinen Red Velvet -kakku, jossa toistuu Amerikan lipun punainen väri. Supermehevä leivonnainen kuorrutetaan tuorejuustolla. Varoitus: tätä ei voi ottaa vain yhtä palaa.

Katso ohje tästä.

5. Makea grilled cheese -leipä
Amerikkalaiset rakastavat erilaisia paahdettuja leipiään. Tämä yksilö yhdistää suolaista ja makeaa. Briestä ja vadelmasta koottu kahden kerroksen herkkuleipä on köyhien ritareiden moderni haastaja. Se maistuu viikonlopun brunssipöydässä tai nopeana jälkkärinä!

Katso ohje tästä.

Kuvat: Panu Pälviä, Hanna Jensen, Arto Vuohelainen & Päivi Ristell

Letut, lätyt, räiskäleet, plätyt vai ohukaiset? Rakkaalla ruualla on monta nimeä. Poimi ideat ja reseptit parhaisiin räiskäleisiin.

Menestyksekkäiden lettujen kaava on yksinkertainen: hyvärakenteinen taikina, sopiva pannu ja paistolämpötila, tiraus rasvaa ja hyvä lasta.

Taikinan sekoittamiseen on muutama kikka. Jos käytät munia, aloita rikkomalla niiden rakenne kulhossa. Lisää sitten osa nesteestä ja jauho sekä muut kuivat aineet. Lisää isoin osa nesteestä vasta lopuksi niin taikinaan ei tule jauhopaakkuja. Pieni tiraus sokeria ja suolaa tasapainottaa taikinan. Jos et käytä munia, taikinaan saa kuohkeutta kuplavedellä. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia ennen paistoa.

Peruslettutaikinaan tarvitset 2 munaa, ½ litraa nestettä, 3 dl jauhoja, 1 teelusikallisen suolaa ja 1 teelusikallisen sokeria.

Pannun valinta on kriittinen. Lettuja paistaessa kannattaa valita pinnoitettu pannu tai hyvä valurautapannu, johon lettu ei taru kiinni. Kääntäminen on helpompaa, kun pannun reunat eivät ole liian jyrkät tai korkeat. Valitse paistolämpötila niin, että hella on 2/3 teholla ja anna pannun lämmetä rauhassa. Käytä paistamiseen voin ja öljyn yhdistelmää. Pyyhkäise pannu talouspaperilla aina muutaman letun välein, jotta lettuihin ei tule palanutta makua.

Paras lettulasta on joustava ohut metallilasta. Pikkulettuja voi kääntää myös sileällä ruokaveitsellä.

Väriä lettuihin

Käytä perusmaidon sijasta taikinan nesteenä mehua. Punajuurimehulla saa kauniin tummanpunaisia juurevia lättyjä. Yhtä lailla porkkana- tai omenamehu sopivat lettutaikinaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuriletut
Resepti
Punajuuriletut

Lisää makua vihreästä

Pinaattiletut ovat klassikko, mutta vihreää väriä saa yhtä lailla lehtikaalista tai nokkosesta. Molemmat kannattaa ryöpätä, eli kiehuttaa noin minuutin verran, ennen taikinaan soseuttamista.

Kokeile pinaattilettuja parsakastikkeella.

Tässä ohjeessa nokkosletuista on jätetty pois muna, vehnäjauho ja maito, jotta ne sopisivat ihan kaikille.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ton-ton-ton-nokkosletut
Resepti
Ton-ton-ton-nokkosletut

Pinoja ja täytteitä

Letuista tulee kokonainen ateria tuhtien täytteiden ansiosta. Erityisnäyttävät täytetyt ohukaiset saat, kun kokoat letut isoksi kakuksi ja kerrostat täytteet lettujen väliin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Räiskäletäytekakku
Resepti
Räiskäletäytekakku

Klassikkotäytteitä lettujen väliin ovat esimerkiksi savukala- tai muu kalatäyte tai avokadopesto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Avokadopesto
Resepti
Avokadopesto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Välimeren kalatahna
Resepti
Välimeren kalatahna