Heleän vihreä kuusenkerkkä on metsässä samoilijan makein saalis. Kerää korillinen ja nauti.

Metsäretken helpoin saalis on kerätä korillinen kuusenkerkkiä. Niiden poimiminen on nopeaa. Lupa kerkkien keräämiseen täytyy tosin saada maanomistajalta, sillä kerkkien napsiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Parhaimmillaan kerkät ovat juuri nyt, noin parin sentin mittaisina, notkeina ja heleän vihreinä. Kerkkiä kannattaa maistaa sellaisenaan. Raikas, hieman pihkainen aromi on monen makuun.

Kerkkiä voi silputa tai notkeita "piikkejä" irrotella esimerkiksi savulohisalaattiin, lampaanlihan marinadiin tai jauhaa mausteeksi peston joukkoon.

Hauska idea on savustaa kerkkiä hennosti grillissä, savustuspöntössä tai -pussissa ja upottaa savunmakuiset kerkät lopuksi oliiviöljyä maustamaan.

Kuusenkerkkätee syntyy viidessä minuutissa. Kupin pohjalle muutama kerkkä ja kuumaa vettä päälle. Lusikallinen hunajaa tekee juomasta taivaallisen.

Kerkistä syntyy myös näyttävä juustokakku. Metsän maku toimii mahtavasti makeassakin herkussa!

Kerkkäjuustokakun ohjeen löydät täältä.

Kuusenkerkkäsiirappi maistuu jäätelön tai lettujen kanssa. Kattilaan puhtaita, yön yli liotettuja kerkkiä, vettä ja sokeria. Siirappi hautuu liedellä tahmean makeaksi aivan itsekseen. Puhtaissa pulloissa siirappi säilyy pitkälle syksyyn.

Kiinnostava raakasiirapin ohje löytyy Frantsilan luomuyrttitilan kasviskeittokirjasta. Raakasiirapissa on kaksi ainetta; yksi osa kuusenkerkkiä ja yksi osa tummaa kidesokeria. Ohjeessa kerkät hienonnetaan tehosekoittimessa. Silppu ja sokeri lisätään kerroksittain lasipurkkiin. Lasipurkin suu peitetään sideharsolla tai talouspaperilla ja jätetään ikkunalaudalle viideksi päiväksi tekeytymään. Purkkiin keräytyvä liemi valutetaan ja käytetään siirapin tavoin. Siirappi säilyy jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa.

Kotoinen kuusenkerkkä on hitti myös maailmalla. Toimituksemme tuottaja Katja Nordlund löysi nimittäin Portlandin Farmers Marketista kasan tuuheita kuusenkerkkiä.

"Käytä rosmariinin tavoin", oli myyjän loistava vinkki.

Tästä löydät kuusenkerkkäsiirapin ohjeen.