Rapaprperinvarret ovat merkki keväästä ja lupaus kesästä. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo</span>
Rapaprperinvarret ovat merkki keväästä ja lupaus kesästä. Kuva: Sami Repo

Valitsimme Sopan kauneimman ja herkullisimman raparperipiirakan. Kevään kiehtovimmasta herkusta voi tehdä kuitenkin paljon muutakin. Kokeile esimerkiksi lohen maustamista!

Monessa uunissa kypsyy nyt raparperipiirakka, sillä raparperirakkaus roihahtaa joka kevät, kun punaiset ja keväänvihreät varret puskevat esiin puutarhan perukoilla. Nautit sitten oman pihan sadosta tai hankit varret kaupasta tai torilta, tässä kahdeksan takuuvarmaa tapaa iloita raparperista tänä keväänä.

1. Piirakka

Mitä olisikaan kevät ilman raparperipiirakkaa!  Pistaasi-raparperipiirakka on yksi Sopan kauneimmista ja herkullisimmista raparperiohjeista ja mikä parasta, tämän leivonnaisen valmistamiseen tarvitset vain 15 minuuttia aktiivista kokkausaikaa. Katso piirakan ohje täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Curd

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erilaiset curdit eli marjoista ja hedelmistä valmistetut tahnat ovat nyt kovasti muodissa. Myös raparperista voi valmistaa lemon curdin tapaan ihanan kirpeän tahnan, joka käy vaikka paahtoleivän päälle siveltäväksi tai kakun täytteeksi. Katso ohje täältä.

3. Salaatti

Oletko jo kokeillut raparperia suolaisissa ruuissa? Kevyesti kypsennettynä raparperi sopii ihanasti esimerkiksi salaattiin. Alkukesän raparperisalaatissa on myös muita herkkiä ja herkullisia ensisadon raaka-aineita: mansikkaa, herneitä, kurkkua ja tilliä. Fetajuusto toimii tässä salaatissa erityisen hyvin kirpeän raparperin ja makean mansikan kanssa.

4. Juoma

Raparperijuoma virkistää! Valmista itse ihana inkiväärillä maustettu raparperimehu. Mehuun uppoavat kätevästi kaikki loput raparperinvarret, kun piirakkaa ja muita leivonnaisia on jo leivottu riittävästi. Raparperimehu on loistava sesonkijuoma myös kevään juhliin, kuten valmistujaisiin.

5. Kala

Tiesitkö, että raparperi sopii myös kalan maustajaksi? Raparperi antaa sitruunan tapaan hapokkuutta kalaruokiin. Kokeile tehdä uunilohi uudella tavalla: Laita kalafilee vuokaa ja ripota aavistus suolaa kalan pinnalle. Hienonna muutama raparperinvarsi kulhoon ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen fariinisokeria, vajaa teelusikallinen suolaa tai ruokalusikallinen soijakastiketta, ripaus inkivääri- ja chilijauhetta sekä mustapippuria. Kuivattujen mausteiden sijaan voit maustaa raparperin myös tuoreella inkiväärillä ja chilillä. Lusikoi maustettu raparperihakkelus lohen päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

6. Salaatinkastike

Sitruunainen tai vadelmainen vinegretti on monille tuttu, mutta raparperi käy yhtälailla hapokkaan salaatinkastikkeen maustamiseen. Katso ohje helppoon raparperivinegrettiin.

7. Köyhät ritarit

Milloin teit viimeksi köyhiä ritareita? Nyt olisi hyvä hetki, sillä raparperista saat kirpsakan höysteen paistetuille pullaviipaleille ja makealle kermavaahdolle. Katso raparperiritarien ohje täältä. Ohjeella ritarit valmistetaan uunissa, jolloin ne on kätevä kokata isollekin porukalle ja vältyt paistokäryltä.

8. Jäätelö

Raparperista onnistuvat niin jäätelöt kuin sorbetit. Raikas raparperi-mansikkasorbetti sopii myös maidotonta ruokavaliota noudattaville. Jogurtilla ja kardemummalla maustettussa raparperijäätelössä on todellisen klassikkojälkiruuan ainekset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla