Vihreällä broilerispagetilla saat värikkään alun viikolle. Kuva: Pia Inberg.

Ota käyttöön lapsiperheen ruokalista, niin koko perhe syö monipuolisesti terveellisesti. Katso reseptit ja vinkit!

Huh, miten tästä selviää? Ruuhkasta kotiin. Koko perhe odottaa nälkäisenä. Ruuan pitäisi syntyä hetkessä, sillä illalla on vielä nippu harrastuksia joihin kuskata lapsia.

Monelle tuttu  tilanne, johon auttaa suunnittelu. Ota avuksi lapsiperheen ruokalista - valmis ratkaisu koko viikoksi.

Maanantai: Vihreä broilerispagetti

Tämä ohje on raikas versio pestopastasta. Ainekset löytyvät viikonlopun jälkeen helposti jääkaapista. Tässä ohjeessa pesto tehdään pakasteherneistä, yrteistä, sitruunasta ja mascarponesta. Ruoka on vege, mutta siitä saa tuhdimman kun lisää joukkoon grillattua broileria.

Tästä löydät vihreän broilerispagetin ohjeen. (kuva yllä)

Tiistai: Nopea kasvisminestrone

Tämä keitto syntyy liemijuureksista, pavuista ja pastasta. Juuresten pilkkomisen voi myös jättää väliin ja tarttua pakastevihanneksiin.  Valmiit pakastekasvikset ovat puhtaita kasviksia ilman lisäaineita, joten jos jotain oikopolkuja haluat ruuanvalmistukseen, niin tässä yksi hyvä.

Tästä löydät nopean kasvisminestronen ohjeen.

Keskiviikko: Uunilohi appelsiinikuorrutteella

Mehevä lohifilee kypsyy uunissa lähes itsekseen. Sipaise pintaan teriyakikastiketta ja viipaloi päälle appelsiinirenkaita. Tarjoa annos nopeasti kypsyvän täysjyväbulgurin kanssa tai lisää uunipellille kasviksia lisukkeeksi.

Tästä löydät uunilohi appelsiinikuorrutteella -ohjeen.

Torstai: Tuorepinaattiletut

Lasten suosikkiruoka pinaattiletut on helppo tehdä itse. Näin keväällä ne voi myös tehdä nokkosesta. Tässä ohjeessa jauhoina on vehnäjauhoja, mutta osan jauhoista voi korvata myös ohrajauhoilla. Tarjoa letut puolukkasurvoksen tai lohi- tai katkaraputäytteen kanssa. Jos edellisen päivän uunilohta on jäänyt pieni pala, voit käyttää sitä savulohen tilalla.

Tästä löydät tuorepinaattilettujen ohjeen.

Perjantai: Meksikolainen jauhelihapannu

Tämä kastike on siitä näppärä, että joukkoon on upotettu jauhelihan lisäksi runsaasti kasviksia. Saatte kuin huomaamatta jauheliharuuassa lisäksi "kourallisen" vitamiineja ja hivenaineita. Tarjoa jauhelihapannu riisin kanssa tai perjantain kunniaksi tacokuorien tai tortillojen välissä.

Tästä löydät meksikolaisen jauhelihapannun ohjeen.

Lauantai: Ruusukaalicurry

Ruusukaali voi olla monelle lapselle oudon makuinen, mutta kun tarjoilet ne "vihreinä lihapullina", voit olla varma että ruoka maistuu myös perheen pienimmille.  Kastikkeen voimakkuutta voi säätää currytahnan määrällä. Riisin kanssa tarjottuna ruoka on lempeä, eikä liian tulinen.

Tästä löydät ruusukaalicurryn ohjeen.

Sunnuntai: Italialainen lihamureke

Jauhelihasta saa astetta juhlavamman sunnuntairuuan, kun pyöräyttää siitä yrteillä ryyditetyn murekkeen. Mureke syntyy nopeammin kuin lihapullien pyörittely ja samalla pellillä kypsyvät rinnakkain myös lohkoperunat, joiden pintaan voi sipaista pestoa.

Tästä löydät italialaisen lihamurekkeen ohjeen.

Katso lisää lasten suosikkiruokia täältä!

Lomalla on mukava tehdä muutakin kuin hikoilla keittiössä. Nämä pastat valmistuvat hetkessä, mutta kauden parhaiden raaka-aineiden ansiosta ne ovat täynnä makua. Kokeile ja koukutu!

1. Mozzarella-tuorepinaattispagetti

Tässä vartin pastassa vaativin osuus on pastan keittäminen. Osa aineista lisätään kypsentämättöminä, joten vitamiinit ovat tallella. Kesän kypsyttämät kirsikkatomaatit saavat makeutua pannulla hetken, ja ovat melkein kuin karkkia.

Mozzarella-tuorepinaattispagetin ohjeen löydät täältä.

2. Avokadopesto

Todellinen monitoimisoossi! Avokadopesto toimii niin pastakastikkeena kuin leivän päällä. Täyteläistä ja ihanaa. (Huom. tämä ei ole se avokadopasta.)

Avokadopeston ohjeen löydät täältä.

3. Kesäpasta savukalasta

Kalasäilykkeestä syntyvä pasta valmistuu kätevästi mökkiolosuhteissa. Se kokoaa lautaselle kesän parhaat maut: tuoretta hernettä, sitruunaa ja tilliä.

Savukalapastan ohjeen löydät täältä.

4. Marthan yhden pannun tomaattipasta

Nyt ei voi enää olla helpompaa. Keittiövelho Martha Stewartin ihmepasta valmistuu kokonaan samassa astiassa – ja on silti ihmeen maukasta.

Marthan tomaattipastan ohjeen löydät täältä.

5. Nopea sitruunakastike

Etkö ehtinyt kauppaan? Ei se mitään. Todennäköisesti kaapissasi on silti ainekset tähän suussasulavaan kastikkeeseen, sillä raaka-aineita on vain muutama.

Sitruunapastan ohjeen löydät täältä.

Heleän vihreä kuusenkerkkä on metsässä samoilijan makein saalis. Kerää korillinen ja nauti.

Metsäretken helpoin saalis on kerätä korillinen kuusenkerkkiä. Niiden poimiminen on nopeaa. Lupa kerkkien keräämiseen täytyy tosin saada maanomistajalta, sillä kerkkien napsiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Parhaimmillaan kerkät ovat juuri nyt, noin parin sentin mittaisina, notkeina ja heleän vihreinä. Kerkkiä kannattaa maistaa sellaisenaan. Raikas, hieman pihkainen aromi on monen makuun.

Kerkkiä voi silputa tai notkeita "piikkejä" irrotella esimerkiksi savulohisalaattiin, lampaanlihan marinadiin tai jauhaa mausteeksi peston joukkoon.

Hauska idea on savustaa kerkkiä hennosti grillissä, savustuspöntössä tai -pussissa ja upottaa savunmakuiset kerkät lopuksi oliiviöljyä maustamaan.

Kuusenkerkkätee syntyy viidessä minuutissa. Kupin pohjalle muutama kerkkä ja kuumaa vettä päälle. Lusikallinen hunajaa tekee juomasta taivaallisen.

Kerkistä syntyy myös näyttävä juustokakku. Metsän maku toimii mahtavasti makeassakin herkussa!

Kerkkäjuustokakun ohjeen löydät täältä.

Kuusenkerkkäsiirappi maistuu jäätelön tai lettujen kanssa. Kattilaan puhtaita, yön yli liotettuja kerkkiä, vettä ja sokeria. Siirappi hautuu liedellä tahmean makeaksi aivan itsekseen. Puhtaissa pulloissa siirappi säilyy pitkälle syksyyn.

Kiinnostava raakasiirapin ohje löytyy Frantsilan luomuyrttitilan kasviskeittokirjasta. Raakasiirapissa on kaksi ainetta; yksi osa kuusenkerkkiä ja yksi osa tummaa kidesokeria. Ohjeessa kerkät hienonnetaan tehosekoittimessa. Silppu ja sokeri lisätään kerroksittain lasipurkkiin. Lasipurkin suu peitetään sideharsolla tai talouspaperilla ja jätetään ikkunalaudalle viideksi päiväksi tekeytymään. Purkkiin keräytyvä liemi valutetaan ja käytetään siirapin tavoin. Siirappi säilyy jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa.

Kotoinen kuusenkerkkä on hitti myös maailmalla. Toimituksemme tuottaja Katja Nordlund löysi nimittäin Portlandin Farmers Marketista kasan tuuheita kuusenkerkkiä.

"Käytä rosmariinin tavoin", oli myyjän loistava vinkki.

Tästä löydät kuusenkerkkäsiirapin ohjeen.