Vihreällä broilerispagetilla saat värikkään alun viikolle. Kuva: Pia Inberg.
Vihreällä broilerispagetilla saat värikkään alun viikolle. Kuva: Pia Inberg.

Ota käyttöön lapsiperheen ruokalista, niin koko perhe syö monipuolisesti terveellisesti. Katso reseptit ja vinkit!

Huh, miten tästä selviää? Ruuhkasta kotiin. Koko perhe odottaa nälkäisenä. Ruuan pitäisi syntyä hetkessä, sillä illalla on vielä nippu harrastuksia joihin kuskata lapsia.

Monelle tuttu  tilanne, johon auttaa suunnittelu. Ota avuksi lapsiperheen ruokalista - valmis ratkaisu koko viikoksi.

Maanantai: Vihreä broilerispagetti

Tämä ohje on raikas versio pestopastasta. Ainekset löytyvät viikonlopun jälkeen helposti jääkaapista. Tässä ohjeessa pesto tehdään pakasteherneistä, yrteistä, sitruunasta ja mascarponesta. Ruoka on vege, mutta siitä saa tuhdimman kun lisää joukkoon grillattua broileria.

Tästä löydät vihreän broilerispagetin ohjeen. (kuva yllä)

Tiistai: Nopea kasvisminestrone

Tämä keitto syntyy liemijuureksista, pavuista ja pastasta. Juuresten pilkkomisen voi myös jättää väliin ja tarttua pakastevihanneksiin.  Valmiit pakastekasvikset ovat puhtaita kasviksia ilman lisäaineita, joten jos jotain oikopolkuja haluat ruuanvalmistukseen, niin tässä yksi hyvä.

Tästä löydät nopean kasvisminestronen ohjeen.

Keskiviikko: Uunilohi appelsiinikuorrutteella

Mehevä lohifilee kypsyy uunissa lähes itsekseen. Sipaise pintaan teriyakikastiketta ja viipaloi päälle appelsiinirenkaita. Tarjoa annos nopeasti kypsyvän täysjyväbulgurin kanssa tai lisää uunipellille kasviksia lisukkeeksi.

Tästä löydät uunilohi appelsiinikuorrutteella -ohjeen.

Torstai: Tuorepinaattiletut

Lasten suosikkiruoka pinaattiletut on helppo tehdä itse. Näin keväällä ne voi myös tehdä nokkosesta. Tässä ohjeessa jauhoina on vehnäjauhoja, mutta osan jauhoista voi korvata myös ohrajauhoilla. Tarjoa letut puolukkasurvoksen tai lohi- tai katkaraputäytteen kanssa. Jos edellisen päivän uunilohta on jäänyt pieni pala, voit käyttää sitä savulohen tilalla.

Tästä löydät tuorepinaattilettujen ohjeen.

Perjantai: Meksikolainen jauhelihapannu

Tämä kastike on siitä näppärä, että joukkoon on upotettu jauhelihan lisäksi runsaasti kasviksia. Saatte kuin huomaamatta jauheliharuuassa lisäksi "kourallisen" vitamiineja ja hivenaineita. Tarjoa jauhelihapannu riisin kanssa tai perjantain kunniaksi tacokuorien tai tortillojen välissä.

Tästä löydät meksikolaisen jauhelihapannun ohjeen.

Lauantai: Ruusukaalicurry

Ruusukaali voi olla monelle lapselle oudon makuinen, mutta kun tarjoilet ne "vihreinä lihapullina", voit olla varma että ruoka maistuu myös perheen pienimmille.  Kastikkeen voimakkuutta voi säätää currytahnan määrällä. Riisin kanssa tarjottuna ruoka on lempeä, eikä liian tulinen.

Tästä löydät ruusukaalicurryn ohjeen.

Sunnuntai: Italialainen lihamureke

Jauhelihasta saa astetta juhlavamman sunnuntairuuan, kun pyöräyttää siitä yrteillä ryyditetyn murekkeen. Mureke syntyy nopeammin kuin lihapullien pyörittely ja samalla pellillä kypsyvät rinnakkain myös lohkoperunat, joiden pintaan voi sipaista pestoa.

Tästä löydät italialaisen lihamurekkeen ohjeen.

Katso lisää lasten suosikkiruokia täältä!

Letut, lätyt, räiskäleet, plätyt vai ohukaiset? Rakkaalla ruualla on monta nimeä. Poimi ideat ja reseptit parhaisiin räiskäleisiin.

Menestyksekkäiden lettujen kaava on yksinkertainen: hyvärakenteinen taikina, sopiva pannu ja paistolämpötila, tiraus rasvaa ja hyvä lasta.

Taikinan sekoittamiseen on muutama kikka. Jos käytät munia, aloita rikkomalla niiden rakenne kulhossa. Lisää sitten osa nesteestä ja jauho sekä muut kuivat aineet. Lisää isoin osa nesteestä vasta lopuksi niin taikinaan ei tule jauhopaakkuja. Pieni tiraus sokeria ja suolaa tasapainottaa taikinan. Jos et käytä munia, taikinaan saa kuohkeutta kuplavedellä. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia ennen paistoa.

Peruslettutaikinaan tarvitset 2 munaa, ½ litraa nestettä, 3 dl jauhoja, 1 teelusikallisen suolaa ja 1 teelusikallisen sokeria.

Pannun valinta on kriittinen. Lettuja paistaessa kannattaa valita pinnoitettu pannu tai hyvä valurautapannu, johon lettu ei taru kiinni. Kääntäminen on helpompaa, kun pannun reunat eivät ole liian jyrkät tai korkeat. Valitse paistolämpötila niin, että hella on 2/3 teholla ja anna pannun lämmetä rauhassa. Käytä paistamiseen voin ja öljyn yhdistelmää. Pyyhkäise pannu talouspaperilla aina muutaman letun välein, jotta lettuihin ei tule palanutta makua.

Paras lettulasta on joustava ohut metallilasta. Pikkulettuja voi kääntää myös sileällä ruokaveitsellä.

Väriä lettuihin

Käytä perusmaidon sijasta taikinan nesteenä mehua. Punajuurimehulla saa kauniin tummanpunaisia juurevia lättyjä. Yhtä lailla porkkana- tai omenamehu sopivat lettutaikinaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuriletut
Resepti
Punajuuriletut

Lisää makua vihreästä

Pinaattiletut ovat klassikko, mutta vihreää väriä saa yhtä lailla lehtikaalista tai nokkosesta. Molemmat kannattaa ryöpätä, eli kiehuttaa noin minuutin verran, ennen taikinaan soseuttamista.

Kokeile pinaattilettuja parsakastikkeella.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pinaattiletut ja parsakastike
Resepti
Pinaattiletut ja parsakastike

Tässä ohjeessa nokkosletuista on jätetty pois muna, vehnäjauho ja maito, jotta ne sopisivat ihan kaikille.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ton-ton-ton-nokkosletut
Resepti
Ton-ton-ton-nokkosletut

Pinoja ja täytteitä

Letuista tulee kokonainen ateria tuhtien täytteiden ansiosta. Erityisnäyttävät täytetyt ohukaiset saat, kun kokoat letut isoksi kakuksi ja kerrostat täytteet lettujen väliin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Räiskäletäytekakku
Resepti
Räiskäletäytekakku

Klassikkotäytteitä lettujen väliin ovat esimerkiksi savukala- tai muu kalatäyte tai avokadopesto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Avokadopesto
Resepti
Avokadopesto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Välimeren kalatahna
Resepti
Välimeren kalatahna

 

Kattilallinen uusia perunoita ja reilusti merellisiä herkkuja. Saaristolaispöytä onnistuu myös ilman kalaa.

Sillit ja graavikalat ovat suomalaisen juhannuspöydän kulmakiviä. Kun seurue koostuukin vegaaneista, kalaisiin herkkuihin kiemurrellaan kiertotietä.

Silli-imitaattorit

Sillien tekoon on parikin kikkaa. Yksi tapa on marinoida ohuita tofusiivuja lasimestarinliemessä porkkanoiden ja sipulisiivujen kera. Sillipurkkiin sujautetaan perinteisiä mausteita kuten laakerinlehtiä, sinapinsiemeniä ja maustepippureita. "Sillin" annetaan marinoitua yön yli tai vähintäänkin pari tuntia ennen tarjoilua. Katso lasimestarin tofun ohje täältä.

 

Toinen silli-imitaattori on munakoiso. Sen rakenne hämmästyttää sillimäisyydellään. Munakoisosilli pilkotaan sillitahnaksi eli röraksi, joka sopii hyvin leivän päälle. Tämä saaristolaisleipäohje taipuu hyvin vegaaniseksi, kun korvaat piimän appelsiinimehulla ja voin margariinilla. Sillitahnan eli gubbröran reseptin löydät täältä.

 

Graavikala uusiksi

Tilli, suola ja sitruuna ovat graavauksen salaisuus. Rasvaisen lohen paikalle pääsee ohueksi siivutettu avokado, jossa on samaa täyteläistä pehmeyttä. Pinalle ripotellaan vielä etikkaisia kapriksia. Graavattu avokadon valmistaminen on nopeampaa kuin kalan graavaus, joten vegeversio sopii kaikille mattimyöhäisille. Katso graavatun avokadon ohje täältä.

Melkein kuin kaviaaria..

Kaupoissa hyvin yleistynyt Caviart on oiva mädin korvike. Sen maku on raikkaan merellinen ja valmistusraaka-aine levä. Sekoita caviartia kaura fraichen, tillin, sitruunan ja suolan kanssa tahnaksi. Kokoa tahna sipsien päälle ja pienet alkupalat ovat valmiit. Yhtä lailla caviartin voi tarjota saaristolaispöydässä sellaisenaan punasipulin ja sitruunan siivujen kera.

 

Kokeile myös näitä vegaanisia herkkuja saaristolaispöytään

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
 Kurkku-kvinoasalaatti
Resepti
Kurkku-kvinoasalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Peruna-retiisisalaatti
Resepti
Peruna-retiisisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Tilliöljy
Resepti
Tilliöljy