Vihreällä broilerispagetilla saat värikkään alun viikolle. Kuva: Pia Inberg.
Vihreällä broilerispagetilla saat värikkään alun viikolle. Kuva: Pia Inberg.

Ota käyttöön lapsiperheen ruokalista, niin koko perhe syö monipuolisesti terveellisesti. Katso reseptit ja vinkit!

Huh, miten tästä selviää? Ruuhkasta kotiin. Koko perhe odottaa nälkäisenä. Ruuan pitäisi syntyä hetkessä, sillä illalla on vielä nippu harrastuksia joihin kuskata lapsia.

Monelle tuttu  tilanne, johon auttaa suunnittelu. Ota avuksi lapsiperheen ruokalista - valmis ratkaisu koko viikoksi.

Maanantai: Vihreä broilerispagetti

Tämä ohje on raikas versio pestopastasta. Ainekset löytyvät viikonlopun jälkeen helposti jääkaapista. Tässä ohjeessa pesto tehdään pakasteherneistä, yrteistä, sitruunasta ja mascarponesta. Ruoka on vege, mutta siitä saa tuhdimman kun lisää joukkoon grillattua broileria.

Tästä löydät vihreän broilerispagetin ohjeen. (kuva yllä)

Tiistai: Nopea kasvisminestrone

Tämä keitto syntyy liemijuureksista, pavuista ja pastasta. Juuresten pilkkomisen voi myös jättää väliin ja tarttua pakastevihanneksiin.  Valmiit pakastekasvikset ovat puhtaita kasviksia ilman lisäaineita, joten jos jotain oikopolkuja haluat ruuanvalmistukseen, niin tässä yksi hyvä.

Tästä löydät nopean kasvisminestronen ohjeen.

Keskiviikko: Uunilohi appelsiinikuorrutteella

Mehevä lohifilee kypsyy uunissa lähes itsekseen. Sipaise pintaan teriyakikastiketta ja viipaloi päälle appelsiinirenkaita. Tarjoa annos nopeasti kypsyvän täysjyväbulgurin kanssa tai lisää uunipellille kasviksia lisukkeeksi.

Tästä löydät uunilohi appelsiinikuorrutteella -ohjeen.

Torstai: Tuorepinaattiletut

Lasten suosikkiruoka pinaattiletut on helppo tehdä itse. Näin keväällä ne voi myös tehdä nokkosesta. Tässä ohjeessa jauhoina on vehnäjauhoja, mutta osan jauhoista voi korvata myös ohrajauhoilla. Tarjoa letut puolukkasurvoksen tai lohi- tai katkaraputäytteen kanssa. Jos edellisen päivän uunilohta on jäänyt pieni pala, voit käyttää sitä savulohen tilalla.

Tästä löydät tuorepinaattilettujen ohjeen.

Perjantai: Meksikolainen jauhelihapannu

Tämä kastike on siitä näppärä, että joukkoon on upotettu jauhelihan lisäksi runsaasti kasviksia. Saatte kuin huomaamatta jauheliharuuassa lisäksi "kourallisen" vitamiineja ja hivenaineita. Tarjoa jauhelihapannu riisin kanssa tai perjantain kunniaksi tacokuorien tai tortillojen välissä.

Tästä löydät meksikolaisen jauhelihapannun ohjeen.

Lauantai: Ruusukaalicurry

Ruusukaali voi olla monelle lapselle oudon makuinen, mutta kun tarjoilet ne "vihreinä lihapullina", voit olla varma että ruoka maistuu myös perheen pienimmille.  Kastikkeen voimakkuutta voi säätää currytahnan määrällä. Riisin kanssa tarjottuna ruoka on lempeä, eikä liian tulinen.

Tästä löydät ruusukaalicurryn ohjeen.

Sunnuntai: Italialainen lihamureke

Jauhelihasta saa astetta juhlavamman sunnuntairuuan, kun pyöräyttää siitä yrteillä ryyditetyn murekkeen. Mureke syntyy nopeammin kuin lihapullien pyörittely ja samalla pellillä kypsyvät rinnakkain myös lohkoperunat, joiden pintaan voi sipaista pestoa.

Tästä löydät italialaisen lihamurekkeen ohjeen.

Katso lisää lasten suosikkiruokia täältä!

Viisi ohjetta, jotka ehdit valmistaa milloin tahansa.

Kolme ruokalajia parissakymmenessä minuutissa? Ei voi olla totta. Mutta kyllä vain! Näillä ohjeilla teet alkuruoan minuutissa, pääruoan vartissa, ja kun jälkkärin valmisteluun on edellisenä päivänä käytetty viisi minuuttia, niin se onkin jo valmiina. Minimiponnistuksella maksimitulokseen!

Jos totta puhutaan, niin harvemmin on tarvetta kokata kokonaista menua pikavauhtia. Sen sijaan arkipäivien kiireiden puristuksessa on aina käyttöä maukkaalle ruualle, joka syntyy esimerkiksi viidessä minuutissa. Siksi keräsimme Sopan nopeimmat reseptit. Ne ovat pöydässä suunnilleen siinä ajassa, kun vieraat riisuvat takkinsa tai lapset käyvät pesemässä kädet.

1. Minuutin italialaiset kinkkukierteet

Maailman nopein alkuruoka on hienostunut ja simppeli – ihan niin kuin Italiassa. Se syntyy yksinkertaisesti kääräisemällä täytteet parmankinkkusiivuihin. Ohjeessa täytteeksi ehdotetaan vuohenjuustoa, rucolaa ja sinappia, mutta voit toki valita omat suosikkisi.

Kinkkukierteiden ohjeen löydät täältä.

2. Viiden minuutin tomaattikastike

Tämä kastike on valmis jo ennen kuin pasta on kiehunut! Pyreestä tehty tomaattikastike on niin nopea, että hitaampia hirvittää.

Tomaattikastikeen ohjeen löydät täältä.

3. Nuudelipelastaja

Nuudelipelastaja syntyy myös viidessä minuutissa, ja sen lempinimi on "töitten jälkeen"– joka viittaa siihen, että pitkän työrupeaman jälkeen haluaa jotain superhyvää minimiponnistuksella. Tämä on juuri sitä. Laadukkaat nuudelit, avokadoa ja hieman – japanilaishenkistä luksusta, ja itkettävän hyvää.

Nuudelipelastajan ohjeen löydät täältä.

4. Vartissa valmis broilericurry

Curryt, nehän vaativat mausteiden herättelyä ja liemien keittämistä ja...Joopa joo. Maailman nopein curry syntyy vartissa kaupan valmiiksi grillatusta broilerista ja kukkakaalista, eikä häviä maun puolesta ollenkaan rakkaudella haudutetuille maustepadoille.

Pikacurryn ohjeen löydät täältä.

5. Pikafudge

Pitäähän jotain herkkuakin olla! Maukkaan fudgen voi valmistaa kiireenkin keskellä, sillä se syntyy vain viidessä minuutissa. Fudge jähmettyy itsekseen jääkaapissa yön yli ja seuraavana päivänä pääset herkuttelemaan välittömästi.

Pikafudgen ohjeen löydät täältä.

Lämpimät voileivät eivät ole pelkkää retrofiilistelyä. Näillä ohjeilla ne muuttuvat myös illanistujaisten keskipisteeksi tai superherkulliseksi, moderniksi aamupalaksi.

1. Kappelileivät lohella

Muistatko kappelileivän, suomalaisten suosikin 1970-luvulta? Tätä lohikappelia mehevöittää valkokastike. Dijoninsinappi tuo muhkeaan leipään miellyttävää särmää.

Lohileipien ohjeen löydät täältä.

2. Nyhtöleipä pestolla ja juustolla

Kolme raaka-ainetta ja 20 minuuttia aikaa – ja yhtäkkiä edessäsi on upea herkku, minkä tahansa illanistujaisten keskipiste. Tästä vieraat saavat nyhtää itselleen juuri niin monta palaa kuin haluavat. Samalla nautitaan upeasti venyvästä juustosta!

Nyhtöleivän ohjeen löydät täältä.

3. Lämpimät tomaattileivät

Nämä nopeat uunileivät maistuvat hieman pizza margheritalta.

Tomaattileipien ohjeen löydät täältä.

4. Tuna melt -toast

Savujuustolla ja avokadolla tuunatut tonnikalatoastit ovat nopeaa arkiruokaa tai tuhtia syötävää viikonloppubrunssille.

Tuna melt -leipien ohjeen löydät täältä.

5. Lämmin voileipäkakku

Eivätkö yksittäiset leivät riitä? Tee kokonainen kakku! Lämmin voileipäkakku on maukas tarjottava erilaisiin juhliin.

Lämpimän voileipäkakun ohjeen löydät täältä.