Kananmunalla täytetyt lihapullat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kananmunalla täytetyt lihapullat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Vaikka perinteiset mummon lihapullat ja perunamuusi maistuvat aina, lihapullasta saa vaikka mitä muutakin! Soppa365 kokosi yhteen parhaat lihapullareseptit, joissa perheiden suosikkiruoka tehdään uudella tavalla.

Lihapulla on perusruokaa, jota monessa kodissa arkena syödään. Usein lihapullat tehdään samalla ohjeella, mutta mitä jos kokeilisitkin jotain uutta! Näillä ideoilla saat lihapullaan ihan uutta jujua:

1 Välimerellinen lihapullapelti

Välimerellinen lihapullapelti on helppo valmistaa, sillä kaikki ainekset saa latoa samalle uunipellille. Hauskaa vaihtelua ruokaan tuo rapea leipä, joka revitään paloiksi muiden aineiden sekaan. Koko herkku kuorrutetaan vielä mozzarellalla. Tarjoa uunituore paistos pestokastikkeen kanssa.

Välimerellisen lihapullapellin ohjeen löydät täältä.

2 Kananmunalla täytetyt lihapullat

Nämä lihapullat säilyttävät salaisuutensa puraisuun asti. Valmista perinteinen lihapullataikina, mutta sujauta pullien sisään kovaksi keitetty kananmuna.

Kananmunalla täytettyjen lihapullien ohjeen löydät täältä.

3 Vietnamilainen lihapullakulho

Trendikäs kulhoruoka valmistuu myös lihapullista. Vietnamilaisittain maustettu tulinen, mutta makea kulho kootaan riisinuudelista, lihapullista ja vihanneksista. Kokoa halutessasi kulhoruoka suoraan eväsrasiaan ja ota töihin lounaaksi.


Vietnamilaisen lihapullakulhon ohjeen löydät täältä.

4 Sisilialainen lihapullakeitto

Lihapulla maistuu myös keitossa! Sisilialaisen lihapullakeiton pyörykät valmistetaan broilerinjauhelihasta ja joukkoon lisätään muun muassa myskikurpitsaa, vihreitä papuja ja orzo-pastaa.  Pieni riisinjyvän muotoinen pasta sopii loistavasti keittoihin.


Sisilialaisen lihapullakeiton ohjeen löydät täältä.

5 Inkiväärilihapullat

Kokeile perinteisten lihapullien ja perunamuusin itämaista versiota. Mausta pullat raastetulla inkiväärillä, juustokuminalla, paprikajauheella ja chililastuilla. Kuorruta herkullisella pistaasipähkinärouheella ja paista rapeiksi. Inkiväärilihapullat maistuvat vieläkin herkummilta punajuurihummuksen kera, joka saa makua muun muassa tahinista ja valkosipulista.


Inkiväärilihapullien ohjeen löydät täältä.

Teksti: Maiju Tuovinen

Italialainen keittiö on monien ikisuosikki, eikä ihme! Kokosimme parhaat ruokaohjeet saapasmaasta. Pastat jätettiin tällä kertaa väliin, sillä Italiaan mahtuu paljon muutakin.

1. Italialainen appelsiinikana

Balsamico ja rosmariini tuovat 25 minuutissa valmistuvaan kanapataan särmää, ja appelsiini ihanaa makeutta ja väriä. Herkullisin lopputulos syntyy tuorepuristetulla appelsiinimehulla, mutta myös kaupan mehu sopii tähän ruokaan.

Katso ohje tästä.

2. Gnocchit sorrentolaiseen tapaan

Siinä missä torstai on Suomessa hernekeittopäivä, Italiassa silloin syödään usein gnoccheja. Tähän ruokaan käyvät kaupan valmisgnocchit, sillä sorrentolaiseen tapaan ne viimeistellään uunissa.

Katso ohje tästä.

3. Tomaattinen lihamureke

Italialaiseen lihamurekkeeseen on piilotettu tomaattikastike mukaan! Yrttiseen murekkeen seuraksi keitetään spagettia, jonka pyöräyttää hyvässä oliiviöljyssä.

Katso ohje tästä.

4. Italialainen papu-pastasalaatti

Tässä salaatissa maistuvat kevät ja Italia: siitä huolehtivat valkopapu, parmesaani ja fenkoli.

Katso ohje tästä.

5. Samppanjagranita

Kun tarjolla on pitkä tai tuhti illallinen, italialainen jäädyke eli granita toimii keventävänä väliruokana. Italiassa granita valmistetaan hedelmämehusta. Tässä ohjeessa jäädykkeen pohjana on juhlavasti samppanja ja mausteena sitruunankuori. Granitan voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka pari päivää ennen h-hetkeä. Lopuksi se rouhitaan haarukalla hileiseksi. Granita sopii myös vegaaneille.

Katso ohje tästä.

6. Caprin sitruunakakku

Ikisuosikki, joka ei koskaan mene pois muodista. Glorian ruoka & viini -lehdessä aikanaan esitelty kahvikakku on ihanan sitruunainen. Ihan kuin kotona Italiassa.

Katso ohje tästä.

Mistä tietää, että ruoka on terveellistä? Helppoa: väristä! Valmistamalla värikkäitä aterioita saat maksimoitua syömisen terveysvaikutukset, sillä erivärisissä raaka-aineissa on eri vitamiineja ja hivenaineita. Kokosimme maukkaan ja terveellisen ruuan värisuoran!

1. Pinkki: ohra-punajuurivuoka kananmunien kanssa

Hitaasti hautunut ohra-punajuurivuoka saa viimeistelyn lehtikaalilla ja kananmunilla. Ateria on aikamoinen terveyspommi. Punajuuri nimittäin sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, ­rautaa ja sinkkiä. Lehtikaalissa taas on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Ohra on näille superkasviksille parempi seuralainen kuin vaikkapa peruna: ohran sisältämä beetaglukaani nimittäin alentaa tutkitusti kolesterolia.

Katso resepti tästä.

2. Vihreä: parsa-lohivokki.

Vihreää, rapeaa, paahteista. 20 minuutissa valmistuva herkkuvokki yhdistää parsan ja lohen uudella, raikkaalla tavalla. Lohesta saat tarpeellista omega-3-rasvaa että D-vitamiinia, ja parsa taas on on antioksidanttipitoisuudessaan vihannesten kärkikastia. Vihreästä vokista löytyy myös pinaattia, joka on varsinainen terveyspommi ja tekee monipuolisesti hyvää keholle.

Katso resepti tästä.

3. Oranssi: Porkkanahummus

Vegaaninen porkkanahummus on supermaukas tahna leivän päälle tai dipiksi. Porkkanoiden ja valkosipulien paahtaminen antaa tahnaan lempeän paahteisen maun. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia. Kikherneistä puolestaan saat proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Katso resepti tästä. 

4. Violetti: Punakaalilaatikko 

Tässä kasviskaalipaistoksessa on todella lihaisa tuntuma, vaikka ruoka on täysin vegaaninen. Siinä käytetään "Ruotsin nyhtökauraa", soijaproteiini oumphia. Punakaali taas sisältää runsaasti muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä rikkiä, joka auttaa ihon hyvinvointia.  

Katso resepti tästä.