Espanjalainen mausteinen raakamakkara chorizo on keittiön moniottelija, joka saa yksinkertaisiin ruokiin vaivatta paljon makua.
Lisää makua elämään tuo chorizomakkara. Mausteinen chorizo maistuu niin lihapullina, talvisessa kasvispadassa kuin pannulla rapujen seurana.
Jos rakastat lihapullia, mutta toivoisit vaihtelua perinteisiin pyöryköihin, kokeile sen sijaan raakamakkaraa. Makkarat yksinkertaisesti pullautetaan ulos kuorestaan ja paistetaan lihapullan tyylisiksi palleroiksi. Chorizo-pyöryköiden herkulliseksi lisäkkeeksi sopii juureksilla rikastettu perunamuusi.
Espanjalaisessa pannuherkussa yhdistyvät makkara ja jättiravut. Makkaroista irtoava maukas neste antaa myös ravuille mahtavan aromin.
Rapujen ja chorizon kaveriksi sopii mainiosti italialainen, parmesaanilla höystetty polentamuusi. Aterian viimeistelee paistettu maalaisleipä, jolla voi kaapia pannusta viimeisetkin herkut talteen.
Tomaatit, kikherneet ja chorizo ovat hyvää pataa keskenään. Niitä pullisteleva talviruoka sopii moneen ruokavalioon, sillä se valmistetaan vegaanisesta chorizosta.
Kasvipohjainen makkara on miedompaa kuin lihasta valmistettu versio, joten mausteita voi – ja kannattaa – lisätä reippaammalla kädellä. Perunanrakastajat voivat halutessaan lisätä pottupaloja kypsymään muiden aineiden kanssa.
Juttu on julkaistu aikaisemmin Helsingin Sanomissa.